knjigovodsvena agencija

Kako funkcionišu knjigovodstvene agencije?

Poslovanje preduzeća obuhvata veliki broj aktivnosti i celina, koje se svakodnevno smenjuju i realizuju. Neke od njih obavljaju zaposleni, dok se za druge angažuju partneri – knjigovodstvene agencije, advokati, komercijalisti, notari i mnogi drugi. Karakter i delatnost firmi određuje obim i strukturu usluga koje će biti potrebne. Ipak, postoje određeni segmenti poslovanja za koje se podrazumeva angažovanje profesionalaca.

Stručne i profesionalne usluge u oblasti računovodstva i finansija pružaju knjigovodstvene agencije. Brojnost i raznovrsnost usluga karakteristika je svake agencije, pa je i sam posao dosta orijentisan ka papirologiji i administraciji. Zakoni nalažu da knjigovodstvene agencije moraju vršiti određene usluge preduzećima. 

Knjigovodstvene agencije moraju biti licencirane

Za razliku od velikog broja drugih usluga koje se mogu pružati po osnovu stečene fakultetske diplome i jednostavne registracije, knjigovodstvene agencije su specifične. Naime, čak i nakon završenih studija, određenog radnog iskustva i praktičnog znanja, knjigovođe su ovlašćene za agencijski rad jedino ukoliko imaju licencu. To je procedura koja zahteva dosta truda i ulaganja, kao i zvanično polaganje u nadležnim državnim institucijama. 

Knjigovodstvenoj agenciji se dodeljuje licenca kada ispuni za to predviđene uslove. Tek tada moguće je pronaći klijente kojima će se olakšati svakodnevnica uz profesionalan rad knjigovođa. Isto tako, sama preduzeća ne mogu vršiti određene finansijske aktivnosti i transakcije ukoliko nemaju obučeno osoblje za to, što onda postaje posao knjigovodstvene agencije.

Knjigovodstvene agencije pružaju mnogobrojne usluge

Usluge koje pružaju agencije su veoma raznolike i brojne, pa je angažovanje neophodno i neminovno u brojnim oblastima. Knjigovodstvene agencije bave se prijavom i odjavom zaposlenima prema zakonskim propisima i ugovoru. Vrše obračun bruto zarade, plaćanje poreza i doprinosa, kao i isplatu neto zarade zaposlenima. 

Pored svega toga, knjigovodstvene agencije evidentiraju sve poslovne promene, odnosno događaje u preduzeću: nabavku, skladištenje, proizvodnju, prodaju, plaćanje, naplatu i mnogo toga drugog. 

Mogu se angažovati i za plaćanje svih obaveza, naplatu potraživanja od kupaca i drugih saradnika, kao i čuvanje i arhiviranje poslovne dokumentacije. Knjigovodstvene agencije specijalizovane su i za bavljenje porezima, pre svega na dodatu vrednost i na dobit. Obračunavaju iznose u poreskim prijavama i vrše plaćanja. Sve transakcije prema državi i institucijama, mogu vršiti knjigovodstvene agencije.

Knjigovodstvene agencije angažuju profesionalce

Posao knjigovođe veoma je zahtevan, detaljan i zahteva stručnost, ekspertizu i preciznost. Bavljenje ciframa i dokumentacijom je svakodnevnica u okviru knjigovodstvene agencije. Da bi neko bio knjigovođa, treba da ima obrazovanje u ekonomskom usmerenju. Za neke aktivnosti se angažuju ekonomisti sa srednjom školom, druge zahtevaju višu, a najsloženije i fakultetsku diplomu. 

Svakako, knjigovodstvene agencije angažuju raznolike profile, spremne za učenje i sticanje praktičnih znanja, dok se postojanje teorijskih podrazumeva. Računovodstvo je veoma stručna oblast, koja se uči isključivo uz logiku, razumevanje i povezivanje propisa i poslovnih događaja od značaja za preduzeće. Profesionalci iz knjigovodstvene agencije znaju zakone, standarde i pravilnike, ali i funkcionisanje sistema u praksi. Treba da budu sposobni da pružaju savete i sugestije klijentima, ali u okviru svoje delatnosti i znanja. Za sve druge zakonske aktivnosti angažuju se advokati i notari. 

Knjigovodstvene agencije funkcionišu po principu sticanja licence i angažovanja profesionalaca u oblasti ekonomije, i posebno finansija. Pružaju usluge koje su preduzećima veoma bitne – tiču se protoka novčanih sredstava, pitanja u vezi sa zaposlenima i konkretno papirološkog beleženja svih činjenica. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *