skolaska torba-Pulse

Jednostavna pravila kupovine školske torbe- kako da vašem detetu bude udobno i prijatno?

Prilikom kupovine školske opreme, naročito za niže razrede osnovne škole, kao roditelji brinemo o toliko različitih aspekata stvari koje se nalaze na našoj listi.

Dok vaš školarac bira između različitih dezena i zahteva da njegova torba ima motive najomiljenijeg crtaća (ovog meseca), vi morate razmišljati o tome da li je ta torba dobra za njegovo držanje, da li će u njemu biti dovoljno mesta za sve udžbenike i opremu, kao i da li će izdržati test vremena.

Školske torbe mogu olakšati život, ali mogu i biti noćna mora

Najbitniji kriterijum koji školske torbe  treba da zadovolje jeste da one budu bezbedne. Tema o kojoj se svakog septembra priča je koliko su rančevi za školu, naročito dece u nižim razredima, teški i koliko loše utiču na njihov razvoj. Svakog septembra pedijatri upozoravaju da su leđa naše dece preopterećena knjigama i apeluju na nastavnike da olakšaju školse torbe. Dok se to ne bude desilo, roditelji mogu uticati na to da nošenje torbe njihovom prvaku bude udobno iskustvo, a ne iscrpljujuća neophodnost.

U moru različitih opcija ponuđenih na tržištu, važno je da obratite pažnju na nekoliko detalja. Prvo, materijal od koga je torba napravljena će igrati ključnu ulogu u njegovoj dugovečnosti. Plastificirane školske torbe se održavaju jednostavno, laki su i otporne na oštećenja koja oštre ivice knjiga, lenjira i šestara često prave na dnu ranca. Ovakve školske torbe su i jako prostrani, pa ih deca vrlo često koriste i par godina. Sa druge strane, rančevi za školu napravljeni od kože i platna su skuplji, ali i osetljiviji na oštećenja. Ovi materijali zahtevaju češće pranje, često nisu vodootporni i lako se oštećuju.

 

Preporuka pedijatra za izbor torbi i nošenje

Opšta preporuka pedijatara jeste da školske torbe teže do 10% telesne težine deteta, kako ne bi negativno uticale na razvoj kičmenog stuba. Sa prosečnom težinom punog školske torbe od 6 kilograma, jasno je da je taj uslov teško zadovoljiti. Ipak ,ono što možemo da uradimo jeste da svom školarcu obezbedimo ranac sa anatomskim dizajnom, širokim kaiševima koji se neće usecati u ramena i što više prozračnih materijala na leđima, kako se dete ne bi nepotrebno znojilo. Dalje, mnogi rančevi za školu imaju dodatne kaiševe koji se mogu zakopčati oko struka. Ovako se težina raspoređuje ravnomerno između leđa i kukova, pa je nošenje ranca mnogo bezbednije. 

Dizajn je važan faktor

Dok vaše dete bira između motiva Ledenog kraljevstva i Patrolnih šapa, obratite pažnju na oblik torbi za školu koji proizvođači nude. Najpraktičniji su svakako kutijaste torbe. U njima ima dovoljno prostora za sve udžbenike, pa čak i opremu za fizičko, stabilne su i često dolaze sa dodatnim pregradama, pa sve neophodne stvari mogu detetu biti pri ruci u svakom trenutku. Slične osobine imaju i ovalne školske torbe, tako da je izbor između ova dva oblika najčešće samo pitanje ličnog ukusa. Ipak, imajte na umu da su ove torbe napravljene od čvršćih materijala i da su često teže od klasičnih modela. Klasične školske torbe su lakše i mekše, pa mogu biti udobnije za nošenje. Sa druge strane, u ovim torbama ima manje mesta, pa će vaše dete možda morati da nosi dodatnu torbu za opremu za fizičko ili likovno. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *