6 najboljih načina da se rešite zatvora

Zatvor predstavlja čest problem sa stolicom kod velikog dela populacije, a podrazumeva manje od tri stolice nedeljno ili teškoće sa izbacivanjem iz creva. Nekada su u pitanju i stolice koje su čvrste i suve, dok ih može pratiti i veliki bol. 

Postoje i situacije kada je pražnjenje relativno redovno, ali se oseća kao da se ne izbacuje sve iz creva odjednom, što može biti izvor nelagode.

Načini kako funkcionišu creva, kao i kakav je metabolizam varira od osobe do osobe, pa tako neki ljudi se mogu prazniti više puta dnevno, obično ubrzo posle obroka, dok neki imaju jedva nekoliko stolica na nedeljnom nivou. 

Postoje mnoge opcije putem kojih se možete rešiti zatvora, ali se uglavnom pre svega preporučuje veći unos vode, jer to svakako može biti najveći uzrok ovog problema. Potom je potrebno da se unosi više vlakana putem ishrane, konzumiranjem namirnica koje su veliki izvor vlakana.

Pijte više vode

Dehidracija može biti veliki uzročnik tvrde stolice, pa je stoga važno da konzumirate dovoljne količine vode u toku dana. Preporučena doza je uglavnom 2 litra tečnosti dnevno, a što varira u zavisnosti od starosne dobi i kilaže, te količine fizičke aktivnosti na dnevnom nivou. 

Ukoliko imate problema sa konstipacijom, nekada je dobra i kisela voda, kako bi pokrenula creva i pomogla pri olakšavanju. 

U svakom slučaju, u skladu sa sopstvenim telom ćete najbolje znati šta prija, ali ne zaboravite na redovan unos obične vode. 

Konzumirajte više vlakana

Doktori uglavnom prvo savetuju povećanje unosa vlakana putem ishrane, jer oni doprinose normalizaciji funkcije creva, jer čine stolicu više ujednačenom, kako bi mogla lakše da prolazi. Pored olakšavanja izbacivanja iz organizma, pomažu i bržem prolasku kroz digestivni trakt. 

Postoje mnoge vrste vlakana, od kojih su najčešća rastvorljiva i nerastvorljiva, koja treba kombinovati za bolje efekte. Rastvorljiva vlakna su prisutna u ovasu, ječmu, različitim orašastim plodovima, semenkama, grašku, pasulju, kao i sočivu. Takođe obuhvataju i neke vrste povrća i voća i njihova svrha je da upijaju vodu i formiraju gelasti oblik koji omekšava stolicu.

Nerastvorljiva vlakna su prisutna u pšenici, povrću i celom zrnevlju, a doprinose tome da stolica bude obimnija i da može prolaziti brže i lakše kroz digestivni sistem. 

Najbolje tablete protiv zatvora 

Nekada kada se susretnemo se problemom koji nismo ranije imali, težimo ka tome da tražimo brzo i efektivno rešenje koje će nam odagnati muke odjednom. Kada je u pitanju zdravlje creva, potrebno je raditi na njegovom poboljšanju, a ukoliko se pitate koje su najbolje tablete protiv zatvora, ne postoji jedan tačan odgovor. 

Probiotici su kapsule koje obuhvataju žive i korisne bakterije koje se i prirodno nalaze u crevima. Povećanje ovih bakterija u organizmu se može postići konzumiranjem hrane koja ih sadrži, što može pomoći pri postizanju ravnoteže. 

Ipak, možete sebi pomoći suplementacijom u nekom periodu, koja može imati brojna dobra dejstva nakon više nedelja upotrebe probiotika. Time što ćete, nezavisno od ishrane, pružati potporu sopstvenom organizmu probioticima, odnosno dobrim bakterijama, možete vremenom poboljšati sebi šanse za normalizovanje pražnjenja. 

Pored probiotika, važni su nam i prebiotici. Oni mogu ubrzati metabolizam, normalizovati vrednosti šećera u krvi i čine apsorpciju kalcijuma boljom. Oni i podržavaju delovanje probiotika i jačaju mikrobiom.

Iako se laksativi mogu činiti kao najbolje tablete protiv zatvora u datom trenutku, trebalo bi da popričate sa lekarom o njihovoj eventualnoj upotrebi. 

Svakako da su najbolje tablete protiv zatvora one koje daju najbolje efekte korišćenja.

Vežbanjem se pokreće ceo organizam

Mnoga istraživanja pokazuju da vežbanje može značajno poboljšati simptome zatvora. Često se zato preporučuje lagana šetnja posle obroka, kako bi se podstaklo varenje. 

Dugi periodi sedenja mogu imati negativne implikacije po celokupno zdravlje, pa se preporučuje bilo koja vrsta lagane fizičke aktivnosti svakog dana, poput vožnje biciklom, džogiranja ili plivanja. Za koju god fizičku aktivnost postoji mogućnost, treba je iskoristiti. 

Pored vežbanja, mogu pomoći i povremene masaže abdomena određenim pokretima kojima se podstiče pokretanje creva. Nekada je potrebno vreme da se ona pokrenu, pa masaža može pomoći u tom procesu čekanja. Nekada se dešava da nesvesno stežete mišiće, što može otežati proces.

Kafa sa kofeinom

Nekim ljudima kafa sa kofeinom značajno pomaže da se olakšaju, a to je uglavnom zato što kafa stimuliše mišiće u digestivnom traktu.

Kafa takođe može sadržati male količine rastvorljivih vlakana koja sprečavaju konstipaciju tako što poboljšavaju ravnotežu bakterija u crevima.

Pregled kod lekara

Ukoliko imate dugoročni problem koji se ne rešava ni korišćenjem prirodnih metoda, bilo bi poželjno da posetite lekara koji će odrediti adekvatnu terapiju.. 

Ukoliko se zatvor ne leči, može dovesti do većih problema, kao što su hemoroidi, ali i cepanje kože oko anusa, što može izazvati i krvarenja. 

Važno je da slušate svoje telo, ali i preispitate okolinu. Stres može izazvati različite zdravstvene probleme, a mnogima se često odrazi na zdravlje creva i to najčešće u vidu proliva ili konstipacije. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *