KAKVE PATIKE KUPITI

Adidas, Nike, Reebok, Valentino patike… tržište patika nudi more modela raznih brendova. Čovek bira patike po sopstvenom ukusu, ali da li zaista razume koje modele treba da izabere? Koliko često čujemo brigu roditelja za prve korake svoje dece? Nepogrešivo biraju patike, ali da li poznaju namenu i funkcionalnost svih modela?

Danas je patika nezaobilazni deo svakog cipelara! Ova nekada isključivo sportska obuća, danas je svakodnevni deo garderobe. Pored udobnosti koju garantuju, svojoj popularnosti treba zahvaliti i popularnim sportistima i njihovim sportovima, raznim muzičarima ( poput rokera i repera ), koji su postali reklamna i zaštitna lica raznih brendova, poput Valentino patika. Doprinos koji daju slavne ličnosti može trajati i decenijama! Tako su patike i proširile svoju namenu i upotrebu, pa tako ima patika za sport, patika za šetnju, za trčanje, za večernje izlaske. 

KADA ODABRATI VALENTINO PATIKE?

Čovek se lako zbuni pri kupovini patika bez obzira što je svestan namene za koju mu trebaju. Za dvoranske sportove najbolje su pliće patike sa određenim đonom protiv proklizavanja. To najbolje razumeju rukometaši, ali zato određeni model kožnih Valentino patika kombinuju za večernju neobaveznu šetnju. Košarkaši biraju duboke patike koje im čvrsto drže zglob prilikom skakanja i tako ga obezbeđuju od povrede, jer trpe veliki pritisak pri skokovima. Sigurno se u njihovim cipelarima nalaze i Valentino patike koje nose svuda kada nisu na terenu, već naviknuti na udobnost i kvalitet. Fudbaleri su u obavezi da nose specijalne patike sa kramponima, na terenu, ali za lagani džoging biraju lako savitljive i prozračne Valentino patike koje propuštaju vazduh. Teniseri teže sličnim modelima kao i košarkaši, eventualno nešto pliće. Sve ovo navedeno znači da svaki model služi tačno određenim aktivnostima, zato je najbolje odrediti svoju potrebu kada kupujete patike za sebe a najbolji izbor pronaćićete u prodavnici oldFratelli. Ako vam je cilj siguran korak, izbor je duboka, kožna patika, kada je patika za šetnju – plića i propusna za vazduh. Valentino patike se mogu uskladiti čak i u letnjim, laganim kombinacijama, ali i u jesenjim u kombinaciji sa kožnom jaknom.

Patika rasterećuje zglob, čvrsto drži stopalo i Ahilovu tetivu, obezbeđuje pravilno rasterećenje težine, pa zato nema bolova u nogama i kičmi. Smatra se najudobnijom obućom, jer omogućava energetski najefikasniji stil gaženja. Svaki pojedinac ima svoj stil gaženja tzv pronaciju. Ukoliko se gazi prvo unutrašnjim svodom stopala u pitanju je nadpronacija, a ukoliko se gazi prvo spoljašnjim svodom stopala, onda je reč o podpronaciji. Patika amortizuje udarac stopala o podlogu prilikom koračanja i koriguje svaki drugačiji stil gaženja od idealnog. Ukoliko se dodaju i anatomski ulošci, osećaj je blagotvoran. Zbog svega što patika čini za nas, obavezno je kupiti pravu veličinu patika. Velike spadaju i gube smisao, a male žuljaju i nikada se ne razgaze, već se samo misli o njihovom skidanju. U obzir dolaze eventualno oni modeli koji imaju brojeve na polovine, pa je dozvoljeno uzeti za jednu polovinu veće. 

Domišljati dizajneri kreiraju patiko-cipelu, pa se sve češće nosi i zimi, po kiši, po ledu. Kvalitetni materijali su uspešno odgovorili svim godišnjim dobima, a unutrašnjost hladnoći. Zbog toga se sve češće viđa patika za jesen, za suvu zimu… 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *