Četiri najvažnije stavke kod renoviranja kupatila

Kada dođe ovaj trenutak sređivanja doma, nivoi stresa uglavnom porastu do nekih većih granica. Postoji mnogo stvari koje je potrebno učiniti u što kraćem vremenskom periodu, kako bi se vratio stari ritam življenja i udobnost doma. 

Neke od tih stvari uključuju pravilne instalacije, biranje i postavljanje pločica za kupatilo, zatim biranje tipa tuš kabine, wc šolje i lavaboa, a onda je potrebno sve to uklopiti u odgovarajući raspored. 

Taj raspored mora imati smisla sa tehničke strane, odnosno mora se uklopiti sa postavljenim cevima i slavinama, pa je onda i sa estetske strane važno da se postigne željeni izgled, ali i da se u skladu sa prostorijom zaokruži vizuelni efekat čitavog renoviranja.

Dobro se pripremite da sve ove stavke, kao i mnoštvo drugih sitnica preokupiraju pažnju svih ukućana za naredni vremenski period, ali se i pripremite na to da ćete u jednom momentu biti zahvalni sebi na svom uloženom radu kada sve bude gotovo. 

Pločice za kupatilo od ključnog značaja

Može biti jako teško odlučiti se za to koje pločice za kupatilo bi bile najbolje, pogotovo zbog toga što ima previše opcija, što može biti opterećujuće. Sve u svemu, morate napraviti balans između onoga što bi najbolje pristajalo i onoga što je estetski najprivlačnije. 

Neke pločice za kupatilo iziskuju malo više održavanja od drugih, dok su neke malo skuplje ili lakše za održavanje, pa je tako potrebno da ukrstite svoje zahteve i mogućnosti, pa ćete tada dobiti šta je najbolji izbor.

Neki tipovi pločica napravljeni od prirodnog kamena obuhvataju krečnjak, travertin i mermer. Oni mogu biti divan izbor za pločice za kupatilo, jer daju prefinjen i jednostavan izgled. Međutim, prirodan kamen iziskuje mnogo održavanja, jer su skloni oštećenjima.

Sa druge strane, imamo jeftiniju alternativu u vidu pločica za kupatilo koje su čvršće i otpornije, a koje ne zahtevaju puno održavanja. To su porcelan, keramika, kao i mat i visoko sjajne pločice. Za pravi izbor odgovarajućih elemenata za svoje kupatilo posetite https://nanteskupatila.rs/ i uverite se u kvalitet proizvoda koji je u njihovom asortimanu.

One nemaju neki tipičan tradicionalan izgled, ali zato dolaze u mnoštvu dizajna od kojih možete odabrati onaj koji najbolje oslikava željenu estetiku. 

Model i pozicija wc šolje

Dolazimo do možda najvažnijeg predmeta u ovom delu doma – wc šolje. Prvenstveno su nam bitne karakteristike, odnosno funkcionalnost samog vodokotlića i načina kontrolisanja pritiska vode koji bi trebalo da bude efikasan pri svakom povlačenju. 

Pri instalaciji, ključno je da obratite pažnju na visinu prirubnice, a najbolje je pozicionirati je na vrhu već završenog poda. Ukoliko to učinite pri završavanju ili ispod završenog poda, rizikujete potencijalno curenje kasnije, jer visina neće biti idealna. Prvi ovom procesu je važno da vodite računa o pločicama za kupatilo, kako ih ne biste oštetili. 

U poslednje vreme se često preporučuju šolje koje su prikačene na zid, a kao glavna prednost se ističe lakoća čišćenja. Ipak, za njih je potrebno nešto više novca i može biti teže instalirati ih, jer su prilično teže i masovnije od klasičnih modela. 

Takođe, više wc šolje predstavljaju novi trend, jer su udobnije i praktičnije za visoke i starije ljude, a i zdravije su rešenje za leđa i kolena, jer se tako manje savijamo. U početku može biti čudno, jer nije nešto na šta smo navikli, ali vredi isprobati. 

Hidroizolacija

Postoji velika količina vode koja se skuplja u ovoj prostoriji – počev od prskanja, preko kondenzacije, pa do vlage koja može biti prilično naporna. Zbog toga je važno da postoji dobra hidroizolacija, kako ne bi došlo do eventualnog stvaranja buđi, koja može postati i opasna po zdravlje.

Svi kažu da je ovo proces na kome ne treba štedeti, već treba odvojiti dobar deo budžeta kako bi se zasigurno dobro sproveo. 

Konsultujte se u prodavnici oko toga koji materijali bi bili potrebni, ili se dogovorite sa majstorom – u svakom slučaju bitno je naglasiti da li postoji podno grejanje, jer se za to koriste posebni materijali. 

Kvalitetna i funkcionalna tuš kabina

Nekima će ovaj mali prostor predstavljati oazu mira i mesto gde se ispoljavaju skriveni pevački talenti, pa je zato bitno dobro ga obezbediti.

Naravno, važno je u obzir uzeti oblik, koji može biti pravougaoni i ovalni. Pravougaoni su češći i koriste se za manja kupatila, pa ako spada u tu kategoriju, možete se opredeliti za njih kako biste uštedeli na prostoru i kako bi ono izgledalo veće.

Različiti su i materijali od kojih se prave tuš kabine, a mogu biti uglavnom od keramike, stakla ili akrila. Ipak, mora se naglasiti da su one od stakla dosta lepšeg izgleda i daće neku dozu luksuza, a i skuplje su, dok su one od keramike i akrila dosta isplativije, ali i lakše za održavanje. 

Funkcionalna tuš kabina podrazumeva i lak pristup, bez mučenja da uđete i izađete, kao i minimalan rizik da se u tom procesu okliznete na pločice za kupatilo i povredite se. A uz to je još i jednostavna i laka za održavanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *