Koliko je važno da knjigovodstvena agencija bude pouzdana?


Jedna od najvažnijih prednosti jeste da možete da se oslonite na izabranu knjigovodstvenu agenciju u svakom trenutku. Pouzdanost, jasnost, preciznost, stručan kadar, poštovanje pravila diskrecije i fleksibilnost su karaktersitike profesinalne knjigovodstvene agencije.

Nepouzdana knjigovodstvena agencija, može vam napraviti više štete nego koristi, kao što i pouzdana knjigovodstvena agencija može bitno uticati na boljitak vašeg poslovanja.

Računovodstvo je veoma precizna struka, a knjigovođa mora biti jasan i precizan i tačan, dok fleksibilnost može iskazati u raznovrsnim opcijama prema klijentu, koje će ići njemu u korist.

Dobra knjgovodstvena agencija fokusira se na klijenta:

Knjigovodstvene agencije ne bi postojale da nema firmi i preduzeća, zato njihov posao zavisi od klijenata. Ukoliko osetite da vam vaša knjigovodstvena agencija poklanja punu pažnju, i istinski želi da vam pomogne, to je znak da bi trebalo da nastavite saradnju

Sa druge strane, veoma je važno da se knjigovodstvena agencija prilagodi potrebama klijenta. To ne znači da se slepo drži ugovorenih načina rada, već da istinski pomogne klijentu i prilagodi svoje poslovanje njemu, naravno da sve bude u skladu sa zakonom.

Poštovanje zakonske regulative:

Svaka knjigovodsvena agencija zna da bi trebalo da radi po zakonu, ali neke agencije koje nisu proesionalne poonkad i same izbegavaju zakon u svoju korist.

Sigurni smo da ne želite da platite kaznu za učinjeni prekršaj, za koji je zaslužan knjigovođa, zato je važno da njihovo poslovanje strogo poštuje zakon. Određene obaveze moraju se izmiriti u određenom roku, a ako je vaš knjigovođa, zaboravan i nepouzdan, to sigurno nije pokazatelj lepe saradnje u budućnosti.

  • Dobar knjigovođa zna da se stručno izrazi, ali i da vam sve pojedinosti objasni na jednostavan način:

Kao što smo rekli, veoma je važno da vaš knjigovođa drži do određenog nivoa profesionalnosti, da koristi stručne termine u službenoj dokumentaciji, ali takođe, da ume da vam na jednostavan i vama razumljiv način objasni sve što vas interesuje.

Profesionalne knjigovodstvene agencije umeju i tumače ispravno zakone.

Veoma je važno da se knjigovođe stalno usavršavaju u svom poslu, da prate najnovije zakonske izmene i mogućnosti. Jedino na taj način će moći da vam pomogne u određenim situacijama, kada je potrebno doneti pametnu odluku i izbeći grešku.

Dobar knjigovođa je precizan ali fleksibilan:

Iako se od knjigovođe zahteva preciznost, on mora biti spreman da svoje poslovanje i pristup klijentima učini fleksibilnijim.To znači sa jedne strane pratiti sve novine i zakone, koji se tiču vaše pravne forme, ali i pronaći pravi model u poslovanju. Ukoliko je primera, radi, vama teško da često dolazite do agencije, dobar knjigovođa će vam izaći u susret i nači način da vam dostavi sve potrebne papire i informacije.

Biti edukovan znači da uvek možete da pomognete i nađete rešenje za klijenta, čak iako se nikada niste susreli sa tim.

Knjigovodstvene agencije moraju pošovati moralne principe:

U poslovanju knjigovodstvenih agencija uvek ima prostora za malverzacije i izbegavanje zakona. Iako stručan knjigovođa, on može iskoristiti zakon u svoju korist tako što će protivpravno pribaviti finansijsku korist,ili može uz određenu nadoknadu, lažno predstaviti poslovne informacije koje nisu tačne. Tzv. nameštanje bilansa je nešto što neprofesionalne agencije rade, pod zvaničnim pokrićem, predstavljaju netačne podatke kao zvanične.

Na ovaj način i vi i knjigovođa možete trpeti sankcije i kazne, ukoliko se prekršaj otkrije.

Zato je važno da vaša saradnja bude potpuno čista i jasna. Knjigovođa mora biti veoma pedantan i tačan i imati smisla za detalje. Svaki podatak je veoma važan i mora biti tačan i precizan, jer ako je jedan podatak pogrešan i drugi iznosi mogu biti pogrešni.

Knjigovodstvena agencija mora biti efikasna:

Iako je vaš knjigovođa, dobar i pouzdan, to neće biti dovoljno ako nije efikasan, odnosno, ako na vreme ne obavlja sve potrebne obaveze. Kao što smo rekli, knjigovodstvene obaveze moraju biti izmirene u odreženom roku, a ako se ti rokovi ne ispoštuju možete platiti astronomske kazne.

Znamo da ponekad ne možete ni svoje obaveze da postignete, a naročito d arazmišljate o svim rokovima, zbog kojih ste i anagžovali knjigovođu. Zato je efikasnost veoma važna, ako ne i najvažnija.

Ako moramo da rezimiramo, onda bi efikasnost, fleksibilnost, tačnost, pouzdanost, preciznost, stručnost, bile najpoželjnije osobine svake knjigovodstvene agencije.Ukoliko uspete da pronađete takvu, u vašoj blizini, onda je to još bolje po vas.

Ipak, danas je komunikacija sa knjigovodstvenom agencijom mahom online,a sva dokumentacija postoji i u elektronskoj formi, tako da vam je izbor značajno proširen. Ipak, neke stvari ćete morati lično da završite, odlaskom u poslovnicu agencije.

Uvek gledajte da vaša agencija ima bar nekoliko godina iskustva i obratite pažnju i na utiske zadovoljnih klijenata.

Takođe, izaberite agenciju koja ima neke specijalizovane usluge kao što su finansijsko i poresko savetovanje, rad sa određenim pravnim formama  i slično.

Kada sve stavite na papir, neka kvalitet bude vaš priritet, čak i kada morate malo više novca da izdvojite za to. Dobar knjigovođa znači izvuči maksimum iz svog posla, a to ponekad nema cenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *