Grčka 2020. godine – hoćemo li moći na letovanje?

Nekako su mnogi turisti iz naše zemlje navikli da letuju u Grčkoj, pa isto tako mnogi od njih nisu odustali ni ove godine.

Trudili su se na sve načine da posete omiljeno grčko letovalište, iako je postojala bojazan da će granice biti zatvorene, jer je još uvek na snazi pandemija korona virusa.

Nekima se čak i dogodilo da dok su uživali u svom letnjem odmoru, do njih je stigla vest da su granice opet zatvorene. Naravno, imali su mogućnost da se nesmetano vrate u svoju zemlju uprkos tome.

Do kada će biti zatvorene granice?

Od pre nekoliko dana je na snazi nova zabrana, koja u mnogome utiče na letovanje 2020. godine. Naime, usled povećanog broja obolelih od korona virusa u Republici Srbiji, Grčka, odnosno Evropska Unija je donela odluku da stanovnicima naše zemlje bude zabranjeno da prelaze granice zemalja koje se nalaze na teritoriji Evropske Unije. A kako je među njima i Grčka, sasvim je očekivano što je doneta odluka da do 1. avgusta srpskim turistima bude onemogućeno da idu na letovanje, odnosno da prelaze granicu sa tom zemljom.

Što se tiče te informacije, poznato je da bi upravo 1. avgusta trebalo da bude izvršena zvanična revizija donetih odluka, što znači da svi koje interesuje Grčka leto 2020. imaju pravo da se nadaju da će posle tog datuma ipak moći da posete ovu zemlju.

Gde letovati u Grčkoj?

Mnogi naši turisti se odlučuju za opciju da leto 2020. godine provedu u Grčkoj i to u onim letovalištima, koja su fizički najbliža granici, odnosno našoj zemlji.

Naravno da u ovom trenutku još nije izvesno kako će izgledati Grčka 2020. za naše turiste, ali ostaje nam da se nadamo da će revizija mera, koja je planirana za 1. avgust doneti dobre vesti našim turistima.

A u zavisnosti od toga da li ste za aktivni odmor ili mirniji će zavisiti i izbor letovališta.

Obično je letovanje na ostrvima interesantnije mlađim ljudima i porodicama sa odraslom decom, jer je to u principu aktivni odmor. Većina ostrva koja posećuju naši turisti su opet relativno blizu, a najčešće se odlučuju za letovanje na ostrvu Krf, zatim na Tasosu i Zakintosu. Izuzetno retko odlaze do Mikonosa, Naksosa ili Parosa, dok pojedini letuju i na Kefaloniji, doduše i to prilično retko.

Ipak, čini se da je mnogim srpskim turistima primarna asocijacija na letovanje 2020. godine odmor u nekom od brojnih letovališta Halkidikija. Tu su čuvena tri „prsta“, odnosno tri kraka, s tim što se na trećem nalazi monaška zajednica – Sveta Gora.

Poznato je da je Sitonija mnogo mirnija, tako da turisti koje interesuje Grčka 2020. godine, a žele odmor da provedu mirno, mogu odabrati jedno od letovališta u tom delu Halkidikija.

Međutim, oni koji su ljubitelji aktivnijeg odmora mogu birati između brojnih letovališta, koja se nalaze na Kasandri.

Sem toga, pojedini turisti letuju i u blizini grada Volosa, ali i Kavale, a procentualno je vrlo malo onih koji se odlučuju da leto 2020. godine provedu na Peloponezu, što je i sasvim logično, kada se uzme u obzir udaljenost.

Ipak, iako je ostrvo Evia takođe relativno daleko od granice, to ne sprečava srpske turiste da i tamo letuju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *