Prolećno spremanje: Kako da pripremite svoj dom za toplije dane?

Često se u šali govori o tome šta su sve vesnici proleća, a da to nisu jedino i isključivo visibabe, koje jesu za sve nas vesnici lepog vremena.

Ako vidite mnoge kako užurbano idu oko svojih domova, otvaraju prozore, organizuju generalno sređivanje doma, e to se može shvatiti zaista kao još jedan, dodatni vesnik proleća, koji pokazuje da dolazi lepo vreme, a sa njim i mnogo veća volja i želja da okolina svakog od nas bude što pizitivnija i vedrija, te da uz to lepo vreme doprinese što boljem i optimističnijem stavu po pitanju svega.

I dok domaćice užurbano sređuju kompletno svoje domove, odnosno, njihovu unutrašnjost, čisteći i sređujući sve što im se nađe na putu, muškarci imaju jednu drugu „brigu“, a to je da srede i ulepšaju okolinu doma.

Budući da su to ipak zadaci koji zahtevaju nešto više snage, grubljih radova, onda slobodno možemo i da ih nazovemo muškim. A da biste ih sve izvršili na vreme, izveli kako je poželjno, evo i šta će vam biti potrebno da u svojoj nameri uspete.

Motorne testere 

Ne, ovog puta vas nećemo poslati u šumu, niti vam reći da postanete drvoseča, jer ionako motorne testere ne služe isključivo za sečenje šuma i debelih stabala za ogrev.

Iako su motorne testere osmišljene da čovečanstvu olakšaju život u tom segmentu, kasnije su osmišljene i motorne testere manjih jačina i veličina koje se mogu koristiti u sređivanju drvoreda, posebno kada je potrebno da prekratite duge grane i one koje od svoje težine pucaju, a kako često neko drvo postoji u dvorištima, onda će vam motorne testere biti neophodne zbog toga, da uštedite kako vreme, tako i snagu.

Ukoliko imate neku vrstu žive ograde, nekih većih biljaka, kao što su tuje i slično zelenilo, onda ćete uz pomoć motorne testere uspeti da ih skratite, uklonite grančice koje štrče, te možete i da sve to oblikujete lako, ukoliko imate neku kreativnu ideju na pameti.

Kosilica 

Ukoliko ste imali sreću da zimski dani nisu uništili vaš travnjak, onda će doći do toga da je potrebno da travu koja se uzdigla ka suncu sada i sredite.

Prvo potrebno jeste kosilica, kojom ćete brzo i lako preći svaki deo svog dvorišta, bašte, a osim toga, svuda ćete jednako pokositi travu, tako da će odmah nakon završenog posla, cela bašta izgledati kao nova, te će odmah dobiti svoju lepotu.

Naravno, ovo prvo košenje je bitno i kako bi se trava pokrenula, kako bi brže rasla i obnovila se u pojedinim svojim delovima, pa će samim tim, iz nedelje u nedelju, kako vreme biva sve toplije i lepše, i dvorište biti isto takvo.

Svakako tu ima još mnogo koraka, kao što je često zalivanje, nekada i đubrenje zemljišta kako bi se podstakao njen rast, te još mnogo toga, ali to ćete već sami videti u trenutku kada krenete da se bavite svojim travnjakom.

Cvećnjak 

Nijedno dvorište ne bi trebalo, a ne bi ni smelo, da ostane bez lepog cvećnjaka. Potrudite se da napravite manje cvećnjake, redove ruža, nekog drugog bilja sa lepim cvetovima, kako biste ulepšali celu okolinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *