Koja je razlika između ovlaživača vazduha i difuzera

Ovlaživači vazduha i difuzeri su postali veoma popularni poslednjih godina jer njihova upotreba ima mnogo benefita na zdravlje ljudi. Ipak, mnogima još uvek nije najjasnije šta je ovlaživač, a šta difuzer, koja je razlika između ova dva aparata i zašto treba da vode računa o tome šta sipaju u njih.

covek udiše difuzer

Šta su ovlaživači vazduha

Ovlaživači vazduha su uređaji dizajnirani tako da ispuštaju vodenu paru u vazduh, čime se povećava vlažnost vazduha u prostoriji. Ovo je veoma korisno tokom zimskim meseci kada se vazduh isuši zbog grejanja ili u predelima u kojima je vlažnost vazduha niska. Korišćenje ovlaživača ima brojne benefite za ljudsko zdravlje jer preniska vlažnost vazduha može da dovede do problema sa disanjem, kao i do sušenja kože i iritacije. Vlažnost vazduha u vašem stanu treba da bude od 40% do 60%, a sve ispod i iznad toga ima negativan uticaj na zdravlje. Kako nije dobra preniska vlažnost, tako treba da reagujete i ako ona pređe 60% jer će se po ćoškovima zidova stvoriti buđ koja je veoma toksična.

Preporuka je da se u ovlaživače vazduha stavlja destilovana voda, kako kamenac i minerali iz vodovoda ili flaširane vode ne bi skratili vek ovom aparatu. U ovlaživač vazduha nikako nemojte da stavljate eterična ulja jer će se filteri brzo zapušiti i uređaj će prestati da radi.

U čemu se razlikuju ovlaživači vazduha i difuzeri?

Za razliku od ovlaživača vazduha, difuzeri su namenjeni upotrebi eteričnih ulja i neće se pokvariti ako u njih ukapavate ulje. Oni raspršuju molekule vode i eteričnih ulja u vazduh i često se koriste u aromaterapiji, kao i u kućnim uslovima za poboljšanje raspoloženja, smanjenje stresa ili u borbi protiv virusa, u zavisnosti od toga koju vrstu eteričnog ulja koristite. Postoji nekoliko vrsta difuzera, ali svi rade na istom principu – stvaraju finu mirišljavu maglu sastavljenu od kapljica ulja i vode.

Prednosti difuzera u odnosu na ovlaživače

Iako su oba aparata izuzetno korisna, blagu prednost dajemo difuzerima, upravo zbog toga što su dizajnirani za rad sa eteričnim uljima. S tim u vezi, njihova prednost ogleda se i u tome što mogu da stvaraju ugodnu atmosferu i poboljšaju raspoloženje. Takođe, mogu da pomognu u smanjenju stresa i anksioznosti, da poboljšaju san, kao i da vam pomognu da se opustite. Ovi lepo dizajnirani aparati mogu da budu korisni kako u kućnim uslovima, tako i u spa centrima, teretanama i drugim javnim mestima na kojima želi da se stvori ugodna i opuštajuća atmosfera.

Koja eterična ulja preporučujemo za difuzere

Postoji mnogo vrsta eteričnih ulja i sva mogu da budu od koristi za zdravlje i stvaranje dobrog raspoloženja. U nastavku pročitajte koja eterična ulja se najčešće koriste u kombinaciji sa difuzerima i koje su njihove koristi.

Ulje lavande – Ovo je verovatno najčešće korišćeno ulje u aromaterapiji. Lavanda daje umirujući i opuštajući efekat, pomaže kod stresa i anksioznosti, pomaže vam da lepše i kvalitetnije spavate i može da smanji bol.

Ulje limuna – Svima nam je poznat osvežavajući miris limuna koji u trenutku može da podigne raspoloženje i očisti vazduh u prostoriji od neprijatnih mirisa. Takođe, ulje limuna pomaže i kod ankcioznosti i depresije, poboljšava koncentraciju i podiže energiju.

Ulje eukaliptusa – Ovo ulje moćnog mirisa nadaleko je poznato kao odličan saveznik ukoliko imate probleme sa disajnim putevima, ublažava kašalj i simptome prehlade, a pomaže i kod zapušenih sinusa.

Ulje divlje nane – Još jedan veliki saveznik u borbi protiv bolnih sinusa i drugih problema disajnih puteva je ulje divlje nane. Pored toga, ovaj veoma jak koncentrat pomaće i kod glavobolje, a odličan je i za smanjenje stresa i anksioznosti.

Ulje bosiljka – Ulje bosiljka će vam takođe pomoći ukoliko imate problem sa koncentracijom i manjkom energije. Isto tako, prijatan miris ove biljke pomoći će vam da ublažite stres i anksioznost.

Važno je napomenuti da eterična ulja, koliko god da su korisna, moraju da se koriste pažljivo. Reč je o veoma jakim jedinjenjima koja mogu da budu štetna ako se ne koriste ispravno. Mnoga mogu da izazovu iritaciju ako nerazblažena dođu u kontakt sa kožom, a kada se koriste sa difuzerima, ne preporučuje se stavljanje više od deset kapi po sesiji.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *