Najnovije vesti dana munjevitom brzinom dolaze do nas – šta je razlog?

Najnovije vesti dana su vesti o događajima koji se načešće tiču politike, ekonomije, društva, a koji najčešće ostavljaju dugotrajne i duboke posledice po život ljudi. 

Često se dešava da najnovije vesti dana informišu publiku o velikim prirodnim ili društvenim katastrofama koje menjaju život u nekom delu sveta i takvi događaji ulaze u udzbenike iz istorije i o njima kasnije uče nove generasice. 

Različita sredstva informisanja imaju različitu brzinju širenja vesti

Najnovije vesti dana se putem različitih vrsta medija prenose drugačije. Danas su tu televizija, internet portali, novine… U vreme kada su jedino sredstvo informisanja bile novine najnovije vesti dana nije bilo moguće objavljivati na način na koji smo mi sada navikli – odmah čim se dogode. 

Štampane novine morale su biti gotove satima, nekad čak i danima pre nego što će se pojaviti u prodaji i stići u ruke čitalaca. Kako je vremenom tehnologija napredovala, menjao se i način i brzina objavljivanja informacija. Radikalne promene dogodile su se kada se sredinom dvadesetog veka pojavila televizija. 

Poznato nam je da se danas često dešava da najnovije vesti dana prekidaju redovan program na televiziji, a novinari i reporteri hitno odlaze na mesto događaja kako bi nam za sledeće uključenje priredili fotografije, snimke, najvažnije izjave aktera događaja… A sve to dešava zbog toga što novo vreme omogućava da vesti dolaze veoma brzo do publike i mediji su, na neki način, u neprekidnoj trci. 

Kada se radi o kompleksnijim pričama, televizijske kuće često emituju specijalne emisije u kojima sa različitih aspekata obrađuju događaje koji spadaju u najnovije vesti dana. 

Internet i pametni telefoni napravili su novu revoluciju u prenošenju vesti. Gotovo svaka medijska kuća ima svoj internet portal. Najnovije vesti dana najbrže se šire upravo tu, a kako je su pametni telefoni dostupni svima gotovo svuda u svetu, prosečan konzument vesti ima sve manju potrebu da se informiše putem televizije i štampanih medija – sve što ga zanima potražiće upravo na nekom od internet portala, pa čak i na nekoj društvenoj mreži. 

Naravno, to ima svoje posledice – brzina i lakoća prenošenja vesti vremenom je stvorila sve zahtevnije čitaoce, a to je dovelo do toga da novinari često nemaju vremena i prostora za detaljno istraživanje pre nego što najnoviju informaciju objave, već sam tekst bude kratak, bez svih detalja, pa tek nakon toga usledi istraživanje.

Veliki tekst sa svim informacijama o događaju, sa fotografijama i svim detaljima pojavljuje se najčešće samo u štampanom izdanju novina. To se dešava sutradan ili tek kasnije, u zavisnosti od toga kada izlazi sledeći broj.  Problem nastaje kada je veći deo čitalaca do tada već obavešten o svemu.

Štampana izdanja su shvatila da ne mogu ući u trku sa televizijama i portalima. Upravo taj svoj nedostatak, novine su danas pretvorile u prednosti – novine sutradan objavljuju priču koja je potpuna – dodaju izjave učesnika događaja, pronalaze nove sagovornike, ekskluzivne fotografije i vesti sagledavaju iz svakog ugla. Štampana izdanja ulaze duboko u srž onoga što su prethodno objavile televizije i portali. 

Da zaključimo, najnovije vesti dana su najvažnije vesti u svakom izdanju štampanih medija, vesti na portalu, dnevnika i kraćih televizijskih vesti I svakako su srž novinarstva. One kao takve uvek su imale i uvek će imati poseban tretman u medijima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *