U kojim situacijama je neophodno što pre otići na ultrazvuk dojke?

Pripadnice nežnijeg pola su i te kako svesne koliko je briga o njihovom zdravlju značajna, u smislu da je prevencija ključna. Baš zato većina njih poštuje nepisano pravilo da jednom u toku godine ide na kompletan ginekološki pregled. Ali ono što bi svaka dama trebalo da ima na umu jeste da i ultrazvuk dojke treba da bude uvršten upravo u redovne ginekološke kontrole.

Naravno da sve zavisi od slučaja do slučaja, odnosno od stanja zdravlja konkretne pacijentkinje, te od preporuke lekara, ali je opšteprihvaćeno mišljenje da bi svaka žena, čije stanje zdravlja je na optimalnom nivou, trebalo da na ova dva pregleda ide jednom u toku godine. 

Podrazumeva se da će nakon adekvatnog pregleda grudi lekar specijalista moći na osnovu njihovog stanja da preporuči pacijentkinji da li je bolje izvršiti ultrazvuk dojke ili mamografiju, odnosno da li je uopšte takva vrsta pregleda neophodna. 

Ipak, postoje situacije kada je neizostavno važno uraditi ovaj pregled u najkraćem mogućem roku. 

Preventivni ultrazvuk dojke

Iako postoje slučajevi kada nadležni lekar preporučuje pacijentkinji da uradi i ultrazvuk dojke, obično je sasvim dovoljno da takva vrsta pregleda bude uvrštena u redovne ginekološke preglede, koji se preporučuju jednom godišnje. 

Stručnjaci smatraju da svaka pripadnica nežnijeg pola, koja je seksualno aktivna treba da ide na pregled kod ginekologa jednom u toku godine, a tada se preporučuje i ultrazvuk dojke, s tim da ima slučajeva kada je neophodno te preglede vršiti i češće, a sve zavisi od stanja zdravlja konkretne pacijentkinje, odnosno od toga šta joj nadležni lekar preporučuje. 

Kada je potrebno uraditi ultrazvuk dojke što pre?

Pitali smo stručnjake iz ustanove Prva poliklinika da nam odgovore na ovo pitanje. Nadležni lekar će na osnovu stanja zdravlja konkretne pacijentkinje izneti preporuku da li je neophodno izvršiti i ultrazvuk ili ne. U principu, ukoliko ide na redovne godišnje preglede, žena nema razloga za brigu, ali ipak ima situacija kada će nadležni lekar preporučiti i ovaj, ali i mamografski pregled. 

U slučaju da primeti bilo kakve čvoriće u grudima, potrebno je u što kraćem roku da se žena obrati lekaru, a prilično je izvesno da će pacijentkinja dobiti preporuku da uradi i ultrazvuk. Isto tako, ovaj pregled se preporučuje ukoliko se primete bilo kakve promene ili u izgledu bradavice ili u izgledu kože na grudima, kao i kada iz bradavice postoji bilo kakav iscedak.

Pripadnica nežnijeg pola koja na grudima ima posebno bolna ili osetljiva mesta bi takođe trebalo da uradi ovaj pregled i to po preporuci nadležnog lekara. 

Zbog čega je ultrazvuk dojke bitan?

Lekar specijalista ginekologije koji će i vršiti ultrazvuk dojke pacijentkinje će na osnovu rezultata tog pregleda moći da utvrdi u kakvom stanju se njene grudi nalaze, te će moći da proceni da li je eventualno potrebna biopsija ili neka druga tehnika, a na osnovu koje će biti utvrđeno postojanje ciste u dojkama i sličnih promena. 

Svakako je najbitnije da pacijentkinja vodi brigu o svom zdravlju, te da ultrazvuk dojke radi jednom u toku godine, a uz propisani ginekološki pregled. 

Što se tiče samog pregleda, trebalo bi napomenuti da on nije ni neprijatan ni bolan, a da ultrazvuk kao tehnika nije škodljiva po zdravlje ljudi, pa se u tom smislu pomenuti pregled bez ikakvih posledica može vršiti i kod trudnica, ali i kod seksualno aktivnih devojaka. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *