Kako da izbegnete da vam majstor uzme previše novca za popravku?

Gotovo svakog dana u poštanskom sandučetu naletite na oglase za neku vrstu majstora koji navodno garantuju brzo i kvalitetno obavljanje kućnih popravki i to po povoljnoj ceni. Uz to, gotovo svakog dana od nekog čujete da ga je neki majstor prevario i za traljavo odrađen sitan posao uzeo gomilu novca. I onda, kako da znate kome možete da verujete, a kome ne? I da li je u tom slučaju bolje da budete „sam svoj majstor“ i sami popravite kvar kada je već tako sitan?

Crno na belo

Tačan odgovor na ovu dilemu ne postoji. Kada je reč o majstorima koje možete da pozovete da umesto vas srede vaš dom, koliki god da je kvar u pitanju, morate da budete pažljivi. Ali i da imate sreće. Naravno da ima onih poštenih, možda čak i više od prevaranata, ali nikada već na samom početku nećete moći da znate sa kim imate posla. Pa, ako već nemate sreće ili to još uvek ne znate, najbolje je da sklopite neku vrstu ugovora i na papiru se dogovorite šta će vam majstor popravljati, koliko će materijala iskoristiti, koji materijal će koristiti i po kojoj ceni. Alati i mašine su bitni za bilo koju vrstu popravke pa tako odmah na početku definišite da li majstor ima sve od potrebnog alata ili je potrebno da neki alat i sami nabavite. Dodajte na sve ovo i cenu „ruku“ i već na samom početku saznajte hoćete li da ulazite u saradnju ili ne. Čak i u slučaju da na kraju budete prevareni, imate papir – dokaz crno na belo. U svakom drugom slučaju – oprostite se od uzalud bačenog novca.

Ponekad ste i sami krivi

Ovakav stav preporučuju i savetnici u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije. U samom Zakonu o zaštiti potrošača jasno je navedeno da majstori moraju da izdaju račun za sve što rade, a da u računu mora da bude navedeno i to koji su materijali korišćeni, koja je cena tih materijala i, kao što smo već napomenuli, koliko košta da majstor dođe na vašu adresu i završi svoj posao. Ukoliko se ne dogovori drugačije, postoji pravilo da se koriste materijali koji su srednjeg kvaliteta ali i srednje cene, pa tako majstori nikako ne bi smeli da nerealno visokom cenom naplate svoj rad ali i materijal koji su koristili jer niko od njih ne očekuje korišćenje ekstravagantnih materijala. Svakako, morate biti svesni da deo krivice za prevaru od strane majstora snosite i sami i to ako ništa ne stavljate na papir jer u tom slučaju, kako smo već naglasili, ne postoji nikakav dokaz o eventualnj prevari.

A može i ovako…

Ako sada još manje verujete majstorima, postoji i druga opcija – budite sami svoji majstori i makar sitne kućne popravke obavite sami. Naravno, biće vam potrebno i mao ulaganja i to u vidu neke vrste predznanja o tome šta smete sami, a šta ne, a biće vam potreban i barem ručni alat kojim ćete rešiti većinu svojih probleme. Kada je reč o alatu koji mora da ima svako domaćinstvo kako bi preživelo i bez majstora to su svakako metar, čekić, šrafciger, odvijači sa nastavcima, klešta, skalpel, baterijska lampa, izolir traka, a ne bi bilo loše da sačuvate i koju metalnu žicu i stare kablove, čisto za svaki slučaj! Za one malo veštije, tu su još bušilice i brusilice i sa adekvatnim alatom ste već na pola puta da budete sami sebi haus majstor za sve manje kvarove i intervencije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *