10 najboljih putnih torbi za djecu (+ saveti za djeciji prtljag)

Da li tražite putnu torbu za svoju djecu i niste sigurni šta bi bio najbolji izbor? Ili se možda pitate da li uopšte vredi da nabavite zasebni kofer ili ranac za put za vašu djecu? Nastavite da čitate jer ćemo u daljem tekstu obrazložiti prednosti i mane svih navedenih stavki. 

Kada je u pitanju putovanje sa djecom, malo organizacije nije na odmet. Nešto za šta smo sigurni da je ključno za putovanje bez stresa jeste pažljivo pakovanje. Pametno pakovanje kofera osigurava nam da imamo lak pristup svim stvarima koje su nam potrebne u onome trenutku kada su nam potrebne. Najbolji način da to postignete jeste taj da imate poseban prostor za prtljag za sve stvari.

Koferi i rančevi za djecu

Ukoliko nemate nikakvih ograničenja po pitanju prtljaga, često je zaista zgodno da omogućite djeci da imaju i sopstvene putne torbe, bilo da li su u pitanju koferi ili rančevi za djecu.

Međutim, treba imati na umu da je svako putovanje drugačije, pa bi i potrebe za prtljagom vaše djece mogle biti veoma različite. Nećete se spakovati isto za put kada ide na kratak vikend put avionom u poređenju sa putovanjem koje traje duže i vozite se sopstvenim automobilom …

Mada je ponekad izuzetno pogodno imati odvojene putne torbe za djecu, možda postoje putovanja gde je bolje da idete bez njih (posebno ako putujete sa više djece).

Da bismo vam pomogli da se odlučite, nabrojali smo neke od prednosti kada djeca imaju sopstvenu putnu torbu. Evo koje su to prednosti:

Prednosti kada djeca imaju sopstvene putne torbe

Kao što smo već napomenuli, može se dogoditi situacija kada na porodičnom putovanju ne želite da nosite nikakve dodatne torbe. Međutim, postoje mnoge prednosti kada svako dete ima svoju putnu torbu. Pročitajte i koje su to prednosti.

Bolja organizacija

Ako imate više članova porodice koji putuju zajedno, kada i svako ponaosob pakuje sopstveni prtljag, to za vas predstavlja pravu uštedu vremena. Umesto da pokušate da odvojite veliku mešovitu torbu sa igračkama i odjecom po dolasku na vaše odredište, svako će svoje stvari imati pri ruci i znaće gde da ih nađe kada mu budu zatrebale.

Isto se odnosi i na ručni prtljag za vaše putovanje. Pošto svako dete nosi svoje igračke, grickalice i dragocene predmete, samo će biti u stanju i da ih pronađe. 

SAVET: Roditelji uvek gledaju da spakuju rezervni komplet odjece u putnu torbu svakoga deteta. Sa djecom se jednostavno nikada ne zna i ohrabrujuće je kada znate da u hitnim slučajevima lako možete kompletno da preobučete dete! Ako putujete sa nekoliko djece sličnih uzrasta i vaš je prtljažni prostor ograničen, možete i da spakujete jedan set dodatne odjece u svoje kofere.

SAVET: Ako ne želite da uzmete zasebnu putnu torbu za svako dete, dajte im svakom ponaosob poseban prostor u zajedničkom koferu koji će sami (ili uz vašu pomoć) da spakuju. Na taj način oni još uvek mogu da imaju sopstvenu putnu „torbu“ da spakuju nešto što zaista žele poneti sa sobom.

Uzbuđenje!

Ne postoji stvar koja će djecu toliko “zagrejati” za putovanje, kao što je pakovanje kofera. 

Štaviše, to što vam djeca pomažu (ili vi njima, zavisi iz čijeg aspekta gledišta posmatrate stvar) da se spakuju, uči ih nekim organizacionim veštinama.

Osećaj odgovornosti

djeca vrlo dobro reaguju na svaku vrstu nezavisnosti i činjenica da im pružate sopstvene kofere za put, znači da im pružate i osećaj odgovornosti tokom putovanja. Takođe im je korisno da tokom faze pakovanja shvate da ne mogu da ponesu baš sve svoje igračke sa sobom i da koferi moraju biti određene težine da bi mogli uopšte da se ponesu!

Generalni savet po pitanju igračaka u koferu jeste da odredite jedan mali set igračaka koje djeca mogu poneti sa sobom (obično ne više od 2-3 ako putujete avionom i još par igračaka preko ukoliko putujete automobilom). Koliko god igračke bezazleno izgledale, generalni minimalizam pri pakovanju će vam zaista pomoći da putujete lagano. Pored toga, minimalizam uči vašu djecu da naprave izbore. djeca se ionako ne igraju sa igračkama koje spakuju od kuće. Igranje sa školjkama i kamenjem na plaži mnogo je uzbudljivije od svega što bi mogli da spakuju od kuće.

Rančevi za djecu ili koferi?

Rancevi za djecu za putovanja dobar su izbor za kraća putovanja, za avio prevoz ili u situacijama kada prtljag nije previše težak. Težina je podeljena kaiševima koji djeci olakšavaju nošenje. Samo pazite da ranac koji imate ili planirate da potražite poseduje šire kaiševe za maksimalni komfor.

Još jedan bonus kod rančeva je što obično sadrže mnogo pregrada, pomažući da stvari budu bolje organizovane.

Zavisno od putovanja ili uzrasta vašeg deteta, možda biste trebali da razmotrite hibridni dizajn koji nudi opciju rančeva na točkiće. Rančevi na točkiće omogućavaju  najbolje od oba sveta, omogućavajući vašem detetu da pređe iz jednog režima u drugi kada se umori.

Rančevi na točkiće i djeciji koferi s točkovima su odlični za duža putovanja ili kada je prtljag teži. Ako vaše dete ima manje stvari koje je neophodno da nosi, potražite rančeve koji sadrže dodatne džepove ili im nabavite nekoliko kocki za pakovanje koje postaju sve popularnije u poslednje vreme.

Pazite da se točkovi glatko vrte i da se kofer neće lako prevrnuti, što djeci može biti vrlo frustrirajuće.

Ranac koji će rasti sa vašim detetom

Ako putujete redovno, zaista vam je u interesu da potražite ranac koji će vam pružiti nekoliko godina usluge. Čak i ako ne planirate česta porodična putovanja, kada imate djecu, uvek su tu ekskurzije, rekreativne nastave, vikend kod bake i deke i slično. To znači da morate pažljivo razmisliti o dizajnu torbe koju odaberete. Rančevi na točkiće bi trebalo da budu dovoljno veliki da se mogu koristiti i za mlađe dete i za starije, i u pogledu kapaciteta i visine.

U ovom slučaju ćete takođe morati da izbegavate crtane aplikacije ili određene boje. Dok vaše dete možda voli određeni TV lik sada, postoji šansa da neće gajiti ista osećanja za taj lik za godinu dana. 

Međutim, ako će vaše dete redovno koristiti svoj ranac putnu torbu, životni vek tog ranca će ionako biti prilično ograničen. U ovom slučaju, ok je da vašoj djeci dozvolite da odaberu ranac koji im se najviše sviđa iako ima na sebi roze jednoroge ili šarene automobile. Što im se više sviđa ranac veća je verovatnoća da će ga sami nositi stalno.

SAVET: Izaberite torbu koju djeca mogu da koriste i kod kuće – za spavanje, spavanje u školi, vannastavne aktivnosti i slično. Na taj način ne trošite novac na putnu torbu koja će se koristiti samo jednom.

Garancija

Neke putne torbe za djecu nude duže garancije, mada je važno imati na umu da one obično pokrivaju samo greške u proizvodnji, a ne habanje, slučajna pucanja itd.

Takođe, ako nabavite putnu torbu za stvarno malo dete, velike su šanse da je ionako neće dugo koristiti. Zato nije neophodno da vaš izbor djecijeg prtljaga zavisi od trajanja garancije.

Šta potražiti u dobroj putnoj torbi za djecu

Ako ste odlučili da je pravo vreme da vaša djeca imaju svoje putne torbe, evo nekoliko saveta na šta treba paziti prilikom izbora pravog prtljaga za svoju djecu.

Trajnost

Koliko će torba ili kofer biti izdržljivi, zavisi, u velikoj meri zavisi od vrste putovanja za koje se spremate. Ako je torba potrebna samo za kraća lokalna putovanja, moći ćete da se snađete i sa nečim laganim i manje robusnim kao što su obični rančevi. Ali, za druge vrste putovanja – posebno kada je u pitanju putovanje avionom – ima smisla da imate čvrstu torbu. Potrebno vam je nešto što može da izdrži sve aktivnosti i nevolje na dugim putovanjima.

Tvrdi ili mekani koferi?

Postoje obe prednosti i nedostataka za obe vrste prtljaga.

Hardshell koferi i rančevi pružaju najviše zaštite krhkim predmetima i bolje štite njihov sadržaj od vremenskih prilika. Ovo je posebno važno, pogotovo u slučajevima da vas tokom puta zadesi kiša. 

Hardshell, odnosno tvrde torbe, su, međutim, više sklone ogrebotinama i kozmetičkim oštećenjima i znatno su manje fleksibilne u pogledu toga koliko čega možete da spakujete.

Svakako možete ugurati mnogo više stvari u ranac ili kofer koji je mekan, a oni često imaju mnogo dodatnih džepova i odeljaka koji djeci olakšavaju odvajanje igračaka, zalogaja itd. Oni su često i lakši.

Zipovi

Zipovi su često slaba tačka u bilo kojem prtljagu i mogu biti prva stvar koja se pokvari, što može biti prilično pogubno, naročito ukoliko se nađete usred natrpanog aerodroma! Potražite prtljag sa snažnim patentnim zatvaračima kojima je lako upravljati čak i malim rukama lako upravljaju, i koji imaju čvrste šavove koji će osigurati da manje propadaju.

Težina i dizajn kofera

Morate biti sigurni da vaše dete može da upravlja težinom putne torbe koju kupujete i da ćete moći da baratate istom i pored svojih torbi ako dete zatraži vašu pomoć. a ono što je sigurno, to je da hoće! Uvek bi trebalo da predvidite da će se mala djeca umoriti da nose svoje torbe, a vi ćete se umoriti od nošenja sa sobom.

Odaberite savršene kofere za putovanja sa decom na super ponudi ovde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *