Kako položiti ispit kad imate malo vremena

Dugo toplo leto je na izmaku. Kao student mogli ste da naprave predah od svakodnevnih obaveza,odlazaka na predavanja i vežbe,ali to ne znači da je trebalo potpuno da zanemarite knjige i učenje. Ukoliko se to ipak desilo,pred vama su dva meseca puna neizvesnosti,neprospavanih noći,straha i treme pred izlazak na svaki ispit,jer gradivo nije dobro spremljeno.

Dobra organizacija

Čak i kad ste, kao u ovoj situaciji, u stisci s vremenom uz dobru organizaciju možete dati svoj maksimum i položiti nekoliko ispita i tako uhvatiti uslov za narednu godinu. Najpre je potrebno doneti odluku na koje ispite izaći u septembru, a na koje u oktobru. Odluku ćete lakše doneti kad vidite raspored ispita, pa je najbolje da izaberete ispit s početka i ispit s kraja roka, da biste između njih imali dovoljno vremena za učenje. Dobra organizacija podrazumeva da ćete slobodno vreme koristiti samo za spavanje, odmor i kraće šetnje da biste nakupili dodatnu energiju za rad. Pošto morate da spremate bar dva ispita istovremeno, najbolje je da u toku svakog dana odvojite vreme i za jedan i za drugi ispit, a nekoliko dana pred sam ispit, radite samo taj.

Drug u nevolji

Sigurno znate nekog ko je u sličnoj situaciji kao vi i sprema iste ispite. Međusobno preslišavanje, dopunjavanje i bodrenje će biti od izuzetne koristi kad je malo vremena pred vama. Možete se dogovoriti i da podelite oblasti, da svako od vas sprema određeni deo gradiva, pa zatim u kratkim crtama prepriča i objasni kolegi. Svakako vam je sad glavni cilj polaganje ispita, a ne jurenje što boljeg proseka.

Ispitne kombinacije

Pošto niste u mogućnosti da pređete celokupno gradivo, predlažemo vam da se raspitate o najčešćim ispitnim kombinacijama. To su pitanja koja kruže. tj. ponavljaju se iz ispitnog roka u ispitni rok, pa pojedini studenti nekad pre samog izlaska na ispit, nekoliko rokova slušaju kako profesor ispituje i najbolje spreme pitanja koja on najčešće postavlja. Nekad je potrebna i sreća,spremite nekoliko kombinacija i vidite da li ste njen miljenik.

Sitne prevare vode u ozbiljna varanja

Nažalost, izuzetno popularna metoda za hvatanje poslednjeg voza, tj. jurenje uslova za narednu godinu jeste varanje na ispitu. Nekim studentima je to, čak, i najčešći način izlaska na ispit, dok neki pribegavaju prepisivanju, puškicama ili iznajmljivanju bubice za samo jedan ili dva ispita. Bilo kako bilo, mi vam ne savetujemo da na ispite izlazite na ovakav način. Rizik da budete uhvaćeni na delu je veliki. Sigurno ste i sami nekad bili svedok ispadanja puškica kolegi na ispitu, izbacivanja zbog međusobnog dogovaranja ili zamene pitanja.

Najgora varijanta bi bila da budete otkriveni dok koristite bubicu za polaganje ispita, jer su i kazne onda velike i sledi vam zabrana izlaska na ispite nekada čak i narednih 5 rokova. Osim mogućnosti da budete „provaljeni“ od strane profesora, i vaše kolege će videti kojim metodama se služite, pa će se o vama širiti  loše priče po studentskim krugovima. Naravno da postoji mogućnost i da niko ne sazna,ali i tad – znaćete vi i uvek će vas kopkati činjenica da ste do ocene u indeksu došli prevarom,a ne svojim znanjem i radom.

Zaboravite na varanje i nadajte se da će sreća biti na vašoj strani kad budete izvlačili svoju kombinaciju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *