zavese

Dekoracija prozora: Novi trend u uređenju enterijera

 

Ove godine smo provodili više nego ikada vremena u svojim domovima i sa sigurnošću tvrdimo da smo smislili hiljadu i jedan način da preuredimo čak i ono što je samo nekoliko meseci ranije bilo sveže sređeno.26

Provodivši više vremena u zatvorenom, a dobro poznatom prostoru, sasvim je normalno što su nam neke stvari dosadile i što smo poželeli da ih promenimo (ponovo). Međutim, kako mnogi od nas nisu imali mogućnosti da ulože u totalno renoviranje, zadovoljili su se fokusiranjem na detalje i stvaranjem novih omiljenih kutaka u domu za koje im je bilo potrebno samo malo sredstava i malo više mašte

Upravo na ovaj način je i stvoren novi trend u uređenju enterijera, a koji se tiče ni manje ni više nego dekoracije prozora. Verujemo da su vam već sada u glavi oni američki, veliki prozori sa klupicom ispod, policama okolo i mnoštvom udobnih jastuka i drugih sitnica – u pravu ste, to je upravo stil kom težimo. Pa, negde se valja opustiti, a ako ponovo budemo bili u situaciji da ne možemo napolje, biće nam potreban bilo kakav dodir sa prirodom, makar on bio i kroz prozorsko okno.

Zvuči primamljivo, zar ne? Onda, evo šta vam je sve potrebno za dekoraciju prozora u ovom ili nekom sasvim drugačijem stilu (sledite svoju maštu i ukus).

Zavese

Pretpostavićemo da već imate svoj omiljeni, veliki prozor u kući, sa lepim pogledom, oko kog možete da napravite svoj novi omiljeni kutak za uživanje. Zato, na prvo mesto stavljamo zavese jer kako to mislite prozor bez zavesa?! Koliko god on bio moderan, nov i sve to, zavese “uokviruju”, upotpunjuju i daju toplinu prostoriji, baš kao i efekat dovršenosti i sređenosti. Nemojte izbegavati zavese, pa makar se odlučili sa one ukrasne, koje su razmaknute i sa strane zakačene zanimljivim brošem. Verujte, zavese u potpunosti menjaju izgled prostorije – pokušajte sa i bez njih i videćete! Bonus savet – odaberite zavese nežnog, laganog materijala ukoliko želite taj lepršav, bajkovit efekat. 

Biljke

Male saksije sa raznovrsnim biljkama (sa kojima god ste komforni da možete da ih čuvate, a da se ne osuše) poređajte duž prozorske daske i napravite svoju mini baštu koja će vam tokom cele godine davati taj dodir prirode. To mogu da budu kaktusi, bilo koje cveće, pa čak i omiljeni začini. Saksije možete sami da oslikate i ukrasite kako bi celokupna zamisao bila još zanimljivija i posebnija. Pored saksija dodajte i omiljene figurice ili suvenire sa putovanja. Sve lepe uspomene su dobreodošle. 

Lampice

Prozorsku dasku, ali i ram, možete ukrasiti sićušnim lampicama koje će stvoriti toplu, prijatnu atmosferu tokom dugih zimskih večeri koje ćete verovatno provoditi kod kuće. Zamislite samo: lampice trepere, vi razmičete zavese i gledate kako napolju veje sneg dok iz šolje pored vas dolazi miris kuvanog vina. Prelepo!

Nameštaj 

Sada kada ste opremili svoj “prozor u svet (mašte)” red je i da obezbedite sebi prostor da u njemu uživate. Dodajte pored prozora ili dobro poznati tip klupe prepune jastuka ili najobičniju, udobnu fotelju pored koje ćete staviti i stočić sa knjigama, mirišljavim svećama, činijicom sa grickalicama i sličnim detaljima koji su vam neophodni za uživanje. I – prepustite se…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *