luster mobiliart

Sve što treba da znate kada kupujete luster

Pri samoj pomisli na dekoraciju enterijera, odmah se postavlja pitanje rasvete, jer je osvetljenje ključno za stvaranje ugodnog i prijatnog ambijenta.

Lusteri su, može se s pravom reći, neizostavni ukrasni elementi svakog doma. Mogu se naći svuda, u kupatilu, u dečijoj sobi, u hodnuku,… Oni odražavaju lični stil pojedinca, a svakako su lusteri i njihova zamena najlakši način za transformaciju celokupnog dizajna svakog doma.

Pre nego što se odlučite za promenu starog i kupovinu novog lustera trebalo bi znati koja je svrha i veličina potrebna u odnosu na prostoriju. Takođe bi trebalo obratiti pažnju na stil, ali i na održavanje lustera, kao i na visinu na kojoj će da bude postavljen ovaj ukrasni element svakog doma.

Važno je na vreme odrediti kakva je izlazna snaga svetla, kolika je veličina lustera u odnosu na sam prostor potrebna i da li želite da imate luster određenog stila u vašem domu. Trebalo bi posebnu pažnju posvetiti njegovoj instalaciji, ali i pobrinuti se za čišćenje i održavanje samog lustera.

Da biste napravili odličan izbor neophodno je da najpre odlučite kakvo osvetljenje želite u prostoriji. Naime, samim tim što tačno znate ono što vam treba lakše ćete se odlučiti pri kupovini. Sve zavisi od količine svetlosti koja vam je potrebna u prostoriji, jer ako lusteri treba da budu glavni izvor svetlosti, onda nikako ne treba birati one koji stvaraju ambijentalno osvetljenje. Takođe, ambijentalno osvetljenje nije najbolja opcija ni u situacijama kada vam je potrebno svetlo za proučavanje ili pripremanje nekih radova, a ako je generalno osvetljenje u pitanju, onda su lusteri logična i najbolja opcija.

Lusteri kao izvor ambijentalnog svetla

Imajući na umu da su upravo lusteri izvor amijentalnog svetla, samo osvetljenje prostora ima indirektan izvor svetlosti koji raspršuje na jedinstven način. Svakako, raspršivanje svetla se razlikuje od smera, pozicije, ali i zadataka koje ima osvetljenje. U nekim prostorijama, lusteri su glavni izvor svetlosti, dok u situacijama gde su lusteri izvor ambijentalnog svetla bi valjalo dodati još neke izvore svetlosti koji će doprineti optimalnom osvetljenju prostora.

Lusteri su dekorativni elementi enterijera. Daju vašem prostoru eleganciju i čine ga glamuroznim. Da biste smanjili intenzitet svetlosti, vaš luster bi trebalo da bude tamniji. Takođe, uvek imajte na umu da bi trebalo proveriti da li su sijalice kompatibilne. Doduše, jako je bitno da odaberete veličinu lustera u skladu sa prostorijom u kojoj će biti postavljen. Nije važno koliko je luster lep, ako se ne prilagođava enterijeru. Trebalo bi napomenuti da premali lusteri na velikom prostoru nemaju nikakvu funkciju. Stručnjaci savetuju da se izmeri veličina sobe kako bi se odredile odgovarajuće dimenzije lustera. Optimalno bi bilo i da visina lustera treba da se mere u odnosu na ukućane, jer nikako ne bi trebalo da vam glava dodiruje luster.

Ne treba ni po svaku cenu u prostoriju postaviti lustere. Ako vam je trpezarija mala, onda luster nije potreban. Takođe, ako se pitate koji dizajn i stil odabrati, sve zavisi od vašeg ličnog ukusa, a nekada dobro mogu da posluže i mini lusteri koji će se savršeno uklopiti u vaš enterijer.

Možda će vas interesovati i: Spavaće sobe: ideje za bolji izgled

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *