polaganje voznje u auto skoli

Greške prilikom polaganja vožnje koje morate izbeći

Uglavnom se na polaganjima greši na nekim stvarima koje su nam svima dobro poznate i greške za koje mislimo da nam se nikada ne bi mogle dogoditi. Međutim, uvek bude obrnuto.

Stvari koje su vam očigledno išle najteže prilikom vožnje časova, na polaganju se ispostave kao da ste ih odlično uvežbali i da vam toliko lagano idu, ali zato u potpunosti zanemarite neke manje bitne stvari i opštepoznata mesta, a to vas može koštati nepolaganja vozačkog ispita.

Zaboravite da vežete pojas

Položili ste poligon i sada sledi onaj malo teži deo, a to je vožnja po gradu.

Sigurno razmišljate o tome koja trasa puta će biti, gde ćete sve ići, da li ćete dobro krenuti, da li ćete na vreme zakočiti, pravilno skrenuti i slično. Dok o svemu tome razmišljate može se desiti da ubacite ključ, uključite  auto i krenete, a da zaboravite da vežete pojas. To je velika greška, jer je to lekcija koju u auto školama učite već na prvom času, kako teorijskom, tako i praktičnom. To je greška koja je nedopustiva i koja ne sme da vam se dogodi.

Zato kada sednete u kola, nemojte mnogo da razmišljate unapred, nego razmišljajte o svakom narednom koraku.

Zaboravite da spustite ručnu

Ovo vam se može dogoditi isto, ukoliko se ponašate kao što je već navedeno. Međutim, ovde ćete vrlo brzo osetiti da nešto ne štima, jer nećete moći tako lako da pokrente auto sa podignutom ručnom. Kao što vas je instruktor auto škole već prvog učio da sve proverite kada uđete u auto, tako treba i da se ponašate, baš kao što ste se ponašali i na prethodnim časovima.

Polaganje vožnje neće biti stresno ukoliko vi sebi ne stvorite dodatni pritisak.

Takođe, ne treba da na polaganje vožnje gledate kao na najstrašniju stvar na svetu, jer to svakako nije.

Čim se oslobodite bespotrebne treme, biće vam lakše da se fokusirate na bitne stvari.

Ne date migavac kada skrećete

Kada već krenete da vozite, onda morate o mnogim stvarima da razmišljate. I potpuno je jasno da vam se neke sitne greške moraju dogoditi. Važno je da znate da na sitnim greškama ne možete pasti i da vam one neće oduzeti mnogo bodova. Ali se naravno treba truditi da ih bude što manje, jer više grešaka povećava i vašu šansu da padnete praktični ispit.

Jedna od besmislenih grešaka jeste i zaboravljanje da date migavac kada skrećete. To se vrlo lako može dogoditi jer se vi u tom trenutku trudite da slušate šta vam govori saobraćajac u kolima i trudite se da ispratite njegove zahteve, ali zaboravljate osnovne stvari.

 Nepropuštanje pešaka i drugih vozila

Trema vas može usporiti, učiniti da se ne ponašate tako opušteno u saobraćaju, kao što ste se na časovima ponašali. U auto školi se uči da morate propuštati pešake na pešačkom prelazu, kao i druga vozila koja pokušavaju da se uključe u saobraćaj.

Kao što ste to na testovima u auto školama učili, to znanje treba da primenite i u praksi, odnosno na polaganju. Ne bi trebalo kasnije da krivite auto školu, instruktora ili saobraćajca zato što niste položili. Morate da imate u vidu da ste za svaku grešku vi odgovorni.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *