KORAK PO KORAK: KAKO IZGLEDA UGRADNJA PODNOG GREJANJA?

Udobnost koja dolazi od toplote tokom hladnih zimskih dana u našem domu je sve o čemu maštamo kada pomislimo na sneg i hladnoću. Međutim, nije uvek lak zadatak odlučiti se za jednu od mnogih mogućnosti kada je zagrevanje prostora u pitanju. Sa druge strane nije sve ni na našim željama. One treba da budu kompatibilne i sa vašim budžetom, prostorom za koji su namenjene i našim tempom i načinom života. 

Za ugradnju podnog grejanja sve više se odlučuju vlasnici apartmana, hotela i sličnih ugostiteljskih objekata jer dugoročno daju najbolji efekat i pokazali su se kao vrlo korisnim. 

Kako izgleda taj postupak i kada treba doneti odluku pročitajte u nastavku teksta. 

DONOŠENJE ODLUKE I POČETAK RADOVA

Najbolje bi bilo da se prilikom gradnje kuće, stana ili poslovnog objekta odlučite za ugradnju podnog grejanja kao opcije za zagrevanje prostora. U tom slučaju instalacija ide jednostavno uz ostale radove, a u zavisnosti od veličine prostra traju i radovi. Za jedan prosečan stan potrebno je oko dva dana aktivnog rada. Ipak, moguće je vršiti instalaciju ove vrste zagrevanja prostora i u već postojećim prostorima, ali to zahteva malo više planiranja, truda i rada oko pripreme terena za postavljanje instalacije. 

Za početak ovakvih vrste poslova i radova uvek je najbolja opcija angažovanje proverenih firmi koje se time bave. Dobićete stručne savete i sigurnu garanciju na dugi niz godina. A prvi korak ka ostvarenju ovog cilja biće priprema podataka o prostoru, zatim izrada tehničkog rešenja odnosno projekta, specifikacija potrebnog materijala, nabavka i početak konkretnih radova. 

Treba napomenuti da se možete odlučiti za ugradnju podnog grejanja u celom prostoru ili samo u određenim prostorijma. 

BRZA INSTALACIJA I JEDNOSAVNA UPOTREBA

Kao što je već rečeno uvek je najbolja opcija da ovaj posao obavljaju stručna lica, ali ima ljudi koji su po struci električari ili sličnih zanimanja i koji žele da budu ,,sam svoj majstor“. U svakom slučaju sve počinje se raščišćavanjem poda nakon čega sledi postavljanje stirodura ili ređe stiropora čija je uloga da obezbedi termoizolaciju prema betonskoj ploči koja se nalazi ispod. Važno je odrediti i način postavljanja cevi – da li će ići u spiralu ili će to ipak biti rebrasti sistem montaže. To zavisi od onoga ko radi ovaj posao kao i sve ostale sitnice. Nakon toga stavlja se podna površina, nakon čega se postavljaju termostati čiji broj zavisi od veličine prostora.

GLAVNE PREDNOSTI

Glavna prednost je što nakon završenih radova nemate uređaje i aparate koji vam zauzimaju prostor osim termostata pomoću kojeg kontrolišete temeperaturu. Time što ne zauzima prostor daje mogućnost da slobodno planirate i sredite eneterijer i napravite raspored nameštaja po sopstvenoj želji. 

Pri tome prostor gde je izvršena ugradnja podnog grejanja za veoma kratko vreme dostiže željenu temepraturu čime postaje komforan i udoban za boravak. 

Ugradnja podnog grejanja je brz i jednostavan proces i kada je obavljen kvalitetno i stručno godinama će vam biti siguran saveznik u grejanju prostora u hladnim zimskim danima. Ovaj pouzdan i siguran sistema ne zahteva skoro nikakvo održavanje. Povremene provere su uvek preporučljive, ali sve firme koje se bave ugradnjom daće vam dug rok garancije, a neki će vam dati garanciju i do čak dvadeset godina. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *