Alternativni pristup lečenja depresije

Kada je reč o blažim oblicima depresije ili njenim simptomima postoje i oni koji smatraju da alternativni pristup u velikoj meri može da pomogne ili bar olakša aktuelno stanje. U te metode spadaju pravilna ishrana, redovna i umerena fizička aktivnost, boravak u prirodi, izloženost dnevnoj svetlosti, hobi, više vremena provedenog u društvu koje vam prija itd.

Depresija i pravilna ishrana

Zdravlje na usta ulazi te pravilna ishrana i ovde ima značajnu ulogu. Opšte je poznato da izbalansirana ishrana doprinosi očuvanju opšteg zdravlja organizma. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što je riba, riblje i laneno ulje, zatim orasi i orašasti plodovi jačaju zdravlje mozga. Tačnije imaju antidepresivni učinak.

Ne treba zaboraviti ni konzumaciju svežeg voća i povrća. U poslednje vreme možemo čuti da i malo prave crne čokolade daje svoj pozitivan doprinos jer umanjuje depresiju zbog pozitivnog uticaja na povećanje dopamina u organizmu. Zdrava ishrana obezbediće normalan rad mozga. Tome će svakako doprineti namirnice koje sadrže: magnezijum, cink, vitamine iz grupe B, vitamin C, folnu kiselinu i gvožđe. Svoj dorpinos može dati i zeleni čaj jer je bogat antioksidansima, takođe deluje antistresno, podiže nivo koncentracije i drži organizam budnim.

ishrana-depresija

Nivo hormona sreće serotonina može biti povećan i konzumiranjem određenih namirnica, kao što su: integralne žitarice, kikiriki, mleko, grašak, ćuretina, riba, jaja i banane. Tajna njihove blagotvornosti na ljudsku psihu leži u tome što sadrže aminokiselinu triptofan koja pospešuje proizvodnju serotonina.

Sa druge strane, treba izbegavati namirnice bogate prostim šećerom, jer dovode do toga da se nivo šećera u krvi rapidno podigne i brzo padne. Brojne studije su pokazale vezu između anksioznosti i konzumiranja rafinisane hrane bogate prostim šećerima.

Šetnja je najstariji lek

Za šetnju se kaže da je najstariji metod za lečenje depresije. Umerena fizička aktivnost doprinosi otpuštanju endorfina, koji deluje umirujuće, smanjuje bol, izaziva prijatnost. Savetuje se bar 30 minuta umerenog hoda dnevno, po mogućstvu na otvorenom odnosno u prirodi. Vežbe pravilnog disanja takođe mogu da relaksiraju organizam. Brojne studije ukazuju na povezanost između šetnje i boljeg i čvršćeg sna.

Boravak u prirodi ublažava simptome depresije

Boravak u prirodi takođe doprinosi boljem raspoloženju. Naučnici tvrde da najmanje pola sata provedenog na suncu, uz kretanje, popravlja raspoloženje. Sunce stimuliše stvaranje serotonina. Naučnici navode još jedan od razloga blagotvornog delovanja prirode na nas. Naime, zelena boja, boja prirode, ima psihološki uticaj na nas jer u nama budi osećaj svežine, sigurnosti i novi početak. Zelene boja se dovodi u vezu sa opuštanjem i smirivanjem nervnog sistema, blagotvorno deluje na psihu i ublažava stres.

setnja-depresija

Postoji i jedna zanimljivost u vezi zelene boje, a to je tzv. „zelena soba.“ U pitanju je televizijski termin, koji označava prostoriju u kojoj su smešteni televizijski gosti i koja služi za opuštanje dok čekaju svoj red i gostovanje na televiziji.

Svetlost i depresija

Izloženost dnevnoj svetlosti poboljšava raspoloženje. Svetlost kao izvor života je toliko dobro poznata činjenica da je ne treba ni pojašnjavati. Medicinska praksa, ali i nauka su potvrdili da je mnogo veći stepen sezonskih depresija u zemljama sa manje sunčevih sati. Možda je najbolji primer Skandinavsko poluostrvo. Broj obolelih ide i do 40%. Zimska ili sezonska depresija je direktna posledica kratkog dana i smanjenja izloženosti prirodnom svetlu. Još jedan od faktora je manja pokretljivost i kraći boravak na svežem vazduhu. Otuda se ova vrsta depresije leči jakim svetlom (tzv. svetlosna terapija) koje stimulativno deluje na stvaranje hormona sreće serotonina.

U zdravom telu, zdrav duh

Što više vremena provedemo u prirodi, okruženi ljudima koji nam prijaju, uz muziku koja nas relaksira ili podiže energiju bićemo dalji od depresije. Ne zaboravite da radite ono što volite. Zato hobi moži biti od velike pomoći. Uvek imajte na umu da je skoro svako prošao kroz neki loš period i da niste sami na ovom svetu. Razgovor sa stručnim licem svakako će koristiti i doprineti da nađete još bolja rešenja za vaše probleme, koji su vrlo rešivi.

Čuvajte i negujte vaše psihofizičko zdravlje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *