Knjigovodstvo za početnike

Knjigovodstvo za početnike ne mora da predstavlja glavobolju. Zato ćemo vam objasniti osnovno, od načina na koji možete da popunite svoju evidenciju, jednostavnih knjigovodstvenih praksi koje treba da znate, nekoliko praktičnih saveta za učenje knjigovodstva kod kuće i još mnogo toga.

Nemate diplomu računovodstva ili knjigovodstvo? Nema problema. Evo osnovnih koncepata koje možete naučiti da biste odmah počeli da vodite knjige kao profesionalci početnici. Ipak, najlakše je da se unajmi knjigovodstvena agencija. Beograd nudi mnogo takvih agencija, vaše je da se odlućite za najbolju.

Odakle da počnem?

Prvi koncept koji će vam pomoći da startujete kao početnik je da znate kako ćete završiti svoje zapise. Obično postoje tri popularne opcije: To su tabele, knjigovodstveni softver i računovodstvena knjiga.

Tabele mogu biti dobra polazna tačka za pokretanje. Iako su pogodni za manja preduzeća, otkrićete da bi moglo biti izazovno održavati ih kako vaše poslovanje raste, a ljudske greške se takođe mogu uvući. Ako samo vodite evidenciju o jednostavnim računovodstvenim evidencijama, onda računovodstvena knjiga može biti odgovor. Međutim, ručni proces nije za svakoga. Da biste bili u skladu sa propisima, moraćete da koristite aplikaciju za knjigovodstvo ili desktop softver. A da biste 1rocess učinili jednostavnijim, potražite rešenje koje uklanja konfuziju u knjigovodstvu pomoću lako razumljivih fraza i kritičnih funkcija koje će vam trebati.

Zašto treba da se unajmi knjigovodstvena agencija?

Kao što je ranije pomenuto, nisu vam potrebne formalne diplome ili kvalifikacije kada je u pitanju pisanje knjiga. Ipak, evo glavnih dostupnih opcija.

Knjigovođa je neko ko će tačno evidentirati finansijske podatke preduzeća. Oni će se pobrinuti da svaki unos bude tačan dok evidentiraju sve transakcije u knjigama. Jednostavno rečeno, knjigovođe evidentiraju i organizuju sve finansijske podatke. Međutim, to se često može raditi mesečno, kvartalno ili čak godišnje. Računovođe su uglavnom odgovorne za generalno nadgledanje računa i izradu finansijskih izveštaja i poreskih prijava koje su u skladu sa zakonom. Računovođe će prilagoditi unose koje su izvršili knjigovođe na kraju svakog fiskalnog perioda kako bi pomogli u donošenju informisanijih poslovnih odluka.

Ali ipak, najbolji način da osigirate posao jeste da se unajmi knjigovodstvena agencija. Begrad ima pregršt takvih firmi, a poželjno je da izaberete neku pouzdanu agenciju po preporuci. Ipak, ako nema nikoga ko bi vam knjigovodstvenu agenciju preporučio, onda zavrnite rukave.

Osnove knjigovodstva koje treba da znate

Uključeno je malo učenja koje će dugoročno olakšati hvatanje u koštac sa knjigovodstvom. Da bismo vam pomogli, u nastavku smo naveli najosnovnije vrste knjigovodstva koje treba da znate. Šta je to gotovina? To je račun na koji prolaze sve poslovne transakcije. Ovo je važan račun koji knjigovođe često koriste i uglavnom imaju dva dnevnika, gotovinske priznanice i gotovinske isplate, za praćenje aktivnosti.

Ako vaše preduzeće prodaje proizvode ili usluge i ne prikupite novac odmah, onda imate potraživanja. Ovaj račun prati novac koji dugujete kupcima. Ovo treba da bude ažurno kako biste mogli da šaljete tačne i blagovremene fakture.

Inventar podrazumeva račun na kome vodite računa o svim proizvodima koje imate na zalihama. Brojeve koje imate u svojim knjigama treba testirati fizičkim prebrojavanjem inventara pri ruci. Ako vam sve ovo već sada deluje komplikovano, onda je vreme da se angažuje knjigovodstvena agencija. Beograd, Novi Sad, Niš i bilo koji drugi grad u Srbiji ima mnogo ovakvih agencija koje će sigurno doprineti boljem poslovanju vaše firme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *