Devojka na skuteru

Registracija motocikla do 50 kubika – Imao sam sreće, izbegao sam veliki problem

Posle mnogo godina odlučio sam da pored auta kupim i jedan skuterčić za svakodnevne poslove i zaobilaženje gužve u Beogradu. Nisam se previše raspitivao ali pukom slučajnošću zaobišao sam novi zakon i sada ipak mogu da ga vozim.

Pre nekoliko godina došlo je do promena, sada postoji nova podela i kategorizacija motora na mopede i motocikle. Ja o tome nisam razmišljao, ali srećom kupio sam moped i sada ga mogu voziti sa B dozvolom.

U ovom tekstu podeliću svoje iskustvo sa kupovinom bez prethodnog istraživanja, kao i kako je prošla najbrža registracija motocikla do 50 kubika u Beogradu.

Posle mnogo godina ponovo vozim dvotočkaša

Nekada davno imao sam motor marke Tomos, koga se svi stariji dobro sećaju. Nisam ga previše vozio, uglavnom sam bio u kolima, pa sam ga prodao kako ne bi skupljao prašinu. Posle više od 15 godina rešio sam da ponovo sednem na dvotočkaša.

Iskreno, ne pratim dešavanja na tržištu, nisam se previše raspitivao pre kupovine. Preko poznanika saznao sam da neko iz njegovog okruženja prodaje dobar skuterčić za pristojnu sumu novca, pa mi je došlo na pamet da ponovo kupim nešto manje. Velike su gužve po gradu, pa je to dobar način da bar tokom leta uštedim vreme u redovima i tražeći parking.

Razlika između mopeda i motocikla

Za ove promene saznao sam tek nakon što sam kupio skuter. Nije bio registrovan, pa sam istraživao kako sada funkcioniše registracija motora.

Sada su mopedi svi motori koji ne mogu brže od 45km/h i čija radna zapremina ne prelazi 50ccm (motor sa unutrašnjim sagorevanjem) odnosno 4kw (elektro motor). Olakšavajuća okolnost je što njih možete voziti sa B dozvolom koja uključuje AM kategoriju kojoj pripadaju mopedi.


Dok motocikli spadaju u A kategoriju i za njih je potrebna posebna dozvola, ne mogu se voziti sa B kategorijom. To su motori koji su jači od mopeda, znači mogu brže od 45km/h i čija radna zapremina prelazi 50ccm (motor sa unutrašnjim sagorevanjem) odnosno 4kw (elektro motor). 

Tehnički pregled za motocikle u Beogradu

S’ obzirom da je registracija istekla, morao sam da ga malo sredim i pripremim za tehnički pregled motora. Dugo sam vozač pa znam da je tehnički pregled u suštini isti za sve vrste vozila, gledaju se iste funkcije i sve mora biti fabričko i bez budženja.

Srećom, nije bilo većih problema. Zamenio sam nekoliko delova za koje mogu reći da su potrošni materijal, skinuo višak koji je ugrađen naknadno, to su bile neke torbice i koferi za skladištenje.

Na tehničkom pregledu se vrši provera nekih 16 elemenata, od sistema za upravljanje preko sistema za kočenje i potrebne opreme. Sve je isto kao i kod automobila, sve mora funkcionisati i svi delovi moraju biti propisani od strane proizvođača.

Najbrža registracija motocikla do 50 kubika u Beogradu

Kada sam doterao skuterčić, došao je trenutak da zakažem registraciju. Nisam imao nedoumica gde bih mogao da to uradim, jer već nekoliko godina sve registracije i tehnički pregled radim u DON centrima.

To je prava mašina, agencija koja pruža sve usluge na jednom mestu i ne moram da gubim vreme u redovima. Prednost je što rade sve kategorije vozila, tako da šta god da kupim mogu poslati kod njih.

Kupili su me time što pored tehničkog pregleda i administracije za papirologiju imaju i svoj servis. Ako slučajno nešto nije po propisima i ne može proći pregled, odmah rešavaju. Tako da sam bio siguran da ću tog dana završiti registraciju motora. Tako je i bilo.

Toliko je jednostavno i brzo, da je prosto neverovatno. Dođeš do njih u bilo koji centar, jer poseduju tri lokacije: Zemun, Bogoslovija i Viline vode. Predaš vozilo i odeš na piće ili da završiš neke druge obaveze. Kroz 2-3h te pozovu da ga preuzmeš i to je to. 

DON registracija – Hvala vam što postojite

Od trenutka kada sam došao prvi put kod njih, zahvalan sam im što postoje. Organizacija je tako dobra da su mi mnogo olakšali posao. Sve završavam kod njih i imaju jako dobar korisnički servis, tako da ih mogu pitati uvek šta god me zanima, znam da ću dobiti proverene informacije.

Do mene dovoljno za sada, nadam se da sam pružio korisne informacije i olakšao nekom registraciju motocikla. Sada predlažem da pogledate sajt DON centra na Vilinim vodama i upoznate se sa najboljim centrom u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *