kalendar trudnoce

Koliko je stara moja beba?

Dobićeš bebu? Divno! Kalendar trudnoće je odlična stvar za određivanje trenutne nedelje trudnoće i mogućeg datuma rođenja vaše bebe. Kalendar trudnoće je koristan alat za vođenje budućih mama kroz 40 nedelja trudnoće.

Pruža detaljne informacije o razvoju bebe i promenama u telu majke iz nedelje u nedelju. Svrha kalendara trudnoće je da obavesti buduće majke i očeve o toku trudnoće i da im pomogne da se pripreme za promene i izazove koji su pred njima. Za mnoge žene, takođe služi za praćenje važnih termina za preglede i testove.

Kalendar trudnoće

Kako biste mogli da dobijete sve potrebne informacije tokom 40 nedelja do rođenja Vaše bebe najbitnije je odrediti nedelju trudnoće putem kalendara. Da biste aktivirali kalendar trudnoće, unesite datum poslednje menstruacije i sačekajte  da se izračuna vaša trenutna nedelja trudnoće. 

Termini vezani za  trudnoću

Nedelje trudnoće: Trudnoća se računa nedeljama počevši od prvog dana poslednje menstruacije. Ovo je najčešći način praćenja napretka trudnoće.

Trimestri: Trudnoća je podeljena na tri trimestra, od kojih svaki traje oko 13 nedelja. Svako tromesečje je obeleženo određenim razvojnim fazama bebe i promenama u telu majke.

Datum porođaja: Procenjeni rok je dan kada se očekuje da se beba rodi. Izračunava se 40 nedelja nakon prvog dana poslednje menstruacije.

Skrining: Tokom trudnoće postoji niz skrininga i testova koji su dizajnirani da prate zdravlje majke i bebe.

Prenatalni razvoj: Ovo se odnosi na razvoj bebe u materici.

Pouzdanost kalendara trudnoće

Trudnoća je jedno od najuzbudljivijih perioda u životu. Putem kalendara možete pratiti vašu bebu iz nedelje u nedelju i uživati u onome što saznajete o bebinom razvoju i rastu. Ne postoji 100% siguran način da saznate kada ste ovulirali i začeli.  Zbog ovoga većina ginekologa kalendar trudnoće bazira na poslenjem ciklusu, gde se kao početak trudnoće uzima prvi dan vaše poslednje menstruacije. Tako da kalendar trudnoće jeste pouzdan samo je bitno da u njemu tačno popunimo informacije koje se traže.

Kineski kalendar trudnoće

Test trudnoće je bio pozitivan i vaš lekar je već izračunao u kojoj nedelji trudnoće ste? Kakvo uzbudljivo vreme – postaćeš majka! Onda morate biti radoznali da li će to biti dečak ili devojčica. A to važi za kineski dijagram iz 13. veka, koji bi trebalo da odgovori na pitanje o polu nerođenog deteta budućim roditeljima i zasnovan je na posmatranju prirode i pre svega položaja planeta. Drevni kineski kalendar začeća, poznat i kao kineski lunarni kalendar, vekovima je odgovarao na pitanje pola beba. 

Kako funkcioniše kineski kalendar začeća

Zasnovan je na kineskom kalendaru Ksia Li, kombinacija je solarnog i lunarnog kalendara. Postoje spekulacije da su ga pre nekoliko vekova razvili naučnici u drevnoj Kini kako bi osigurali muško nasledstvo carstva. Danas se uglavnom koristi za zabavu, da bi se posrećilo da se potvrde rezultati lekarskog pregleda. Možda ste već majka i možete da proverite da li bi drevni kalendar predvideo tačan pol vašeg deteta. Ukratko, potrebno je da kombinujete starost meseca  sa mesecom začeća. Postoji posebna tabela u kojoj prateći  horizontalne (mesec začeća) i vertikalne ose (starost deteta) možete videti  da li će vaša beba biti devojčica ili dečak po kineskom kalendaru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *