Kožne jakne su skupe, ali dugotrajne

Svako je jednom u životu poželeo kožnu jaknu, ali svakoga je cena te kožne jakne malo spustila u tom ushićenju.

Kada su materijali pravi, prirodni i kvalitetni, uz to ako su i brendirani, cena mora biti visoka i tu ne možemo ništa sem da čekamo neko izrazito sniženje (i da se nadamo da ćemo na tom sniženju naći onu koja nam odgovara po broju i modelu). Mnogi kada žele da kupe kožnu jaknu od prirodne kože planiraju i raspored svojih troškova, razmatraju kako da je plate a da to ne utiče mnogo na kućni budžet. I da to, naravno, ne bude kupovina nekih demode modela koji se povoljno nude u gotovo svim letovalištima. Kako da prava kožna jakna zauzme mesto i u našoj garedrobi?

Investicija za više sezona

Kako se kožna jakna ne kupuje svake godine, potrebno je izabrati model koji se uklapa uz naš stil, odnosno garderobu koju imamo, i po modelu i po boji. Pre kupovine, potrebno je informisati se o vrstama kože koje postoje a od kojih se one prave, da bismo znali od koje jakne šta da očekujemo. Svakako, najpre je važno da to bude radnja koja je pouzdana i koja je ugledna, da nema bojazni da ćete skupo platiti fejk kožu. Takve renomirane radnje omogućavaju odloženo plaćanje, što je mnogima i jedini način da sebi obezbede jednu svoju. 

Kod kožne jakne cena govori o vrsti kože

Koža od kojih se prave jakne može biti najrazličitija, a od njih zavisi koliko će jakna dugo potrajati u istom obliku i boji u kojoj je od početka. Najotpornija je bizonska koža, koja je ujedno i najskuplja, dok je s druge stane svinjska, manje otporna. Ono što je važno jeste da kada se bira kožna jakna cena treba da bude u skladu sa vrstom kože od koje je napravljena. Tu treba znati kako da na dodir i pomoću nekih „testova“ utvrditi da li je prava koža u pitanju.

Za jakne od prave kože prodavci neretko nude i garanciju. Postoje, dakle, i neki trikovi kako da se proveri da li je prava koža u pitanju. Naime, pre svega se na dodir može ostiti – i to tako da vidimo da li se na dodir zagreva brzo – ako da, onda je prava koža u pitanju. Zatim, koristan je trik sa vodom (ali prilično teško izvodljiv). Naime, prirodna koža brzo upija vodu i menja boju na tom mestu, ali isto tako i ne ostaje fleka od toga. Na pravoj koži ogrebotine ne ostaju. Ipak, često će kupci biti u prilici da samo na dodir izaberu kožnu jaknu, tako da sve ostalo mogu isprobati tek kad je kupe i da je vrate ako imaju neku zamerku ili sumnju da nije prava. Sve ostalo što se tiče izbora zavisi od ukusa, ali i od godišnjeg doba za koje se bira jakna – jer se one podjednaako nose i u proleće i u jesen, ali i zimi, kada se nose varijante sa krznom i postavom koja ih čini još toplijim i udobnijim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *