Kako na najbolji način održavati podne površine u domu

Dobro je poznato da je dom ogledalo svih članova porodice koji u njemu žive, odraz njihovog životnog stila i navika. Stoga je higijena u životnom prostoru od izuzetnog značaja. Površine u stanu zahtevaju, pre svega, redovnu negu, koju treba sprovoditi na odgovarajući način, uz upotrebu prikladnih kućnih aparata,  kako bi što duže odavale utisak novog. U nastavku članka fokusiraćemo se na podne površine, koje se najviše prljaju i trpe habanje.

Čišćenje i nega podnih površina u domu je važan deo održavanja higijene i trajnosti podova. Bez obzira na vrstu poda koju imate, od keramičkih pločica do drvenih podova ili tepiha, postoje specifični načini i aparati koje možete koristiti za postizanje optimalnih rezultata. Najčešće u upotrebi, na svim vrstama podova, su usisivač i mop, a zatim i razni modeli parnih čistača. 

Da podovi blistaju!

U daljem tekstu, detaljnije ćemo istražiti najbolje načine čišćenja i održavanja svih vrsta podnih površina, kao i preporučene uređaje za svaku od njih.

  • Keramičke pločice:

Keramičke pločice su izdržljive i lako se održavaju. Redovno usisavanje ili brisanje vlažnom krpom je dovoljno za uklanjanje prašine i svakodnevnih mrlja. Međutim, za dubinsko čišćenje preporučuje se korišćenje mlaza sa mekanom četkom i blagim deterdžentom. Ako se pojave tvrdokorni tragovi kamenca ili mrlje koje je teže ukloniti, možete koristiti sredstvo za čišćenje bazirano na sirćetu ili limunovom soku. Zapamtite, izbegavajte upotrebu abrazivnih četki ili čvrstih mikrovlakana jer oni mogu izgrebati površinu pločica.

  • Laminatni podovi:

Laminatni podovi su pristupačna opcija koja može oponašati izgled drvenih podova. Kako biste održavali laminatne podove u dobrom stanju, redovno koristite usisivač i brišite vlažnom krpom ili mopom, kako biste uklonili prašinu i mrlje. Za čišćenje, možete koristiti blagi deterdžent razblažen u toploj vodi. Važno je izbegavati mokro brisanje jer može dovesti do bubrenja ivica laminata. Takođe, preporučuje se korišćenje specijalizovane četke sa mekim vlaknima koja neće ogrebati površinu.

  • Drveni podovi:

Drveni podovi su prelepi i prirodni, ali zahtevaju poseban tretman kako bi zadržali svoju lepotu i trajnost. Redovno usisavanje mekom četkom, i brisanje vlažnom krpom sa sredstvom za čišćenje drveta je ključno. Međutim, izbegavajte preteranu upotrebu vode, jer ona može prodreti u drvo i izazvati oštećenja. Za uklanjanje tvrdokornih mrlja, koristite lagano brušenje ili četku od prirodnih vlakana. Nakon toga, nanesite sloj zaštitnog premaza kako biste očuvali sjaj i ojačali trajnost poda.

  • Pločice i mermerni podovi:

Pločice i mermerni podovi su vrlo popularni zbog svoje trajnosti i estetike. Za održavanje ovih vrsta podova, redovno usisavanje i brisanje vlažnom krpom su dovoljni za svakodnevno čišćenje. Za dubinsko čišćenje možete koristiti parni mop uz specijalizovane proizvode za čišćenje pločica, ili blagi deterdžent razblažen u vodi. Važno je izbegavati upotrebu abrazivnih sredstava ili četki koje mogu izgrebati površinu. Takođe, izbegavajte upotrebu kiselih sredstava, jer mogu oštetiti fugne između pločica.

  • Tepisi:

Tepisi mogu pružiti toplinu i udobnost prostoru, ali i privući prljavštinu i mrlje. Redovno usisavanje je esencijalno kako biste uklonili prašinu, prljavštinu i dlake kućnih ljubimaca. Preporučuje se koristiti usisivač snažnog sistema filtracije koji će efikasno ukloniti alergene i sitne čestice. Takođe, povremeno koristite mašinu za dubinsko pranje tepiha, ili iznajmite profesionalne usluge čišćenja tepiha kako biste obnovili svežinu i uklonili tvrdokorne mrlje.

Alergičari često prilikom usisavanja klasičnim usisivačem dobijaju napade kašlja, kijanja, suzenja očiju, pa i gušenja. Za njih upotreba običnog usisivača donosi više štete nego koristi, jer se alergeni, sa vazduhom, ponovo vraćaju u prostoriju. Jedino usisivač sa snažnim HEPA-filterom prečišćava vazduh od svih štetnih čestica.

Pravilno čišćenje i održavanje podnih površina u domu je ključno kako biste produžili njihovu trajnost i očuvali estetiku. Bez obzira na vrstu poda koju imate, ključna je redovna briga i korišćenje pravih metoda, sredstava i aparata. Pri kupovini usisivača dajte prednost kvalitetu, posebno ako imate alergičare u porodici, jer je to direktno ulaganje u dugoročno zdravlje i kvalitet života. Na kraju, to je jedan od glavnih preduslova da vaš dom odaje utisak prijatnog i udobnog mesta za život.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *