Gde se sve danas koristi servo pogon?

Inovativna tehnologija iznedrila je mnogo različitih otrkića, među koje se ubraja raznovrsno automatsko upravljanje i regulisanje rada procesa. Najveći broj inovacija odnose se na proizvodnju, pogone, automobile i druga vozila, zahvaljujući kojima se dobija neprekidno unapređenje njihovih performansi rada.

Servo pogon obuhvata motore i regulatore zahvaljujući kojima se vrši precizna realizacija pozicioniranja, kao i sinhronizacija aktivnosti, što je veoma važno u procesima koji traju i zahtevaju automatizovanost u svakom trenutku rada. Poznat pod nazivom servo pojačala ili kontrolori, servo pogon obezbeđuje upravljanje funkcijama motora na visokom nivou, uz kvalitetne komponentne renomiranih proizvođača.

Šta predstavlja servo pogon za industrijsku automatiku?

U modernom vremenu inovacija kao što je servo pogon omogućava kontinuirano praćenje tokova i ritmova proizvodnje, pa posebno mesto zauzima u industrijskim procesima, ali vrlo raznolikim delatnostima i potrebama ljudi. Sami servo motori omogućavaju aktivno funkcionisanje mašina, uz efikasno upravljanje i podešavanje brzine kretanja i rada, pokretanja i isključivanja, a njih sveukupno kontroliše servo pogon

Zahvaljujući kvalitetnom sistemu i delovima, obezbeđuje brzo i lako pokretanje transportnih i proizvodnih traka, momentalno zaustavljanje, promenu brzine i mnogo drugih performansi. Radi se o kompleksnom sistemu koji su veoma primenjivi i za automatsko podešavanje mašina sa jednom ili više osa, na bazi kojih se stvaraju brzi pokreti i preciznost pozicioniranja. 

Gde se sve koristi servo sistem danas?

U zavisnosti od odabrane snage koju servo pogon može imati, a najčešće se radi o rasponu između 0,1 kW i 100 kW, koristi se u najrazličitije svrhe. Tako, bitnu ulogu ima u industrijskim delatnostima, prilikom pokretanja, ubrzavanja, kočenja, zaustavljanja i generalno kontrolisanja rada kompleksnih mašina, zatim transportnih i drugih traka, kao i brojnih ostalih elemenata opreme. 

Veliku primenu servo pogon imaju za prilikom pokretanja, pakovanja, obrade i rukovanja materijalima, zatim u domenu elektronike, industrije hrane, pića i mnogim delatnostima. Posebnu oblast čine servo sistemi za automobile, koji se dinamično koriste i ugrađuju u modernom vremenu, kao element odličnih performansi.

Servo motori i pogon u automobilskoj industriji

Servo pogon veoma je bitan i za automobilsku industriju, pored proizvodnje i drugih delatnosti, baš zbog toga što predstavlja pomoćni alat za kontrolu nad upravljanjem vozilima. Čitav servo sistem zadužen je za olakšanu vožnju, uz bolje performanse kvačila, pokreta volana i kočenja. Uloga koju ima servo pogon postoji zahvaljujući nekoliko povezanih delova koji usmeravaju pritisak, dok mogu biti električni, hidraulični ili kombinovani. 

Delovi servo sistema jesu letva i pumpa, a dodatni elementi ležajevi, manžetna i semerinzi. Struktura unutrašnjeg dela obuhvata releje sa pločama, glavni krug za upravljanje, kao i strujno napajanje uz sklop energije. Da bi servo pogon funkcionisao, neophodno je da svi delovi koji, zavisni jedan od drugog, rade besprekorno, olakšavajući upravljanje automobilom uz manji pritisak na točkove upravljača i veću sposobnost samog vozila.  

Servo pogon predstavlja kompleksan sistem zadužen za pokretanje, obustavljanje i manipulisanje složenim automatskim procesima u mnogim delatnostima. Prepoznavanje savremenih tehnologija i njihova aktivna primena u poslovanju stvara značajne uštede, efikasnost procedura i aktivnosti koje stvaraju brojne olakšice, posebno kada je potrebno podešavati brzinu i tok kretanja mašina, interval uključivanja, isključivanja i druge srodne parametre.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *