Polagnaje za kamion

Kako se spremiti za posao vozača u inostranstvu?

Jedno od zanimanja koje je kod nas sve traženije, odnosno, jedna od profesija kojoj mnogi hrle, jeste profesionalni vozač kamiona. Iako se u našoj zemlji često može pronaći posao u ovoj struci, razlog zbog kojeg se sve više osoba prijavljuje za polaganje za C kategoriju, jeste činjenica da su u inostranstvu vozači kamiona preko potrebni, te se traže kako domaći, tako i oni koji dolaze iz drugih zemalja, a uslovi koji se nude su zapravo ono što sve privlači, jer se mogu zaraditi sume novca o kojima je ovde često teško i razmišljati.

Ali šta je ono što je najbitnije kako biste dobili ovaj posao u inostranstvu, kako biste se za njega spremili, govorimo danas u tekstu, a najpre polazimo od same vozačke dozvole za C kategoriju.

Polaganje za kamion bez prikolice

C kategorija podrazumeva polaganje za motorno vozilo čija masa prelazi 3,5 tona. Kod polaganja za C kategoriju kandidat mora da ispuni nekoliko uslova. Najpre, mora da poseduje vozačku dozvolu za B kategoriju, koja nije probna, da ima najmanje 20 godina, te da priloži lekarsko uverenje za C kategoriju i važeću ličnu kartu.

Polaganje za C kategoriju sprovodi se kroz 7 časova teorijske nastave, te se posle položenog teorijskog ispita, pristupa praktičnoj obuci od 15 časova i na kraju polaganju vožnje. Sve ukupno, obuka za C kategoriju traje oko mesec dana, a da bi polagao i dobio vozačku dozvolu, kandidat mora da ima navršenu 21. godinu života. Kod obuke i polaganja za C kategoriju testovi prave veliko olakšanje kandidatima, budući da se tokom obuke i pre samog prijavljivanja ispita, svi postojeći testovi mogu provežbati na kompjuteru, tabletu ili telefonu, što učenje i usvajanje znanja olakšava u velikoj meri.

Polaganje za kamion sa prikolicom

Ono što se često traži jesu vozači za kamion sa prikolicom, pa se u poslednje vreme traži u velikoj meri i ovakva vozačka dozvola. Polaganje za kamion može biti sadržano u više kategorija motornih vozila. E kategoriju, odnosno CE kategoriju, podrazumeva dobijanje dozvole za upravljanje kamionom, vozilom C kategorije koje ima priključno vozilo čija masa prelazi 750 kilograma. Međutim, da bi kandidat mogao da dobije vozačku dozvolu, mora da ima 21 godinu i važeću vozačku dozvolu za C kategoriju. Polaganje za E kategoriju sastoji se od 7 časova i ispita vožnje, a pored prethodno navedenih uslova, potrebno je priložiti i važeće lekarsko uverenje za CE kategoriju kojim se potvrđuje da je kandidat zdravstveno sposoban da upravlja motornim vozilima CE kategorije. 

Nakon obuke i dobijanja ovih vozačkih dozvola, osoba praktično dobija svoju novu profesiju, budući da ove dozvole određuju poziv i sam rad. Ali, da biste bili spremni sasvim za odlazak u inostranstvo, potrebna je još jedna bitna stavka.

Učenje jezika

Najvažnije je znati strani jezik, a uvek se polazi od osnove, pa je engleski najisplativiji u ovom pogledu. Često vam neće biti potrebno neko ozbiljnije znanje engleskog jezika, ali znanje na osnovnom konverzacijskom nivou, sa vokabularom koji nije presiromašan, biće vam od velike pomoći u svakoj situaciji, te veliki plus prilikom zapošljavanja. Sve to upućuje da znanje i još nekog drugog stranog jezika povećava šanse za poslove i veće zarade.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *