Kada je neophodna zamena baterije na telefonu?

Ukoliko vam je potrebna usluga servisa mobilnog telefona ili pak prateće opreme, bilo da je reč o hardverskom ili softverskom kvaru, postoje firme koje su dostupne svakog radnog dana za popravku.

Takođe, možete poslati vaš mobilni telefon putem kurirske službe koji će vam popravljen biti isporučen nazad. Današnji mobilni telefoni su veoma kompleksni, sa najsavremenijim softverima što ćini ove telefone podložnim defektima i oštećenjima.

Jedan od svakako najčešćih problema je trajanje baterije. Ukoliko često koristite telefon, a posebno ukoliko ga imate već dugo, velike su šanse da imate problem sa trajanje baterije i da vam je potrebna zamena baterije.

Trajanje baterije mobilnog telefona

Događa se da baterija ne drži ni jedan dan, da telefon neće da se puni, ili se baterija prazni na punjaču ili se telefon ugasi sam. Baterija je potrošni materijal. Prilikom kupovine novog mobilnog telefona dobijete određenu garanciju na njega ali se ta garancija najčešće ne odnosi na bateriju ili je garantni rok znatno kraći. Baterija jeste jedan od veoma važnih delova u mobilnom telefonu. Kao što  akumulator pokreće automobil, tako i baterija pokreće mobilni telefon, dakle, bez nje ništa ne radi. Svaka baterija ima svoj vek trajanja, koji je određen njenim korišćenjem, brojem ciklusa punjenja i pražnjenja. Prosečan vek trajanja baterije je oko dve godine. U tom periodu a nekad i duže duže baterija bi trebalo normalno da radi. To svakako zavisi i od vremena korišćenja baterije. U svakom slučaju, njen kapacitet je vremenom sve manji.

Zamena baterije na mobilnom telefonu

Ukoliko je vaš telefon stariji od dve godine, vreme je da počnete da razmišljate o zameni baterije. Postoje dve vrste baterija: intergrisana (nezamenljiva) i neintegrisana. Integrisana je takva da je korisnik telefona ne može izvaditi kada skine poklopac telefona. Skoro svi najbolji telefoni danas imaju takvu bateriju. Neintegrisane baterije koju korisnici mogu sami da izvade i zamene, danas su veoma retke i postoje kod nekih jednostavnih modela koji imaju skromne karakteristike.

Zamena integrisane baterije

Da biste zamenili integrisanu bateriju potrebna je obučenost i poseban alat, što podrazumeva da to ne možete uraditi sami i postoji mogućnost da napravite veće oštećenje što bi bilo skuplje od same zamene baterije. To se može uraditi samo u specijalizovanim servisima.

Zamena neintegrisane baterije

Ukoliko vaš mobilni telefon ima neintegrisanu bateriju onda je sasvim moguće da sami uklonite staru i postavite novu bateriju. Ovakve baterije imaju specijalnu oznaku i na telefonu je lako otvoriti zadnji poklopac i zameniti bateriju. Neintegrisane baterije za mobilne telefone možete kupiti u servisu ili ih poručiti da vam pošalju na kućnu adresu. Serviseri će lako proveriti da li ih imaju na stanju, ukoliko ne da li mogu da ih nabave.

Kako oživeti bateriju na mobilnom telefonu

Nekada se dogodi da je baterija ispravna ali jednostavno ne može da krene sa punjenjem. U serviserskom žargonu se kaže da je baterija „ušla u minus“ ili je „u minusu“. U toj situaciji, nije potrebna zamena baterije već njeno oživljavanje. Takvo servisiranje, kalibracija, je uvek jeftinije od zamene baterije. Postoje operativni sistemi koji su zaduženi za status baterije. Nekad se sistem poremeti i krene da pokazuje pogrešne informacije. Kalibracija baterije rešava taj problem vraćajući sistem na prave vrednosti. Postoje dva načina za to: instalirati aplikaciju koja će vam pomoći da pratite status punjenja i kada se napuni resetovati uređaj ili drugi način kada napunite telefon do kraja, sklonite sa punjača i isključite aparat. Kada se isključi, ponovo ga napuniti do maksimuma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *