Prosečne cene za prodaju stanova u Beogradu i Novom Sadu

 

Veliki gradovi poseduju i veliku ponudu kada je prodaja stanova u pitanju, ali shodno tome da je kako ponuda, tako i sama potražnja u stalnom porastu, tako se i cene kreću za tim trendom. 

Budući da je priliv novog stanovništva u velikim gradovima konstantan, te da iz godine u godinu sve više raste, tako se i cene menjaju s tim porastom. Ne samo rast u broju stanovništva i zainteresovanost kupovine nekretnina, već i brojne druge stvari čine da cene budu sve veće. 

Pre svega, brojne mogućnosti koje pružaju veliki gradovi, poput Beograda i Novog Sada, neverovatan broj raznoraznih sadržaja, sama veličina grada, sve utiče na to da u njima budu najviše cene za prodaju stanova. Ali i pored toga, postoje neke prosečne cene koje u ovim gradovima postoje kada je prodaja stanova u pitanju, a shodno tome gde se stambene jedinice nalaze, tako se i prosek menja.

Cene stanova u perifernim naseljima

Prodaja stanova je Beograd je učinila najskupljim gradom kada je cena po metru kvadratnom u pitanju. Međutim, određena naselja su još uvek neočekivano jeftina i drže neke niže cene, dok se kod nekih beleži već blagi porast. Kada govorimo o levoj strani Dunava, naselja koja se tamo nalaze nude cene kvadrata već od oko 700 evra pom2 a ta cena može da ide u zavisnosti od ponude i iznad 1000 evra. Prosečna cena bi samim tim bila između 900 i 1100 evra po m2, . Nasuprot  ovome, kada je u pitanju prodaja stanova Novi Beograd ima mnogo jaču cenu po kvadratu. Cene starogradnje kreću se samo od 1700 eura, a obzirom da periferija postaje sve bolje povezana i da nudi sve više sadržaja, nije ni čudo što ona postaje sve traženija. 

 Nema velike razlike ni kada je Novi Sad u pitanju, kada govorimo o nešto daljim naseljima od samog grada. Po pitanju kupoprodaje stanova Novi Sad se ne čini u tom pogledu ništa ni skupljim, a ni jeftinijim, jer su prosečne cene u tom nekom okviru koji važi i za periferna beogradska naselja. Razlika je svakako u tome što su periferije Novog Sada nešto bliže samom gradu, nego što je to slučaj sa Beogradom.

Cene stanova u centru grada

Kada govorimo o centru grada, prodaja stanova Novi Sad je učinila nešto skupljim u odnosu na ranije godine. Činjenica je da se grad sve više razvija i beleži porast stanovništva, porast same potražnje kupovine nekretnina, pa i cene idu naviše. Prosečna cena za kupovinu stana u centru i njegovoj okolini kreće se od 1800 evra po m2 a ta cena u određenim delovima i stambenim jedinicama prelazi 2000 evra. Prodaja stanova u Beogradu beleži slične cene kada je sami grad u pitanju, pa se cena kreće negde od 1800 evra, ali te cene dolaze do 3000 evra po metru kvadratnom. Tačan prosek koji bi bio validan je nemoguće tačno odrediti, budući da na cenu stana utiču brojni faktori, od tačne lokacije stambene jedinice, do lociranosti stana u okviru nje, samog stanja stana i tako dalje.

Ono što se samim prosekom ne može obuhvatiti, kako u Novom Sadu, tako i u Beogradu, posebno u prestonici, jesu stambene jedinice luks kategorije, koje se uglavnom ni ne nalaze u strogom centru grada. U njima se cene formiraju prema brojnim faktorima, a za neke od stanove u Beogradu koji pripadaju lux jedinicama potrebno je izdvojiti preko 3000 evra i više po m2.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *