5 saveta za kupovinu kvalitetnih patika

Prema podacima o zaštiti potrošača najveći broj reklamacija prilaže se na obuću i to baš na patike. Reklamacije uglavnom budu odbijene sa objašnjenjem da je obuća pretrpela mehaničko oštećenje zbog neadekvatnog nošenja. Zvuči besmisleno da ne umemo pravilno da nosimo patike, ali zapitajmo se da li umemo pravilno da ih kupujemo?

1. Patike biramo shodno njihovoj nameni

Nisu sve patike iste! Kada kupujemo obuću moramo znati za šta je kupujemo – za stajanje, šetanje, trčanje, kao modni detalj,… Naše potrebe će nam same nametnuti patike koje su nam neophodne. Shodno tome treba obratiti pažnju da li su patike od pravog meterijala iii je u pitanju imitacija, zatim da li na patikama piše da su vodootporne (jer su samo one koje su za to predviđene pogodne za kišu i sneg), ako odražavaju naš stil, mogu biti klasične Starke ili moderne patike na đon, ali ako recimo tražimo patike za trčanje, možda je navažnije da perfektno prijanjaju našoj nozi.

Jedan model patika ne može pokriti sve naše potrebe, odnosno u isto vreme služiti i za trčanje, i za izlaske, i za kišu, i za sunce,… Ako vam ovo zvuči besmisleno, setite se koliko ste puta u poslednje vreme videli ljude da umesto adekvatne zimske obuće, u sred hladnog decembra nose letnje patike!

2. Obratite pažnju na svod stopala

Kako bismo procenitli udobnost patike, tj. kako naleže na našu nogu, najbolje je da pratimo svod stopala, koji se mora u potpunosti uklopiti, odnosno nalegnuti na pad koji patika ima. Tako ćemo omogućiti da se težina tela rasporedi ravnomerno na celo stopalo. Ukoliko zanemarimo ovaj detalj na patikama, nakon kratkog nošenja će početi da nas bole noge, a kasnije i kičma. Ovaj je problem izraženiji kod ljudi sa ravnim tabanima.

3. Koža je nezamenljiva

Ako ste se pitali od kog su materijala najudobnije patike – to je koža. Pri kupovini kožnih patika, treba obratiti pažnju na to da li je u pitanju prava koža ili imitacija. To se prepoznaje po mirisu, zapravo, prave kožne patike ne mirišu. Koža će sačuvati prirodnu vlažnost naših stopala, pri čemu će se izbeći neprijatni mirisi i stvaranje gljivica. Koža se najbolje može prilagoditi obliku našeg stopala, što ovakve patike čini izuzetno udobnim. Jedini problem kod kožnih patika može biti malo jača cena, ali vredi.

4. Spojevi, šavovi i šare

Vrlo su važni detalji na našim patikama, ne samo iz estetskih razloga, nego i zbog udobnosti. Kvalitetne patike će uvek biti urađene dobro, srazmerno i neosetno za nogu. Veliki problem se može javiti ako vas patika pritiska u predelu šavova ili spojeva, zbog mašne ili cirkona. To će napraviti žuljeve na vašim stopalima, a može izazvati i stvaranje bradavica ili kurjeg oka, zbog trenja. Potpuno je i očekivano da ako patike nisu kvalitetno oblikovane u pomenutim delovima prvo pucaju, rašivaju se ili cepaju.

5. Kada je najbolje vreme za kupovinu kvalitetnih patika

Stopala su najotečenija u doba ranog popodneva. Zato bi bilo najbolje da u potragu za kvalitetnim patikama krenete tada. Ako vam patike odgovaraju u tom trenutku, znači da će lepo naleći na nogu i tokom celog dana. Nije loše znati i da dobro dođe merenje stopala jednom godišnje, jer se oblik naših stopala menja tokom života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *