Jednostavan trik da izmenite izgled kuhinje

Praktičnost je veoma važna kada se odlučujete da li želite da se vratanca kuhinjskog ili drugog nameštaja otvaraju uz pomoć dugmeta, pritiska ili ručica.Ukoliko se odlučite za ručice, u daljem tekstu porčitajte sve o izgledu I izboru ručica.

Vrste dekorativnih ručica

Izgled ručica treba da bude u skladu sa stilom vaše kuhinje, ali moraju biti ugodne i za korišćenje. Kada birate ručice, znajte da su one važan deo elemenata okova za nameštaj. Isto tako imajte u vidu da treba da proverite kako se ukrasne ručice za nameštaj uklapaju u izgled kuhinje ali i vašu ruku. Primetite obavezno da li njihova veličina i oblik odgovaraju stilu kuhinje i veličini vaše šake. A zatim izaberite boju i materijal. Okovi za nameštaj se mogu proizvoditi u raznim veličinama i materijalima po želji kupca, bar kada su u pitanju ručice. Ukoliko se odlučite da kupujete i šarke za vrata, bravice i šrafove, preporučujemo vam da uradite to preko online šopa firme Šarka d.o.o.

Takođe, na elementima kao što su kuhinja, fioke ili vrata možete kombinovati određene ručke, dugmad i ostalo. U tom slučaju važno je vizuelno ih ukombinovati kako ne bi došlo do prevelike razlike ali i previše privlačenja pažnje na okov za nameštaj, umesto na čitavu kuhinju.
Pored vizuelnog izgleda, možete uklpati ručke koje će održati svežinu ali i one koje se lakše održavaju i čiste, posebno kada je u pitanju kuhinjski deo. Neke ručice su jednostavnog oblika dok druge ne moraju biti, pa se tako lakše prljaju a teže čiste.

Montiranje ručica za nameštaj

Ručice se montiraju jednim zavrtnjem kroz jednu fokusiranu ulaznu tačku na vratima ili ladici. Ručice se montiraju sa dva vijka kroz dve tačke kontakta na vratima ili ladici. Pre nego što se bušene rupe izvrše, obezbedite detaljna uputstva vašem stručnjaku koji će ugrađivati ručice, tako da zna kako da pravilno instalira svaku vrstu ručice koja se instalira vratima. Pored samog instaliranja okova za nameštaj, potrebno je odrediti im i poziciju koja će biti adekvatno postavljena kako bi se sve radnje olakšano obavljale a ručice lakše dosezale.

Veličina i pozicioniranje ručica

Pre nego što naručite, proverite koja je dužina vremena za čekanje okova za nameštaj koji ste izabrali. Neki proizvođači okova za nameštaj delove isporučuju u kratkom roku od sedam dana, dok drugi mogu trajati više od 12 nedelja.

Razmislite o proporciji, ravnoteži, estetici i funkciji prilikom odlučivanja o veličini ručice za vašu kuhinju. Za velika vrata ili velike fioke potreban je veći komad ručice, ili možda dva, radi bolje funkcionalnosti, dok je manja veličina odgovarajuća za manja vrata ili ladicu. Kada je u pitanju uređenje enterijera, dizajneri predlažu da fioka duža od 18 cm ima instalirane bar dve ručice, dok savremeniji dizajneri predlažu duže ručice koje su najmanje dve trećine dužine ladice ili vrata kuhinjskog elementa.

Uglavnom se ručice postavljaju horizontalno na fioke i vertikalno na vrata. U savremenim kuhinjama, možete postaviti ručice na vrata horizontalno za ultra-moderan izgled. Međutim, bez obzira na stil vaše kuhinje, budite sigurni da su ručice pogodno postavljene za vas pre nego što budu trajno pričvršćene.

Krajnji ishod

Kada ste već odabrali kuhinju kao i materijal od kojeg će biti napravljena, okovi za nameštaj trebalo bi da dođu kao “šlag na tortu”, i samo dodatno ukrase već savršeno odabranu kuhinju. Okovi za nameštaj, odnosno ručke nerđajućeg čelika u visoko poliranoj završnici izgledaju odlično u savremenoj kuhinji. Ručke od bronze u pužnom obliku, daju tradicionalni izgled kuhinji. Tamnije ručke dodatno će istaći vase svetle kuhinjske elemente, a zajedno sa kompletnom kuhinjom, okovi za nameštaj će dopuniti celokupni dekor i dati mu prijatan izgled.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *