Kako urediti svoj prvi stan?

Bez obzira da li se useljavate u svoj prvi stan nakon završetka studija ili počinjete život u novom gradu, uređenje stana od početkama može da bude veoma zamarajuće i opterećujuće. Možda znate kako želite da izgleda vaš prostor, ali možda vaš novčanik nije u stanju da podrži vašu viziju, što dovodi do promena pojedinih odluka kada je o dizajnu reč.

Greška koju većina početnika pravi kada je uređenje stana od nule u pitanju jete što sve odmah žele da urade, a samim tim to znači da se glavna i najveća kupovina obavlja upravo u poslednjem trenutku. Često se dešava da se nedostatak nameštaja upotpunje drugim komadima nameštaja, ali da se to ne bi desilo krenite na vreme sa pripremama za uređenje stana.

Prvo, osmislite dizajn celog stana, posebnu pažnju posvetite cenama, a dovoljno vremena izdvojite kako biste se odlučili za veće komade nameštaja i za sučaj da želite alternativna rešenja koja bi mogla da zadovolje vaše potrebe i budžet. Započnite naručivanje nameštaja pre useljenja. Idealno bi bilo da bar desetak nedelja ranije odlučite koji vam nameštaj treba kako biste kasnije mogli da se fokusirate na manje komade.

Kasnije se posvetite manjem nameštaju, rasveti, skladištenju, ali onda odvojite dovoljno vremena za čitavo uređenje stana. Svakako, ne morate odjednom kupiti sav nameštaj, ali nekoliko dekorativnih ideja trebalo bi imati odmah na umu.

Kako urediti hodnik, kuhinju i dnevni boravak?

Kada je hodnik u pitanju, trebalo bi da obratite pažnju na dve stvari. Čim vam gosti pređu prag prvo što će na njih ostaviti utisak jeste raspored nameštaja u hodniku. Obratite pažnju na organizaciju nameštaja u ovom delu stana, jer se tu uvek zadržavate kada ulazite u dom, ali i kada izlazite iz njega.

Na kraju dana shvatićete da vam nije trebalo mnogo kako biste ovaj prostor lepo uredili i organizovali po sopstvenoj želji. Započnite uređenje stana, tačnije hodnika rešavanjem pitanja skladištenja garderobe i obuće. Dobro bi bilo ukoliko imate dovoljno prostora da u hodniku imate garderober i cipelarnik.

Taman da ne gomilate torbe, jakne, kapute i prsluke u ormar, već da vam budu na dohvat ruke. Obuća je za svaku damu uvek posebno pitanje, pa se potrudite da obezbedite dovoljno veliki cipelarnik koji će se uklopiti u prostor, ali i koji će zadovoljiti zahteve ukućana.

Kada je kuhinja u pitanju, nikada nije prvo spremanje kuhinje najsrećniji izbor. Naime, za početak obezbedite osnovno posuđe zakuvanje i posluženje hrane. Sve dodato ćete usput kupovati, a lako ćete svoju kuhinju i trpezariju preurediti i opremiti dodatnim policama ili kutijama za posuđe.

Dnevni boravak je posebna priča. Raspored nameštaja u dnevnoj sobi zavisi od veličine prostora, ali i od načina grejanja stana. Ako su panelni radijatori u stanu onda ne morate da brinete. Ovi radijatori su malih dimenzija i prilagođavaju se svakom prostoru, te neće morati da razmipljate da li će imati mesta za vašu omiljenu fotelju. Posebna priča je TA peć. Osim što zauzima više prostora i računi za struju su veći, te ako imate panelne radijatore, onda ne morate da brinete oko grejanja. Izbor ugaonih garnitura za dnevnu sobu nije nimalo lak, ali ako baš nemate dovoljno prostora onda je bolje da se odlučite za trosed ili dvosed ili za neku sofu i fotelje. U svakom slučaju, kada opremate svoj prvi kutak, dobro osmislite plan za uređenje stana, jer će vam znatno lakše kasnije biti kada se upustite u sređivanje prostora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *