Lasersko skidanje dioptrije – najvažnija pitanja i odgovori

Kada treba da se odvažimo i uradimo intervenciju kao što je lasersko skidanje dioptrije, onda je ono što prvo radimo- guglamo i tražimo sve moguće odgovore na naša pitanja.

Zatim, kontaktiramo sve osobe koje poznajemo a koje su radile lasersko skidanje dioptrije ili koje potencijalno znaju neku osobu koja je radila. A onda naravno od njih upijamo sve potrebne informacije. Čovek žudi za informacijama, posebno za onim koje se tiču njegovog zdravlja. Odnosno čovek žudi za odgovorima, a mi vam u ovom tekstu donosimo nekoliko ključnih pitanja i odgovora u vezi sa laserskim skidanjem dioptrije.

Ko može, a ko ne može biti podvrgnut laserskom skidanju dioptrije?

Jedno od najčešćih pitanja jeste zapravo ovo – ko može da radi lasersko skidanje dioptrije. Osobe mlađe od 20 godina ne mogu da rade, stariji mogu, ali ukoliko ispunjavaju određene uslove. Sve osobe kojima je dioptrija bila stabilna u poslednjih godinu dana, mogu da rade lasersko skidanje doptrije. One osobe čija je dioptrija varirala u toku jedne godine bilo da je u pitanju plus ili minus, ta osoba nije kadidat za lasersko skidanje dioptrije sve dok se dioptrija ne stabilizuje. Zatim, kandidati za ovaj zahvat su i one osobe koje imaju zdravu rožnjaču, koje nemaju neku povredu oka ili koje nemaju neki problem ili neku infekciju.

Koliko traje intervencija?

Operacija obično traje oko desetak minuta. I u tih desetak minuta ulazi i deo gde se vama daje anestezija u vidu kapi i čekanje da anestezija deluje i same te neke finalne pripreme. Sam proces skidanja dioptrije laserom traje svega nekoliko sekundi.

Da li je intervencija bolna?

Kao što smo i napomenuli, vrlo je važno da znate da postoji anestezija, koja je u vidu kapi i koja vas na neki način lišava bola, tako da tokom operacije nećete osetiti nikakav bol. Naravno da vam u nekom trenutku može biti malo neprijatno i nelagodno, ali to je samo zbog toga što znate da se radi o vama i znate da se koriste laseri u vašem oku. Na sreću, vi ništa nećete osetiti.

Šta ne smem da radim nakon laserskog skidanja dioptrije?

Nakon operacije ne smete da radite prvih pet dana. Takođe, ukoliko ste žensko nakon laserskog skidanja dioptrije ne smete da se šminkate prvih nekoliko dana. Zatim, nije poželjno da idete na aktivne treninge niti uopšte da se opterećujete bilo kakvom vrstom fizičkog napora odmah nakon intervencije. Za sve one koji rade na poslovima gde ima mnogo prašine i vetra, gde su temperature previsoke ili preniske treba to da napomenu lekaru koji izvodi lasersko skidanje dioptrije, zato što će im on dati detaljnija uputstva, kako onda treba da se ponašaju i da li moraju da uzimaju odmore dodatne ili će 5 dana biti sasvim dovoljno.

Da li ću nakon intervencije videti normalno?

Da, operacija tome najviše i služi. Vratiće vam se vid u potpunosti. Sve ćete videti normalno i biće vam u početku čudno kako bez bilo kakvih sočiva i naočara vi vidite sve jasno. U tome je lepota i čar ove operacije. Ono što je takođe jako važno da znate jeste činjenica da što su manje dioptrije štansa da operacija uspe je sve veća. Kako se povećava dioptrija, može se desiti da operacija ne uspe, ali o tome treba detaljnije razgovarati sa stručnim licima.

Izvor: Perfect Vision

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *