Autentičnost srpske kulture i tradicije

Da li možete da navedete tri brenda koja vas asociraju na našu zemlju? Uglavnom na šta se najpre pomisli kada se kaže Srbija su domaća šljivovica, dobra hrana i najbolji noćni provod. Odmah su tu i festivali poput Guče i Egzita, ali svakako se posebna pažnja obraća kada se pomene Novak Đoković ili neki umni ljudi poput Nikole Tesle, Milutina Milankovća ili drugih poznatih naučnika. Da smo zemlja hrane i te kako potvrđuju sarma, pršuta i mnogi drugi srpski proizvodi prepoznatljivi u svetu. Izvozi se futoški kupus, pirotski kačkavalj, a oznaku nacionalnog porekla dobio je i pirotski ćilim. Da bi se sačuvala istorija i tradicija i održavala poznatost i prepoznatljivost nije dovoljno da se prenose legende s kolena na koleno, već i da se zaštiti samo geografsko poreklo nekog domaćeg proizvoda.

Pirotski ćilim čuva tradiciju dugu 5 vekova

Nastali pre 500 godina, tepisi iz pirotskog kraja i danas odolevaju zubu vremena, a prema legendi simboli koji se nalaze na pirotskim ćilimima mogu da privuku pozitivnu energiju i tako dovedu do stvaranja harmonije u porodici. Prema verovanjima, šare na ovim ćilimima čuvaju tajnu o postanku čovečanstva, a simboli koji su zapravo na njima čine neku vrstu slikovnog pisma. Ono po čemu se i danas ovi tepisi izdvajaju jeste isključivo ručna izrada, autentična šara i
jednostavan i lak način proizvodnje. Zagonetka koja se nalazila u šari ćilima dugo se čuvala među tkaljama koje su je tek u dubokoj starosti kazivale mlađima, a s vremenom su tkalje dodavale svoj umetnički izraz, pa su danas ovi tepisi kopije nekada izrađenih ćilima. Iako je broj žena koje su tkale ćilime sada umanjen desetostruko, još uvek ima onih koji se bave ovim zanatom.

Prema predanju priča se da se zahvaljujući tehnici klečanja tokom koje se izrađuju ćilimi javljaju čudotvorne moći, a poznato je i da ovi tepisi otklanjaju negativnu energiju i da je upravo u tome njihova tajna. Veruje se i da sam raspored šara na njima nije slučajan, jer šare štite ljude jedne od drugih i šire pozitivnu energiju. A šara je mnogo.

Šara na ćilimu za srećniji život

Jedna od njih je šara kornjača koja se devet puta ponovi na jednom ćilimu, a ona je simbol dugog i srećnog života i blagostanja, a označava i jedinstvo u porodici, kao i plodnost žena. Venci na ćilimima označavaju slavlje i zapažene uspešne rezultate, a ako želite da privučete sreću i veselje, onda na vašem ćilimu treba da imate šaru gugutki. Prema predanju ukoliko je ćilim ukrašen trećim okom, ono će čuvati dom i privlačiti dobra dela, a vlasnika će pratiti i čuvati od nedaća.

Ovi tepisi mogu imati preko 95 šara koji označavaju poslovni uspeh, energiju i brzo napredovanje, lepotu, snagu i slično. Ono što je glavna odlika pirotskog ćilima jeste da se oni prave od ovčije vune, šare su guste, a jedan metar kvadratni ćilima težak je do 1200 grama. Šare su simtrične i ovi tepisi nemaju naličje, a najvažnije je što se oni jedino mogu ručno proizvoditi.
Iako se čini suprotno, ovaj zanat zahteva matematičku preciznost jer svaka šara ima svoju dimenziju, a tačno se zna koji je njihov raspored.

Nekada su ćilimi bili simbol posebnosti, a danas se prilagođavaju vremenu i prilikama. Često dobro dođu kao poklon za poslovne partnere, jer su pirotski ćilimi originalni domaći proizvod, a njihov rok trajanja, ma kolika god da je cena, siguran je i oni traju i stotinu godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *