sportska oprema

Kako trčanje pomaže u održavanju mladalačkog stanja organizma

 

Ukoliko ste zašli u određene godine, a u potrazi ste za efikasnim načinom održavanja zdravlja i opšte vitalnosti, znajte da će bilo koji tip vežbanja uticati na fiziološke procese vašeg tela. Sedeći i ležeći način življenja nikako nije dobar za održavanje mladalačkog duha. Uz pomoć vežbanja možete uvek biti u sjajnoj formi bez obzira da li imate 30 ili 50 godina. Proces starenja ne mora obuhvatati slabost i gubitak kvaliteta života. 

Efikasnost čak i petnaestominutnog trčanja ali i drugih oblika vežbanja, može biti toliko velika i značajna da nadoknađuje u organizmu nedostatak fizičke aktivnosti kod ljudi statičnog života. Dovoljno je da vežbate 3 puta sedmično po pola sata i vaše mogućnosti ravnoteže, snage, spretnosti biće znatno poboljšane. Fizička aktivnost često može biti veoma dobar način lečenja mnogih bolesti i stanja, a stopa smrtnosti i razvitka raznih bolesti je gotovo za 50 procenata manja. 

Koje su najveće greške početnika u vežbanju

Pogrešno odabrana obuća kao i loše postavljena stopala u toku kretanja mogu dovoditi do trauma prilikom kojih zglobovi trpe a mišići bole. tako da je bitno da uvek imate kvalitenu sportsku opremu. Najprikladnije okruženje za trčanje jesu mekanija tla stadiona, šumskih staza, parkova ali i traka za trčanje kako ne bi noga trpela veliki napor. Osobe koje trče nikako ne treba da “galopiraju” vršeći velike skokove celog stopala o zemlju, već nasuprot tome da se lagano prebacuju kroz luk stopala. 

Trening na traci za trčanje

Mnogi nemaju toliko slobodnog vremena a često ni mogućnosti živeći u velikim gradovima da ujutru ili uveče odlaze u potragu za okruženjem u kojem bi bilo prikladno trčati. Za takve ljude revolucionarno rešenje u kretanju može biti traka za trčanje. Na njoj moguće je ne samo održavati kondiciju i mršati, već ujedno vršiti mnoge hobije razbijajući monotoniju poput slušanja muzike i audio knjige, gledanja omiljenog video sadržaja i slično. 

Kada trčite koristeći trake za trčanje imaćete osećaj da se nalazite u prirodnim uslovima s obzirom na to da možete ograničavati intenzitet nagiba i menjati programe treninga. Koristeći se trakom za trčanje možete naizmenično hodati i trčati, na primer 1 minut sa nagibom od 1 %, zatim povećati nagib na 3 %, smanjiti na 1 %, pa povećati na 5 %, i iznova. Mogućnosti je zaista mnogo u režimu rada ovog simulatora. Dobra osobina traka za trčanje jeste i ta da su postavljene u unutrašnjosti pa vaš trening ne mora zavisiti od vremenskih promena. 

Trening u teretani često obuhvata i mogućnost da se družite i pronađete istomišljenike, sličnu ciljnu grupu sa kojom ćete doživeti napretke i izbeći ometanja nespretnih prolaznika, automobila i pasa. Telo kada koristi trake za trčanje ulazi u fazu opuštanja jer ne zahteva da se dodatno fokusirate na moguće pretnje okoline i opteretite mozak. Ako ste ipak za trčanje kod kuće, klikom na link možete naći veliki izbor traka za trčanje.

Trčanje i proces starenja

U toku starenja organizma rad kardiovaskularnog sistema slabi. Procesom trčanja promene u srcu se mogu minimizirati, a pritisak održavati kao stabilan. Zatim, ulazak u određene godine može zahtevati više energije u procesu disanja, a trčanje stimulisati elastičnost disajnog sistema. 

Tetive mogu gubiti svoju prvobitnu elastičnost, kosti slabiti, pa s godinama česti su prelomi, ukočenost i drugi problem koji se trčanjem mogu usporiti ili izbeći. 

Da biste održavali vaše zdravlje ne morate biti počasni maratonac, već jednostavno kretati se kako ne biste ušli u “životni režim spavanja”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *