4 zanimljivosti o prisluškivačima

Mnogi od nas ne znaju baš mnogo o prisluškivačima i verovatno ih vezujemo za filmove, afere i eventualno politiku i uticajne ljude.

Međutim, nismo ni svesni koliko „običnih“ ljudi, koje srećemo svakondevno, na poslu, u prodavnici ili prevozu i koji ne žive život zvezde, koristi prisluškivače. To za nekoga može da bude iznenađenje, međutim, mnogima je to normalno. Zaista ne bi postojalo toliko radnji koje se bave prodajom špijunske opreme da ne postoji tolika tražnja i da ne postoji zainteresovanost. Takođe, postoje i oni, koji „sa strane“ prodaju špiijunsku opremu, koja vrlo često nije baš ispravna i nije pouzdana. Zato ukoliko birate prisluškivače, onda treba da ih birate u radnjama koje su specijalizovane za prodaju špijunske opreme. A evo i nekih interesantnih informacija o prisluškivačima.

Mogu se instalirati bilo gde

Prisluškivači mogu da se instaliraju ili priključe, ubace bilo gde. Mogu da se postave u mobilne telefone i to je verovatno najčešća upotreba prisluškivača i najefikasnija za neke. Međutim, to je nekako i očekivano. Prisluškivači mogu da se postave i u neke stvari koje imate u stanu već, verovali ili ne. Prisluškivači mogu da budu deo produžnog kabla, mogu da se postave u lampu, mogu da budu deo neke igračke, zatim jonizatora, kao i punjača za mobilni telefon. Kako tehnologija svake godine nepovratno napreduje, sve je više mesta i mogućnosti za postavljanje prisluškivača.

Mogu da budu minijaturni

Prisluškivači jesu minijaturni, mogu da budu manji od kocke šećera. Nekada i nije poenta da budu mali, jer kada se kriju na primer unutar produžnog kabla vi ih nikada neće naći, ma koliki god oni bili, sem u slučaju da vam padne na pamet da otvarate produžni kabal, ali obično ljudi ni ne slute da ih neko prisluškuje putem produžnog kabla. Ipak, sa druge strane kada govorimo o veličini prisluškivača, naravno da su minijaturni najbolji i da je poenta da se što više smanji mogućnost da neko otkrije da koristite prisluškivače. Svakako i da pronađe prisluškivače mnogi neće znati da li se tačno o tome radi, dok ne kosultuju stručnjaka.

Prisluškivači su deo mnogih poznatih afera

Nekada su bili deo mnogih državnih obaveštajnih službi, ruskih i američkih. Ruske službe su čak u prošlom veku instalirale prisluškivače u jednoj zgradi, koja je trebalo da bude američko predstavništvo, pa se Amerikanci nikada nisu uselili tu. Zna se da su se prisluškivači i te kako koristili u Drugom svetskom ratu, kako bi se otkrili oni koji su izdali zemlju i kako bi se svi pratili i kako bi se neistomišljenici pritvarali. Inače, najpoznatija afera o prisluškivačima bila je u vezi sa ostavkom američkog predsednika Ričarda Niksona. Reč o aferi Votergejt, koju mnogi pamete kao hrabro delo novinara, koji su otkrili da je Nikson naredio postaljanje prisluškivača u prostorije opozicionih političara. On naravno nikada nije potvrdio to, ali je pod pritiskom javnosti podneo ostavku.

Najčešće služe za otkrivanje prevare

Poverenje je veliki problem, a prisluškivači su tu da provere koliko nekome možemo da verujemo. Različite stvari možemo da saznamo koristeći ih, a ponajviše se uz pomoć ovih malih uređaja otkrivaju preljube, što može da bude jako poražavajuće za osobu koja to sazna na ovaj način. Zato osoba koja koristi prisluškivače mora da bude spremna na sve ono što sledi nakon korišćenja prisluškivača.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *