Tepisi i nameštaj – dekoracija svakog doma

Iako se nazivaju i skupljačima prašine, tepisi daju poseban vizuelni efekat svakom domu. Često zauzimaju veliku površinu, ali su zbog toga i veoma upečatljivi dekorativni elementi svakog prostora. Ako se dobro kombinuju sa drugim bojama enterijera, vizuelni efekat biće još jači.

Ali, kakve tepihe više volite, male ili velike?

Da biste izabrali prave dimenzije i boju, pripremili smo vam nekoliko saveta. Ipak, naše smernice su opšte, a vi ih prilagodite svom prostoru, jer svaki prostor je posebna priča.

Ako imate u stanu odvojenu trpezariju i dnevnu sobu, onda birajte dva ista tepiha koji su različitih boja. Najbolje bi bilo da boje budu u kontrastu, ali da dimenzije tepiha budu iste. Takođe, nećete pogrešiti ako ubacite i dva tepiha istih boja, ali da biste razbili monotoniju, najbolje bi bilo da izaberete stazu upečetljive boje.

U trpezariji posebno pažljivo izaberite dimenzije tepiha, jer stolice moraju da budu na tepihu kada se udalje od stola. Ako nije tepih odgovarajuće veličine, onda će se stolice klatiti i biće neskladno.

Prilikom kupovine nameštaja, posavetujte se sa arhitektama i izaberite odgovarajuće komade nameštaja. Ako je postor manji, onda je najbolje rešenje multifunkcionalan nameštaj. Uklapa se u svaki porostor, a lako se čisti i održava. Međutim, možete kupiti i najskuplji i najkvalitetniji nameštaj i tepihe, ali ako ga ne održavate, onda ćete ih uništiti. Zato prepustite profesionalcima da brinu o održavanju vašeg nameštaja i tepiha jer kada je u pitanju pranje tepiha cena ne treba da bude odlučujući faktor jer je u pitanju zdravlje.

Tepih servis – spas za vaše tepihe i nameštaj

Da li sami perete tepihe i nameštaj?

Da li mislite da ćete sami to sve najbolje uraditi? E pa, sami možete nameštaj površno oprati i tepihe tek malo po površini izribati, ali sami možete tepihe i nameštaj i uništiti.

Pošto se tepisi i nameštaj lako prljaju, a posebno ako čuvate kućne ljubimce u stanu ili ako su mališani stasali dovoljno da sami mogu da se šetaju i hrane, onda vam ciscenje namestaja ne gine.

A tek ako imate nespretne goste koji tek onako mogu da prospu sok ili kafu po nameštaju ili tepihu…

E pa, ne bismo da vam budemo tada u koži. Čišćenje i ribanje tepiha i nameštaja nije nimalo lako.

Doduše, mnogi misle da treba da se zasuku rukavi i da će ribanje sve fleke ukoniti, to ipak i nije tačno. Očistiće te mrlje i sve će o delovati lepo i često, ali to je samo na površini. Prljavština i bakterije koje se nalaze dublje neće moći tek tako da se uklone.

Pažnja! Oprezno birajte hemijska sredstva za čišćenje, jer ako odaberete previše jako sredstvo, možete uništiti nameštaj ili tepih, a sigurni smo da je to poslednje što želite.

E tada je tepih servis spas za sve!

Ako se odlučite za dubinsko pranje tepiha ili nameštaja, trebalo bi da znate koje su to glavne prednosti ovog pranja. Najpre, uštedećete novac, jer nećete morati da kupujete novi tepih, a vaš stari nameštaj dobiće poseban novi sjaj.

Ušteećete vreme, a i snagu. Umesto detaljnog ribanja, stručnjaci će odrediti o kakvom materijalu je reč da bi izabrali adekvatno dezinfekciono sredstvo. Takođe, da se tkanina ne bi oštetila, neophodno je da se izabere odgovarajuća PH vrednost, a zbog toga se u tepih servisima pre svakog pranja sprovodi testiranje boje, vlakana i tkanine kako ne bi došlo do oštećenja nameštaja ili tepiha.

ciscenje namestaja

Savremene mašine za pranje tepiha i nameštaja

Ako želite kvalitetno opran i osvežen nameštaj, onda pravac tepih servis. Najbolje rešenje jeste pranje nameštaja pomoću mašina za dubinsko pranje. Tokom dubinskog pranja uklanjaju se sve nečistoće, fleke, ali i bakterije, grinje i alergeni.

Sa razvojem tehnologije razvile su se i modernizovale mašine za pranje, pa je danas u upotrebi specijalizovan tresač tepisa, razni usisivači, četkare, ali i centrifuga za tepihe i moderni paročistači. Mnogi tepih servisi upotrebljavaju i ekstracione mašine i posebne mašine koje obezbeđuju pravilan pristisak i tačno određenu temperaturu.

Savremene mašine za pranje nameštaja i tepiha osim što peru, imaju i opciju sušenja nameštaja. Mašine takođe mogu samo jednim provlačenjem tepiha da stvore preko hiljadu udaraca. Moderne specijalne mašine automatski određuju koliko je tačno potrebno hemijskog sredstva za pranje i uklanjanje prljavština i fleka, a automatski se podešava i nivo četki prema vrsti tepiha i materijalu nameštaja. Potrebno je da se uskladi pritisak koji četke prave, ali i mekoća vlakana kako bi se pravilno oprali tepisi i drugi nameštaj.

Postoje posebne komore za sušenje nameštaja i tepiha i nakon sušenja komadi nameštaja dobijaju potpuno novi sjaj.

I da, da ne zaboravimo.

Sada više ne morate sami da iznosite tepihe, ne morate ni da molite komšije da vam pomognu da istresete tepih. Danas mašine sve rade umesto vas. Servisi za pranje tepiha i nameštaja tu su da vam priteknu u pomoć.

Čistoća je pola zdravlja!

Danas se s pravom može reći da je čist dom zdrav dom.

Zaista, to jeste tako. Ako je dom osvežen i ako je čisto, ukućani i gosti će se oećati lepše, bolje i prijatnije. Takođe, isti je slučaj i sa poslovnim prostorijama, jer kada je sve čisto, onda je radna atmosfera prijatnija.

Prolećno vreme podseća da je pravi trenutak za spremanje i čišćenje doma. Ako vam se čini da tepisi nemaju isti sjaj i da je nameštaj isflekan, onda znate šta vam je činiti.

Ovog proleća čišćenje može da bude brže i lakše, a sve zavisi od vas. Odaberite pravi tepih servis i za čas ćete imati čist i lep namešetaj u svom domu. Ne morate da padnete od umora, jer ste celu noć ribali tepih. Drugi će se umesto vas pobrinuti za fleke!

Zašto treba redovno prati tepihe?

Tepisi svakom domu daju poseban pečat. Služe za ulepšavanje enterijera, ali kada ste poslednji put oprali svoj tepih?

Da li ih perete redovno?

Nije nimalo lako ukloniti fleke sa tepiha nastale od kafe, čokolade ili soka.

Koliko puta ste pomislilli da je bolje da nemate tepih u domu nego da ga svaki put ribate do besvesti kada se nešto prospe?

Zato tepih treba redovno održavati. Ako se ne čiste temeljno, mirisi i mrlje od hrane, dlake i čestice mrtve kože vaših ljubimaca se talože i skupljaju, pa onda usisivači ne mogu da pomognu. A o bakterijama i da ne govorimo.

Zato preporučujemo da makar jednom godišnje tepih odnesete u tepih servis i rešite se muka. Pomoću specijalnih mašina za pranje nameštaja i tepiha, brzo i lako ćete imati novi tepih u svom domu. Ups, htedosmo reći stari tepih novog sjaja.

Kako se čiste vuneni tepisi?

Na oko veoma lepi, ali kako očistiti vuneni tepih?

Vuneni tepisi su najčešće izbor mnogih dama, jer su lepi, drugačiji i upečatljivi. Zbog mekane tkanine potrebno je posebno ih redovno i pravilno održavati. Veoma su popularni, ali se moraju pažljivo ribati.

Zato nemojte sami da ih čistite, jer nećete uspeti lepo da ih oribate. Jedino možete da stvorite kontraefekat, a to je da ga uništitie. Zato je bolje da profesionalci obave svoj posao. Dubinsko pranje vunenih tepiha je spas za sve pogotovu što se ovi tepisi mogu unišiti oštrim četkama i jakim dezinfekcionim sredstvima. Pošto su sačinjeni od veoma zahtevnih materijala, preporuka je da se ovi tepisi dva puta godišnje nose u servis na pranje.

A vi, kada ste poslednji put detaljno očistili svoj dom?

A da li ste nameštaj i tepihe ikada nosili na pranje u servis?

Šta god da kažete, čini nam se da je sad pravi trenutak da posetite tepih servis. Sigurni smo da se nimalo nećete pokajati, jer ćete bez mnogo truda i muke dobiti čiste tepihe i osvežen nameštaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *