auto delovi1

Ove stvari su ključne kada je bezbednost na putu u pitanju

Nažalost, i dalje, nakon brojnih kampanja koje sugerišu suprotno, bezbednost na putevima predstavlja problem u Srbiji. Vožnja u privremeno ometenom stanju, brza vožnja kao i pričanje telefonom tokom vožnje su i dalje česti momenti na našim drumovima. Ne daju se iskoreniti čak i nakon mnogobrojnih poziva javnih ličnosti koje pokušavaju svima da skrenu pažnju na ovaj ogroman problem. Postoje sitnice koje možete korigovati, ali postoje i one veoma bitne stvari koje većina nas radi.

Nažalost, kada već pijete, umorni ste ili pričate telefonom, ne bi trebalo da sedate za volan. Ipak, mnogi to rade što nas dovodi do jako velikog i dugotrajnog problema koji tišti naše društvo.  Bez osvrta na tipične savete poput onih da ne treba da pijete, konzumirate neka druga sredstva ili držite telefon u rukama, evo nekoliko saveta kako da popravite sopstveno ponašanje na drumu i time utičete na druge da isto postupe.

Redovna zamena auto delova

Kada su u pitanju auto delovi, iako možda ne izgleda tako, treba da znate da i oni mogu biti uzročnici problema u saobraćaju. Neispravni, dotrajali auto delovi su problem svakog vozača i mogu predstaviti nepremostiv izazov kada se zadesite na putu.

To je jedan od onih problema za koje ne znate da postoje, sve dok nije već kasno da nešto po tom pitanju i promenite. Zato je preporuka redovan servis na koji treba da vodite svog ljubimca kako biste znali koje auto delove treba da menjate i gde treba da nadogradite svoje vozilo.

Odgovornost koju iskazujete tokom brige o svom vozilu ćete vremenom preneti i u saobraćaj te treba redovno da pokušavate da unapredite svoj auto i svoj stil vožnje.

Koncentracija

Nakon auto delova i njihovog održavanja, treba spomenuti koncept koncentracije. Naime, ništa ne može da vas iznenadi u saobraćaju ukoliko ste dovoljno fokusirani na sam čin vožnje i ukoliko ste spremni da reagujete čak i ako to zahteva munjevitu reakciju. Ukoliko ste fokusirani ništa nije teško, preterano zahtevno niti iznenađujuće, tako da svakako naoštrite vijuge pre nego što sednete u vozilo i upustite se u putovanje. Time ćete osigurati svoju nedužnost ukoliko do problema u saobraćaju dođe jer su istraživanja pokazala da je fokusiranost ono na šta možemo da utičemo, čak iako mislimo da to nije tako.

Fokus se trenira, vežba kao i svaki drugi mišić jer naši refleksi su zasnovani na mišićnoj memoriji i na učestalosti pokreta. Što više ponavljamo- bolje pamtimo i samim tim i bolje znamo. Tako postajemo spremniji da reagujemo u svakoj situaciji, čak i u onim potpuno nepredviđenim.

Ne vozite umorni

Nakon učestalosti ponavljanja i neophodnosti koncetracije, treba svakako istaći umor. Ukoliko ste u skorije vreme polagali vožnju sigurno znate da je jedan od glavnih saveta u knjigama za pripremu ispita neophodnost odmora pred svaki duži put. Naravno, kada su kraći putevi u pitanju takođe treba da budete odmorni, ali ukoliko pokušavate da stignete na neku dalju destinaciju- odmor je obavezan. Ovaj savet ide ruku pod ruku sa prethodnim, jer koncentracije nikako nema ukoliko ste umorni.

Tada nema ni osnovnih čulnih sposobnosti a kamoli refleksa koji mogu, kako vama, tako i drugima, spasiti život.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *