Treba vam poslovni prostor u Novom Sadu? Evo kakve su vam opcije

Novi Sad je drugi po veličini grad u našoj zemlji i veliki industrijski centar. Kako se on razvijao tako je rasla potreba za poslovnim prostorom pa firme imaju različite opcije i po različitim cenama. I njihov broj je sve veći pa je ponuda i potražnja na tržištu nekretnina u konstantnom rastu.

U gradskoj zoni su zastupljene novoizgrađene poslovne zgrade i sve jev više isplativo uložiti u sopstveni poslovni prostor. Najčešća namena je kombinacija kancelarijskog i proizvodnog procesa gde su bliže centru u glavnom kancelarije, a proizvodni procesi izmešteni u industrijsku zonu. Pored zgrada, u poslovni prostor spadaju i hale, proizvodni pogoni, magacini i slično.

Zašto je gradnja najzastupljenija? Kakve su uštede? Šta sadrži moderan poslovni objekat?

Sve detalje pročitajte u daljem nastavku teksta.

Gde pronaći poslovni prostor u Novom Sadu?

U zavisnosti od veličine i namene, poslovni prostor u Novom Sadu može biti i u samom centru, ali i izvan gradske zone.

Ako je u pitanju kancelarijski prostor i rad sa klijentima, firmama je važno da budu što bliže urbanim delovima pa svoje kancelarije smeštaju u iznajmljene poslovne prostorije i najčešće je reč o poslovanju sa potrebama za samo nekoliko prostorija.

Veće kompanije i one koje moraju imati proizvodnju vezanu za kancelarijsku delatnost traže poslovni prostor bliže velikim saobraćajnicama, dobroj putnoj vezi i nesmetanom transportu. Zbog toga su lokacije bliže bulevarima interesantnije poput Bulevara Patrijarha Pavla i Bulevara Oslobođenja i rado kupuju placeve ili druge objekte koje privode nameni i korišćenju za svoj biznis.

Ono što je specifično je to da veće razlike u ceni najma korišćenog i novog poslovnog prostora i nema, ili je ona zanemarljiva. Novi lokali imaju bolju stolariju i očuvaniji su, ali cena najma je visoka i za polovne prostore za koje svakako treba da se uradi adaptacija poslovnog prostora, tj. moraju biti sređeni da bi mogli da se izdaju.

Ko iznajmljuje poslovni prostor u Novom Sadu?

Na iznajmljivanje poslovnog prostora se odlučuju mala i srednja preduzeća u Novom Sadu, uslužne delatnosti kojima je ovo jedini način da posluju u gradskoj zoni. Svaka novoizgrađena zgrada u prizemlju ima poslovni prostor na iznajmljivanje pa se tu otvaraju prodavnice, kafići i restorani.

Više vrede oni prostori koji obezbeđuju parking mesta i nalaze se na dobroj lokaciji, gde će biti vidljivi velikom broju ljudi. Cena poslovnog prostora zavisi i od samog lokala, opremljenosti, koliko je dostupan posetiocima pa mnogo faktora utiče na konačan iznos kirije i treba dobro proveriti sve činioce pre odluke o najmu.

Izgradnja poslovnog prostora – najčešći izbor firmi

Preduzeća u glavnom biraju da izgrade svoje poslovne prostorije, naročito ako je reč i o proizvodnom procesu jer to štedi vreme i novac.

Svaka proizvodnja nosi svoje specifičnosti. Od potrebne veličine objekta preko rasporeda unutra, električnih i vodovodnih instalacija, preko visine hale, pristupnog puta… izuzetno je teško stari objekat privesti nameni čak i kada je u pitanju mali tip proizvodnje, onaj koji se odvija unutar jedne ili dve prostorije.

Čak i uslužne delatnosti poput frizera, kozmetičara, manikira i pedikira, moraju da prilagođavaju prostor iako je nov jer nije građen u skladu sa specifičnim biznisom.

Iako je gradnja skupa, više se isplati jer je sve urađeno planski pa će biznis imati najbolje rezultate. Važno je pronaći odgovarajuću lokaciju placa i to je dovoljno da se realizuje svaka zamisao. 

Sa druge strane stari objekti, naročito u Novom Sadu su već trpeli dosta izmena, nisu svi pogodni za rekonstrukciju i najčešće se ruše da bi se izgradili ekološki efikasniji poslovni prostori.

Ovim razmišljanjem se vode ne samo velike kompanije već i srednja preduzeća ili ona koja imaju potencijal za razvoj i širenje biznisa. Pravilno sagledavanje sadašnjih mogućnosti, ali i pravilno planiranje budućeg razvoja će obezbediti trajno rešavanje poslovnog prostora koji će uvek odgovarati svojoj nameni.

Agencija za nekretnine će pronaći odgovarajući poslovni prostor

Da bi pretraga bila brža i efikasnija, treba se obratiti agenciji za nekretnine koja će mnogo brže i jednostavnije pronaći ponudu i za iznajmljivanje i za kupovinu. Takođe je dobro proveriti raspoloživost placeva i mogućnost gradnje objekta.

Novi Sad je veliki grad i konstantno se širi. Teško je sagledati sve što se menja i novo nudi pa je dobro angažovati stručnjaka koji poznaje tržište nekretnina i tako unaprediti svoj biznis. Kada svako radi ono što najbolje zna uspeh u poslovanju je zagarantovan.

Iako smo u eri internet poslovanja i dalje gotovo sve firme moraju da posluju kancelarijski i da imaju mesto gde je locirana proizvodnja. 

Od poslovnog prostora zavisi način poslovanja jer radnici moraju da imaju sve neophodne uslove, da se ispoštuju svi propisi, ali i da prostor deluje reprezentativno tako da odražava vaše uspešno poslovanje i bude deo promocije.

Koliko je teško u gradovima kao što je Novi Sad pronaći odgovarajući lokal ili veći poslovni prostor? Da li od toga zavisi uspeh biznisa? Pišite nam vaša razmišljanja ili ostavite iskustva ako iz posedujete. Čekamo odgovore ispod ovog teksta!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *