HOĆETE LI DA VAM TV SERVIS NOVI SAD POMOGNE PRI KUPOVINI TELEVIZORA

Na tržištu novih televizora imate mali milion modela od kojih, dobar deo bar na papiru, deluje isto. Kako u svoj toj zbrci odabrati TV za sebe i na šta zapravo obratiti pažnju, pomaže vam TV servis Novi Sad – koliki TV izabrati, da li izabrati HD, SMART ili nešto drugo. TV servis Novi Sad objašnjava specifikacije i pomaže vam da napravite pravi izbor za TV, u skladu sa budžetom kojim raspolažete. 

VELIČINA EKRANA I 4 VRSTE REZOLUCIJE

Ukoliko imate tačno određen prostor za TV, izbor vam je već predodređen, ako ne – izbor je malo komplikovaniji. Tada TV servis Novi Sad želi da vam predoči sledeće činjenice…

Izbor TVa zavisi od veličine prostorije, položaja televizora i vašeg položaja u odnosu na TV. Veličine TVa se izražavaju u inčima ( jedan inč je 2,54 cm ) i meri se dijagonala  ekrana.   Ljudski vid ima vidno polje do 1350, pa bi to trebao da bude krajnji ugao gde trebaju biti krajnje strane TVa, ali fokus je na nekih 400. Idealno rešenje za TV od 32“ je da bude na razdaljini od 1-1,3 m od vas, a za TV od 55“ optimum sedenja je između 1,7-2,3 m. Ako neko voli TV od 82“ mora sedeti na rastojanju od 2,7 do 3,2 m. Ovo su mere najboljeg i najzdravijeg ugođaja i ako se bolje pogleda – sporo raste daljina od TVa u odnosu na veličinu dijagonale, pa je zato u većini prostorija dovoljno prostora za razne veličine TVa. 

Po pitanju rezolucija, potrošači biraju između 4 vrste rezolucija koje emituju kanali. HD rezolucija je podržana od većine TV programa, ali FULL HD nudi veću oštrinu slike i otvara veće mogućnosti za igračke konzole i bolji prikaz filmova. ULTRA HD je rezolucija najvećeg broja novih modela, u ovoj rezoluciji ćete naći sadržaje YouTube-a i NETLIX-a, igre poslednje generacije igračkih konzola i zato je ova rezolucija preporuka TV servisa Novi Sad, jer je dugoročno rešenje koje će biti sve prisutnije u različitim tipovima sadržaja. Rezolucija 8K se pojavila od nedavno i nudi još više detalja od prethodnih, ali ovaj novitet podržava veoma mali broj sadržaja.

KAKVIH SVE PANELA IMA I ŠTA JE TO HDR OZNAKA

 Postoje 3 osnovna panela u ponudi… IPS ili VA panel ćete pronaći i u jeftinijim i u vrhuskim modelima, dok je OLED rezervisan samo za višu klasu. Svaki panel ima svoje prednosti i mane, smatra TV servis Novi Sad. IPS pruža dobru sliku iz svakog ugla, ali kontrast mu je niža od drugih. VA ima višestruki kontrast, ali lošije uglove, a OLED ima vrhunsko osvetljenje koje je, ipak, ograničeno samom tehnologijom. HDR oznakom označena je mogućnost prikaza  visokog dinamičkog opsega, objašnjava dalje TV servis Novi Sad, uspešno prikazivanje tamnih i svetlih delova istovremeno, pa tako bolje dočarava sadržaj. Međutim, iako nisu svi televizori sa HDR oznakom isti, nisu ni sadržaji – postoji ogromna razlika u kvalitetu HDR sadržaja. Ovo zavisi od maksimalnog osvetljenja koje TV nudi, ukupnog kontrasta i koji spektar boja je u stanju da reprodukuje. Produkciju boja označavaju BIT-i i zahtev za dobru sliku podržavaju oni televizori koji su minimum sa 10 BIT-a, kaže TV servis Novi Sad.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *