Kožna ili platnena auto sedišta

 

Koža je dugo smatrana statusnim simbolom kada je u pitanju tapaciranje automobila, ali ima i dosta obožavatelja platnenih sedišta. Obe opcije imaju svoje prednosti i nedostatke, pa je pravo pitanje u raspravi o kožnim i platnenim sedištima koje za vas najviše ima smisla.

 

Cena

Većina kupaca automobila ima unapred određen budžet, pa se u skladu s njim moraju opredeliti za jednu od opcija. Auto sedišta presvučena tkaninom su standardna su kod većine modela, dok su kožna sedišta često skuplja i u sklopu su skupljih paketa opreme. To je zbog jednostavne razlike u troškovima materijala – koža mora da se štavi i ostari u vremenski intenzivnom procesu, dok je tkanina spremna za upotrebu odmah. Kožna sedišta mogu dodati nekoliko hiljada evra ceni vozila. 

 

Izgled

Za mnoge kupce koji brinu o stilu i imidžu, kožna sedišta su čest izbor. Ljudi su odavno povezivali elegantnu, glatku površinu visokokvalitetne kože sa luksuzom. Međutim, ne morate u potpunosti da žrtvujete stil sa platnenim sedištima. Proizvođači odavno nude stilske boje, dezene i teksture kao odgovor na potrošačke preferencije. 

 

Održavanje

Možda se čini očiglednim da je tkanina najbolji izbor ako želite vozilo sa malo održavanja. Prava kožna presvlaka zahteva redovno čišćenje i korišćenje specijalizovanih proizvoda. Ako preskočite ovaj korak, koža može izbledeti, ispucati i uglavnom biti istrošena pre nego što želite. S druge strane, platnena sedišta obično ne zahtevaju mnogo više od brzog usisavanja i šamponiranja, kada se zaprljaju. 

 

Auto sedišta i deca

 Jednostavno održavanje vam štedi mnogo vremena, što je naročito korisno ako imate decu sa kojima su potrebe za čišćenjem češće. Takođe, jedna prednost štofa u odnosu na kožu je što je otporniji na druge objekte kao što su busteri i auto sedišta za decu. Bez obzira da li imate manje ili veće dete, odnosno da li su vam auto sedišta 0-13kg ili 9-36kg, pritisak koji trpi materijal na koji je naslonjeno autosedište za dete ipak nije mali. I zato možete da očekujete i posledice toga pritiska. 

 

Osećaj

Auto sedišta su glavna tačka kontakta vozača i putnika sa automobilom, tako da je kod njih poseban akcenat na udobnosti. Kvalitetna koža daje osećaj mekoće i gipkosti ali se kod jeftine kože se može osetiti preterana tvrdoća ili u suprotnom, može biti suviše krhka. Vlasnici kućnih ljubimaca tvrde da njihovi četvoronožni prijatelji imaju problema da ostanu na mestu na glatkim kožnim sedištima, dok su, platnena uglavnom mekana, plišana i podupiruća.

 

Temperatura

Koža i tkanina različito reaguju na toplotu, kožna sedišta su poznata po tome što se jako i ubrzano zagrevaju kada parkirate automobil na direktnom suncu satima, zahvaljujući nakupljanju toplote u zatvorenom vozilu. 

Kožna sedišta takođe brzo gube toplotu po hladnom vremenu, što znači da se može desiti da sedite na hladnom sedištu tokom zimskih dana, čak i ako vam sunce ulazi kroz prozore. Naravno, proizvođači su dobro upoznati sa tim problemom i sada možete u većini novijih automobila naći  grejanje sedištima koji će vam pomoći da izbegnete osećaj ledene kože tokom hladnog vremena.

Tkanina, s druge strane, ostaje relativno dosledna u bilo kom vremenu. U vrućim danima može se malo zagrejati ili biti hladna zimi, ipak, ne dostiže iste krajnosti kao koža, posebno kada je reč o apsorbovanju toplote tokom letjeg perioda. Ukolliko leti često morate da se parkirate napolju, platnena sedišta mogu vam pomoći da izbegnete osećaj lepljejenja i vreline izgorene kože.

I kožna i tkanina presvlake imaju svoje prednosti i nedostatke, tako da u raspravi o tkanini i kožnom sedištu nema tačnog odgovora. Bez obzira da li preferirate udobnost tkanine bez održavanja ili više volite elegantan, luksuzan izgled i izgled kože, važno je da dobijete opciju koja odgovara vašem životnom stilu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *