Kako smo se nekada zabavljali na dečijim rođendanima, a kako to danas izgleda?

Rođendanske proslave – najlepši dani u toku godine većine dečaka i devojčica.

Željno iščekivanje da okupe svoje društvance u svojoj kući, gde će se igrati i družiti, jesti grickalice i tortu, prosipati sok (jer bez toga ne prođe ni jedan rođendan), možda se i posvađati, ali na kraju ipak sve bude dobro i niko ne želi da krene kući kada dođe vreme za to. Posebna euforija kod slavljenika nastaje kada stigne torta i dođe vreme za otvaranje poklona.

Čini se kao da je ovakva rođendanska atmosfera davno iščezla, rođendani se retko slave kod kuće, a čak i u situacijama da se slavi kod kuće, po pravilu se nagažuju animatori, a neretko se igraju i video igre.

Šta smo se nekada igrali na rođendanskim žurkama?

Masne fote su bile nezaobilazni deo svakog rođendan, a igrala se tako što su deca skupljala različite predmete i stavljala u krilo dečaku ili devojčici koji je pogađao čiji su to predmeti, što je samo jedna varijanta ove igre, a druga je da čiji predmet uzme kaže određenu zapovest odnosno aktivnost koju mora da izvrši onaj ko je stavio taj predmet. 

Igra koja je sličila masnim fotama, bila je igra poznata kao istina ili izazov je takođe zahtevala da se uradi određena aktivnost. Izazivač pita redom svakog gosta na rođendanu da li želi da govori istinu ili da se prihvati izazova. Ukoliko ovaj izabere istinu, onda izazivač najčešće postavlja neko škakljivo pitanje, a ukoliko se izabere opcija izazov onda izazivač zahteva nešto što nije jednostavno uraditi – od sklekova do poljubaca.

Na slovo na slovo je takođe jedna od nezaobilaznih igara, ali kod dece u nižim razredima osnovne škole. U ovom uzrastu često se praktikovalo i crtanje i bojenje.

Devojčice bi obavezno uzimale salvete i tanjiriće za tortu za svoju kolekciju, jer je sakupljanje ovih predmeta bilo naročito popularan hobi kod devojčica u to vreme, pogotovo ako su salvete sa slikom Diznijevih princeza ili barbika. Dečake nisu zanimale takve stvari, ali i oni su svakako imali tanjiriće i salvete sa likom svog omiljenog crtanog junaka ili sa motivima iz sveta fudbala, košarke i slično.

Kako se danas deca zabavljaju na rođendanima?

Danas je situacija drugačija jer se najčešće kontaktiraju različiti servisi koji pružaju usluge organizacije dečijih rođendana, a rođendani se po pravilu organizuju u igraniocama. Ovo je naravno dobra opcija za one koji rade preokvremeno ili prosto nemaju vremena, a možda ni mašte ili veština da urade sve kako žele njihova deca.

Mnogi organizatori dečijih rođendana i igranice brinu ne samo o hrani i praktičnim stvarima već i o animiranju dece. Tu najčešće spada dovođenja klovnova, veštih crtača ili maskota iz crtanih filmova koji animiraju decu.

Već smo pomenuli da se dečiji rođendani najčešće organizuju u igraonicama, gde je već sve prepuno igračaka i opreme prilagođene za različite dečije aktivnosti.

Dakle, danas pre svega profesionalci brinu o organizaciji dečijih rođendana. Isto je i kada je reč o posluženju i rođendanskoj torti. Iskusne ketering agencije već imaju pripremljene dečije menije tj. menije za dečije rođendane, koji su prilagođeni željama i ukusima dece. Poslastičarnice izrađuju torte najrazličitijih ukusa, sa gotovo neograničenim izborom po pitanju dekoracije.

Što se tiče baš igara, tu su opet stvari malo drugačije, igre poput masnih fota i slično nisu više toliko popularne među decom. Pitanje je koliko njih uopšte zna za to. Danas su drugačije stvari zanimljivije deci, mnogi od njih od malih nogu budu navikavani na pametne telefone, a kad porastu znaju da ih koriste bolje od nas, te su uvek u toku sa najnovijim trendovima, pa tako će oni pre gledati šta rade poznati jutjuberi i imitirati ih nego se igrati na slovo na slovo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *