Kuhinja

Kako urediti kuhinju u američkom stilu

Amerika se ističe kao jedan od najrazvijenijih i najnaprednijih delova sveta, stvara i bira trendove i značajno vodi naspram ostalih. Jedan od trendova koji su popularni kod nas, ali i prepoznatljiva karakteristika američkih domova jesu kuhinje u američkom stilu.

One su originalne, funkcionalne, praktične i komotne. Ako maštate o ovakvoj kuhinji, potrebno je da imate nešto veći prostor planiran za kuhinju i trpezariju. Zahtevaju dosta prostora kako bi se svi karakteristični i potrebni elementi ubacili i spakovali  tako da izgledaju kao skladna celina. Osnovno od čega treba poći pri pravljenju plana za američku kuhinju jeste da sve bude uklopljeno tako da se jednostavno može funkcionisati prilikom korišćenja kuhinjskih delova.

Praktičnost, funkcionalnost, praktičnost, funkcionalnost. To je pravac kojeg se treba pridržavati i ono na šta se treba oslanjati. I ako se značajan deo populacije u poslednje vreme sve više opredeljuje za minimalistički stil, gde se postavlja što manje stvari, samo ono što je najpotrebnije i najneophodnije, američke kuhinje su jako popularne i ako idu u skroz drugom smeru. One su sve samo ne minimalne. Zauzimaju veliki prostor, imaju dosta radnih delova i detalja koji stvaraju američki stil.

Izgled i praktičnost američke kuhinje

Kako postaviti kuhinjske elemente tako da budu funkcionalni i dobiju izgled američke kuhinje?

Ono po čemu su prepoznatljive ove kuhinje jeste da su tri strane prostorije opremljene kuhinjskim elementima, odnosno čitava jedna prostorija. Elementi se postavljaj u obliku slova „U“ ili slova „C“ , a kroz  samu sredinu neophodno je postavljanje kuhinjskog ostrva. Na kuhinjskom ostrvu se najčešće nalaze slavina i sudopera i dovoljna površina čistog radnog prostora. Ispod radne površine ostrva, postavljaju se police i fioke, ali vrlo često se mogu naći i ugradne rerne i peći.

Jedna od karakteristika američkih kuhinja jesu ugradni kuhinjski elementi. Još jedna stvar koja ovakve kuhinje čini praktičnim , jeste veliki broj fioka i polica, otvorenih i zatvorenih, velikih ili malih, tako da se sve stvari iz kuhinje mogu razvrstati, razdvojiti i rasporediti, da sve ima svoje mesto a samim tim dobijate urednu i preglednu kuhinju u kojoj se svako može jednostavno snaći i koristiti.

Barske stolice

Kako bi se funkcionalnost i praktičnost kuhinje povećali, u kuhinju se postavljaju I barske stolice. One ne treba da budu glomazne, već skladnih dimenzija, jednostavnog izgleda, neupadljive. Postavljaju se uz kuhinjsko ostrvo tako da se ono može koristiti za svakodneve ili one brzinske obroke. Obzirom da je u kuhinji najizraženiji materijal drvo, bilo bi dobro da I stolice budu drvene ili tapacirane, kako bi se prostor još više vizuelno utoplio. Dok bi unošenjem metalnih stolica prostor delovao dosta hladnije.  

Trpezarijske stolice i stolovi

Iako se u kuhinji nalazi kuhinjsko ostrvo, sa postavljenim barskim stolicama, u sklopu američkih kuhinja se nalazi i trpezarijski deo sa klasičnim stolom za ručavanje.Sto  treba da bude od drveta masivan i odgovarajuće veličine tako da obezbeđuje dovoljno prostora za postavljanje trpezarijskih stolica za bar 6-8 ljudi, ali bi bilo dobro ukoliko postoji mogućnost da se postavi sto koji može prihvatiti I više ljudi. Glavna prednost velikih stolova dolazi do izražaja prilikom porodičnih okupljanja ili proslava sa prijateljima, kada je za stolom potrebno dosta sedećih mesta kako bi za trpezom svi bili na okupu. Stolice treba da budu udobne, drvene ili tapacirane, nešto ređe metalne. Njihov izgled  za velikim stolom doći će do izražaja i iz tog razloga treba voditi računa da izaberete stolice koje pored udobnosti pružaju i lep estetski izgled. 

Karakteristike američkih kuhinja

Boje koje se koriste u opremanju jesu neutralne i nežne boje- bež, bela, siva u kombinaciji sa različitim nijansama i teksturama drveta. Ono što je bitno za američke kuhinje jeste da se prave od  punog, masivnog drveta- jednobojne, dok će kontrast pravit radna ploča u drugoj boji sa teksturama drveta ili kamena ploča. Pored velikog broja polica i fioka, česti su i stakleni delovi na vratima visećih delova. Neki od glavnih karakteristika kako bi se u potpunosti preneo američki duh u kuhinjama , jeste postojanje prozora iznad samih radnih delova odnosno iznad šporeta ili sudopere koji će stvoriti dobro osvetljenje za rad u kuhinji. Pored prirodnog izvora svetlosti, potrebno je da postoje i veštački a to je najčešće viseće jako osvetljenje koje se postavlja iznad centralnog dela kuhinje, odnosno iznad ostrva kako bi radni delovi bili dobro osvetljeni. Uglavnom ne postoje pregradni zidovi a ni zasebna prostorija za kuhinju, već se praktikuje dnevni boravak sa kuhinjom iz jednog dela kako bi prostor bio povezan ali i delovao komotnije i prostranije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *