Iskusni vozači imaju sve manje strpljenja za početnike u saobraćaju

Kada se sretnu iskustvo i neiskustvo, ono do čega može da dođe jeste očekivanje pomoći i podrške, međutim, u saobraćaju stvari funkcionišu nekim drugim načinom, pa tako oni iskusni ne pokazuju preveliko strpljenje za one neiskusne.

Zapravo, ne pokazuju nekad ni malo strpljenja, jer veštine koje poseduju godinama sedeći za volanom, sposobnost brzog upravljanja i reagovanja, remeti sve ono što neiskustvo donosi sa sobom, a to su nedovoljna spremnost, nervoza, smetenost. Zato je od velikog značaja da tokom pripreme za polaganje za kola budete apsolutno fokusirani na svaki deo nastave koju pohađate, da se usredsredite na to da skupljate što više saveta, primedbi i kritika, jer uz njih veštine koje stičete postaju sve bolje i veće. Zato i imamo nekoliko saveta za sve one koje čeka polaganje vozačkog ispita ili koji tek sad donose odluku o tome da započnu svoju obuku za upravljanje motornim vozilom.

B kategorija

Naravno, od B kategorije sve počinje. Zato je to osnova koja je najvažnija za sve ostale kategorije, a ono što se uči tokom same obuke je važno za postajanje svesnog i kvalitetnog vozača. Polaganje za B kategoriju podrazumeva obuku u trajanju od 40 teorijskih i 40 časova praktične obuke, uz sve to tu je i obuka iz prve pomoći. Svaki deo obuke se završava polaganjem ispita što je korak ka dobijanju vozačke dozvole. Ono što je savet kada je u pitanju teorija jeste da redovno učite, da svaku pređenu oblast pređete odmah nakon časova, a onda da svoje znanje proverite kroz online testove za B kategoriju. Na ovaj način ćete imati odmah uvid u to koliko vam je neka oblast bila jasna, koliko ste je razumeli i gde je potrebno obratiti još pažnje ili tražiti i neko dodatno objašnjenje od predavača. Osim ovoga, online testovi će učiniti da vaše znanje bude dugotrajnije, daće vam više sigurnosti, a umanjiće stres i nervozu za krajnje polaganje jer se na takvom primeru testa ispit i zasniva.

Kada je praktični deo obuke u pitanju, važno je da od instruktora dobijete podršku u samom startu, a onda da sve njegove savete i kritike prihvatite i usvojite. Veoma je važno da sve što negde „koči“ u sticanju veštine upravljanja vozilom rešite zajedno sa osobom koja vas obučava i da ne postoji neka vrsta uzdržanosti u postavljanju pitanja i traženju bilo kakvih odgovora. Na taj način se stiču samopouzdanje, sigurnost i postavlja se dobar temelj da postanete dobar vozač, a najpre da polaganje vozačkog ispita iz prvog puta bude uspešno.

Odabir auto škole

Kada je odabir auto škole u pitanju, važno je da pronađete neku koja će vam odgovarati po brojnim kriterijumima. Polaganje za kola znači da treba proći obuku na određenom vozilu, uz određene predavače i instruktore, a svaka auto škola ima drugačiju ponudu. Zbog toga je pre svega najbitnije da pronađete njih više, pogledate šta je to šta nude od brojnih uslova, preko osoblja, do voznog parka za obuku, pa tek na osnovu tih informacija da donesete odluku kojoj ćete auto školi pokloniti svoje poverenje. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *