Adekvatno vreme za prvi odlazak dece kod zubara

 

U pogledu grana stomatologije, dečija stomatologija poseduje najveći značaj. Važnost dečije stomatologije ogleda se u važnosti uspostavljanja ranog kontakta za zubarom.

Već nakon formiranja svih mlečnih zuba, neophodno je posetiti izabranog stomatologa. Na taj način se dete još u ranom periodu razvoja upoznaje sa odgovornošću i brizi prema svom zdravlju. Zubar će dete pripremiti za pravilnu higijenu usne duplje, pri čemu će uzrastu deteta preporučiti najbolji izbor četkice i paste za zube.

Kako odabrati ispravnog dečijeg stomatologa za naše dete

Obzirom da svaki prvi odlazak dece kod bilo kog lekara stvara neugodan efekat, ljubaznost u vidu dobre komunikacije stomatologa otvoriće put ka dečijem poverenju. Dete u svom ranom uzrastu poseduje zdrave zube, pri čemu se prvi susret sa zubarom svodi na detaljan plan i uputstvo kako pravilno prati zube. Zube treba u ovom slučaju prati laganim kružnim pokretima od gore na dole. Ako dečiji zub zahvati karijes uz pristup same popravke datog zuba, neophodno je ukjlučiti lokalnu anesteziju. Tako će se eliminisati svaki bol i dete neće posedovati dodatni stres.

Dobar stomatolog svoj pristup sa decom mora imati poput mudrog psihologa, uverljivim razgovorom, prijatnim glasom uz zanimljive činjenice o zdravlju zuba, kod dece izazivaju probuđenu pažnju. Usled redovnih kontrola koje nam stomatolog preporuči, izbegavaju se loša iskustva i čuvaju dečiji zubi. 

Najčešći izazovi dečije stomatologije

Dečija stomatologija kao grana stomatologije sa zubarom je ključan za pravilan razvoj dečije svesti o higijeni zuba. Ako deca još u ranom uzrastu svog detinjstva redovno posećuju stomatologa, mogu izbeći česta kvarenja i popravke zuba. Prvi mlečni zubi kod dece nisu trajni i usled razvoja desni i dečije vilice, dolazi do njihov menjanja i ispadanja potpuno zdravih zuba. Takvo vađenje zuba za decu može biti isuviše bolno. Najlakše je kada je zub potpuno raskliman kako bi mogao samostalno ispasti. Nakon ispadanja mlečnog zuba, ostavlja se prostor za rast i razvoj novog trajnijeg zuba. Tada se posebna pažnja treba posvetiti daljem održavanju novih zuba, pri čemu se usađuje pravilan način higijene. 

Od velike je važnosti sačuvati zdrave mlečne zube, što je duže moguće, sve do momenta samostalnog ispadanja. Na taj način se pruža mogućnost pravilnog razvoja desni i eliminišu budući defekti zuba.

Odgovornost roditelja ključna za razvoj dečije svesti o higijeni zuba

U porodici, roditelj predstavlja model ponašanja svakom detetu. Ponašanje se odnosi na sopstvenu odgovornost i brigu o svom zdravlju. 

Svaki roditelj svoje dete treba blagovremeno pripremiti za prvu posetu zubaru, razgovorom se svaki strah može eliminisati. Nakon ustanja i neposredno pre spavanja potrebno je pravilno oprati zube. Ishranom koja je zdrava i balansirana, pomaže se u pravilnom razvoju dečijih zuba. Konzumiranje namernica koje poseduju kalcijum poput mleka, od velike je važnosti za razvoj zubne kosti. Zubne paste sa dodatkom fluorda su takođe dobre za razvoj zubne kosti. 

Zanimljiv je način čišćenja prvih mlečnih zuba kod beba. Ona se čiste bez četkica i pasti, isključivo gazom koja je prethodno potopljena u mlaku vodu. Već nakon daljeg razvoja dece i njihove samostalnosti, preporučuju se četkice za zube shodno njihovom uzrastu. Svako pranje zuba za decu treba da bude dodatna zabava. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *