5 razloga zašto vaša kuhinja treba da ima ugradne kuhinjske uređaje

Pri dizajniranju nove kuhinje, danas na raspolaganju imamo ogroman izbor aparata i modela koji mogu dati moderan izgled, a pritom i maksimalno povećati funkcionalnost prostorije u kojoj provodimo dobar deo dana. Jedna od dilema pri izbor je svakako da li kupiti ugradne uređaje ili one koji stoje nezavisno. 

Ugradni kuhinjski uređaji su skriveni iza frontova i lako se uklapaju u bilo koji stil, za razliku od samostojećih aparata koji su jasno vidljivi i često odstupaju od celokupnog dizajna u kuhinji. Pored toga, ugradni aparati su odličan način da uštedite na prostoru, pogotovu ako vam nedostaje mesta za sve što ste planirali da se u kuhinji nađe. 

U ovom tekstu osvrnućemo se na sve  prednosti koje donose ugradni kuhinjski aparati.

#1 Savršeno se uklapaju u kuhinju koja je otvorena prema trpezariji

Savremen način života i sve veći trend ka otvorenim kuhinjama, trpezarijama i dnevnim sobama, čine da su ugradni uređaji više nego odličan način da vaš prostor za kuvanje i pripremanje hrane bude moderan i čini jednu veliku prostoriju sa trpezarjom i dnevnim boravkom. Kada aparati ne upadaju u oko, oni i ne dominiraju prostorom, tako da mogu pomoći da vizuelno stvorite jednu skladnu celinu.

Ugradni aparati takođe pojednostavljuju postupak dizajniranja estetski kompaktne kuhinje. S obzirom da većinu njih možete skriti iza frontova kuhinjskih elemenata, nije bitno kojih su boja ili stilova, sve će izgledati kao jedan celoviti prostor.

Pored toga što se savršeno uklapaju u već postojeći dizajn, ugradne mašine za pranje veša ili sudomašine često su manje bučne od samostojećih modela. To nije samo zato što su sakrivene iza frontova, već i zato što su postavljene tik uz druge kuhinjske elemente i uređaje, pa je manja verovatnoća da će oscilirati i  tresti se pri radu.

#2 Ugradne uređaje možete postaviti bilo gde u kuhinji

Samostojeći aparati, poput šporeta ili mikrotalasne rerne, imaju ograničene mogućnosti postavljanja. Šporet sa rernom se na primer može postaviti samo na pod, što pojedinim ljudima, posebno onima koji su viši rastom, nije idealna pozicija. Moraćete se saviti kako bi ubacili hranu da se peče u rerni, a to bi otežalo kretanje u kuhinji i smanjilo efikasnost. 

Sa integrisanim aparatima, poput ugradne bosch rerne, koju možete postaviti na visinu koja vama odgovara, nećete morati da se saginjete, neće vas boleti leđa a lakše rukovanje će povećati i bezbednost u radu sa rernom i smanjiti mogućnost da se opečete. Ovo, naravno, ne važi samo za rerne, već i za ostale ugradne aparate. 

Za kuhinje koje imaju ostrvo, ugradne ploče i ugradne pećnice su odličan izbor jer direktno iz rerne možete postaviti ručak na sto. Osim toga, bićete u stalnom kontaktu sa društvom ili članovima porodice koji čekaju da probaju vaše specijalitete.

#3 Bešavan dizajn

ugradni-kuhinjski-aparati

Dizajn bez prelaza je jedna od glavnih karakteristika kuhinja sa ugradnim aparatima. Tamo gde su samostojeći aparati zauzimali previše prostora i odudarali od dizajna, ugradni uređaji će se savršeno uklopiti i pritom zauzeti manje prostora.

Oni su savršeno uklapaju kako u tradicionalan tako i u moderan dizajn kuhinje, jer se mogu naći  u raznim dezenima, bojama, materijalima i stilovima. Tako da, bez obzira da li imate belu modernu ili tradicionalnu kuhinju u hrastovoj boji, ugradni uređaji će se savršeno uklopiti, dati besprekoran izgled i jedinstvenu celinu.

#4 Brže i jednostavnije održavanje

Ugradni kuhinjski uređaji imaju manje površina koje su direktno izložene spoljašnjosti, pa ćete ih samim time lakše i brže očistiti. Nećete morati da ih izvlačite iz kućišta, ako je to uopšte i moguće kod većine modela, kako bi očistili sve njihove stranice. 

Zbog načina na koji su instalirani ovi aparati, između njih, drugih uređaja i radnih površina neće biti praznina i prostora u kojima se mogu naći ostaci hrane. Na primer, između klasičnog šporeta i radne kuhinjske površine, gotovo sigurno će biti hrane koja je slučajno zapala u međuprostor. Ako ne čistite dovoljno dugo, ta hrana će se pokvariti i iz vaše kuhinje će umesto divnog mirisa hrane početi da se osećaju neprijatni mirisi.

#5 Povećaćete vrednost imovine

Ako želite da promenite vaš stan, većinu ugradnih kuhinjskih uređaja nećete moći poneti sa sobom. Ali to nije razlog za brigu, već zapravo prednost. Mnogi kupci nekretnina su spremni da plate veću cenu ako su zadovoljni izgledom prostora za pripremanje hrane, jer uz kupatilo, adaptacija kuhinje predstavlja jednu od skupljih investicija prilikom renoviranja stana

Tako da, ako imate ugradne kuhinjske uređaje veća je verovatnoća da ćete za vaš stan ili kuću dobiti bolju cenu.

Ukoliko razmišljate o novom dizajnu vaše stare kuhinje ili pravite potpuno novu, definitivno treba da razmislite o ugradnim aparatima. Oni će prostoru u kome provodite veliki deo vremena dati moderan izgled i povećati funskcionalnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *