Povezivanje monitora: zašto je VGA jedan od najpopularnijih?

Postoji mnogo načina na koji možete za povezivanje monitora. Postoje nekoliko kablova koji su vrlo popularni i koji se u poslednje vreme koriste vrlo često. Naravno, tehnologija napreduje i svake godine predstavljaju se novi načini, odnosno nove tehnologije koje su i te kako bolje prethodnih i koje naravno imaju mnogo više funkcija. Zato one starije tehnologije deluju apsolutno neupotrebljivo, a pritom i nisu toliko stare. Naime, neki proizvodi su stari tek nekoliko godina, ali su ih neki modrniji proizvodi već i te kako prestigli. U nekim oblastima je to lako postići, dok je u nekim oblastima potrebno malo više vremena. VGA kablovi su dobri iz više razloga:

Koriste se prilično dugo godina

Kada smo u uvodu govorili o tehnologiji koja je nastala davno i koja je već prevaziđena, treba da znate da VGA kablovi nisu od te vrste. Odnosno, VGA kablovi su nastali jako davno, ali oni se i dalje primenjuju. Naime, VGA kablovi su počeli da se koriste 1987. godine i oni su i dalje popularni.

To već treba nešto da govori o njima. Naime, kada se neki proizvod koristi toliko dugo godina, to je znak da je on odmah od samog početka projektovan tako da može da podrži i mnoge nove tehnologije i to je jako važno. Dakle, čak iako je nastao 1987. godine, on i dalje postoji i dalje se jednako koristi.

Koristi se kod monitora koji nemaju digitalni ulaz

Jasno je da i dalje postoje oni monitori koji nemaju digitalni ulaz i da nismo baš svi u potpunosti prešli da digitalnu tehnologiju. I to je sasvim u redu. I ne možemo očekivati da smo svi moderni i da smo svi prihvatili te nove tehnologije. Kada su u pitanju stariji televizori, koji su i te kako prisuti u mnogim domovima, onda treba da znate da jedini kabal za povezivanje koji možete da koristite jeste VGA kabl. Zašto je to tako?

To je tako zbot toga što postoji samo jedan ulaz i taj ulaz nije digitalni, tako da ne možete da upotrebljavate modernije kablove, savremene kablove i kablove za digitalne monitore. Onda morate da upotrebljavate VGA kablove i zato su oni i dalje popularni. Dakle, samo zbog toga što postoje i oni koji i dalje imaju tu stariju tehnologiju.

Prenosi analgoni signal, sa maksimalnom rezolucijom 1920×1200

Ako već niste znali, onda treba da budete upoznati sa činjenicom da VGA kablovi prenose analogni signal. Njihova maksimalna rezolucija jeste 1920×200 piksela. I to je sasvim u redu. Treba da  znate da je ovo izvaredno, čak i za one koji se ne razumeju u ovu oblast.

Vrlo su laki za upotrebu

Kao što je već rečeno, VGA kablovi se koriste za televizore malo starije generacije, a njihova upotreba je sasvim jednostavna. Postoji taj jedan ulaz, koji jednostavno ne možete da „omašite“ i zato ih bukvalno mogu svi koristiti. Kao što je već rečeno, VGA kablovi postoje već dugi niz godina, pa je vrlo verovatno da su se gotovo svi makar jednom susreli da ovim kablovima. Tako da vam verovatno neće biti potrebna ničija pomoć, već ćete sve moći sami to da uradite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *