Meksiko, zavodljivo šarenilo života

 

Šta vas sve asocira na Meksiko? Piramide drevnih Maja i Inka? Frida Kalo? Sombrero, marijači i tekila?

Zanosne plaže Akapulka i Kankuna? Gvakamole sos i avokado, tortilje, ljute papričice? Ili možda crtani film, Brzi Gonzales? Njihove čuvene (Televisa) telenovele? Meksiko je sve to – istorija, tradicija, umetnost, gastronomija, hedonizam, ali je poseta ovoj čudesnoj zemlji mnogo više od svega toga, jedinstveno životno iskustvo.

Meksiko je odavno jedna od najdražih destinacija turistima iz Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, ali postaje i sve popularnija među Evropljanima. Sve je više onih koji su spremni da podnesu dug prekookeanski let kako bi upoznali zemlju koja pored zavodljivih peščanih plaža i toplog plavog mora ima i nemerljivo bogato kulturno nasleđe. Brojna arheološka nalazišta i prirodni rezervati su pod zaštitom UNESCO-a, ali i čitavi gradovi, kao što su Gvanahuato, Puebla, Oaksaka, Morelija i Zakatekas. 

Putovanjem u Meksiko dobijate uvid u jedan drugačiji, nesvakidašnji svet. To je mesto gde se poštuje i čuva domorodačka zaostavština, ukrštena sa kolonijalnim uticajem Španije. Zemlja živopisnog kolorita, kako prirodnog (bogata flora i fauna), tako i na građevinama, odeći stanovništva i u kuhinji. Čekaju vas neposredni i srdačni domaćini, predusretljivi i uvek spremni za priču, izuzetno pažljivi prema svojim gostima.
Evo šta sve možete videti i doživeti u Meksiku…

Spomenici kulture

Meksiko se ne može zamisliti bez veličanstvene zaostavštine svog prehispanskog perioda, jer je u mnogome oblikovala istoriju, kulturu i tradiciju tog naroda. Širom zemlje nalaze se spomenici drevnih civilizacija koje su naseljavale tu teritoriju i koji svedoče o njihovom uticaju, duboko ukorenjenom u mentalitet Meksikanaca. 

mexico

Na severu, između planina i pustinja, nalaze se brojne oslikane pećine i ceremonijalne grobnice, kao na primer u Čivavi. U centralnom delu zemlje, između dolina, jezera i šuma, u Mičoakanu i Tula Idalgu postoje brojni ostaci drevnih civilizacija, dok u Državi Meksiko možete posetiti impozantne piramide sunca i meseca. U Meksiko Sitiju nalaze se ostaci Velike piramide ili Velikog hrama (Templo mayor), glavnog hrama astečkog glavnog grada, koju je porušio španski konkvistador Ernan Kortes u 16. veku. Na jugu zemlje, u okolini Verakruza, Tabaska i Čijapasa, gde u džunglama još mnogo tajni drevnih naroda čeka da bude otkriveno, ima impresivnih arheoloških iskopina i turističkog blaga. Naravno, tu su i najpoznatiji, veliki gradovi Maja, koji se nalaze na poluostrvu Jukatan, kao što su Čičen Ica, Tulum i Koba, u koje svakodnevno hrli mnogo turista.

čičen ica

Trenutno postoji preko 190 arheoloških nalazišta širom zemlje. Veruje se da postoji još mnogo onih koji ostaju skriveni u džungli ili pod asfaltom velikih gradova. Svi ovi spomenici izazivaju neopisivo divljenje među turistima širom sveta i inspirišu na nova istraživanja, putovanja i učenja, bogate životno iskustvo.

Magični gradovi

Odrednica Magičnih gradova (Pueblos magicos) dodeljuje se onim zajednicama koje su tokom vremena uspele da očuvaju svoju originalnu arhitekturu, tradiciju, istoriju i kulturu, kao i onim mestima koja su bila od velikog značaja za istoriju zemlje.

To su mesta sa velikom simbolikom i legendama koje još uvek žive, lokaliteti sa izuzetnom važnošću u istorijskim događajima. Povezani sa korenima i tradicijom, svaki pedalj ovih mesta ima za cilj da jača nacionalni identitet Meksikanaca.

Za sada postoji oko 130 Magičnih gradova, čije lepote i atrakcije izazivaju veliko divljenje i domaćih, i stranih turista.

U ovim mestima najbolje ćete upoznati Meksiko i razumeti njegovu dušu. Karakteristična su po neverovatno preciznim arhitektonskim konstrukcijama, pretežno baroknog stila, koje predstavljaju savršenu kombinaciju predhispanske prošlosti i kolonijalizma. Tu možete najviše saznati o drevnim civilizacijama i njihovom dubokom uticaju na današnje stanovništvo. Susrećete se sa radom zanatlija, koji svoje iskustvo prenose s generacije na generaciju i pažljivo čuvaju od zaborava svoje predhrišćansko nasleđe.

Neka od tih Magičnih gradova su: Palenke u Čijapasu, Real de Katorse u San Luis Potosiju i Tasko u Gereru.

Avantura i ekoturizam

Pored impozantnog kulturnog bogatstva, prirodna raznolikost Meksika čini ga savršenim mestom za uživanje u ekoturizmu i brojnim avanturama. Meksiko zauzima značajan deo teritorije srednje Amerike, na kojoj džungla, šume, pećine, lagune, parkovi i nacionalni rezervati nude brojne opcije za uživanje u aktivnostima u prirodi. 

Velike formacije stena koje su poput prirodnog opasača meksičke teritorije idealne su za penjanje. U centralnom delu zemlje nalaze se brojne šume, savršene za kampovanje, vožnje biciklom i planinarenje. Na poluostrvu Jukatan nalazi se mnogo podzemnih reka, pećina i cenota (jezera sakrivena među stenama), koje čekaju da budu otkrivene. Na obodu Meksičkog zaliva, u regiji Uasteka, možete provesti svoje najuzbudljivije odmore i uživati u obilasku pećina i kanjona, kajaku, raftingu, skakanju sa vodopada.

ekosistem

Meksiko je zemlja izuzetno bogata raznovrsnom florom i faunom, jer se prostire po klimatskim zonama koje obuhvataju sve, od sušnih pustinja do tropskih prašuma. Ako poželite da samo šetate i razgledate, uživate u tamošnjim prirodnim lepotama, odmor će vam biti ispunjen od prvog do poslednjeg dana.

Plaže

Meksiko je mnogima jedna od omiljenih turističkih destinacija, ne samo zbog istorije, tradicije, kulture, topline ljudi i ukusne hrane, već i zbog svojih raznovrsnih prelepih plaža. Okružene bujnom prirodom i arheološkim nalazištima, svaka plaža ima nešto posebno da ponudi, ponešto za svačiji džep i da zadovolji svačiji ukus. 

Takav je slučaj sa čuvenim, atraktivnim plažama Karipskog mora, poput onih u Kankunu ili Plaji del Karmen – sa paperjasto mekanim belim peskom i tirkizno plavim morem bez mnogo talasa, što ga čini idealnim za plivanje ili ronjenje.

Na zapadu zemlje, u Kalifornijskom zalivu, poznatijem kao Kortesovo more, naići ćete na duge peščane plaže i gotovo pustinjski suvu klimu. U tim vodama nalazi se mnoštvo različitih vrsta morskih životinja i riba, tako da ćete na plažama u Los Kabosu naći razne atrakcije, poput sportskog ribolova i brojnih sportova na vodi. 

plaže

Ako vam je potreban mir i opuštanje, pravi izbor su plaže u Meksičkom zalivu, poput onih u Verakruzu. 

S druge strane, ako želite malo više uzbuđenja i aktivniji odmor, adrenalinsko iskustvo na većim talasima i surfovanje, vaš idealni odmor trebalo bi da bude na plažama Oaksake, na Pacifiku.

Dakle, bilo da želite aktivniji ili mirniji odmor, bilo da putujete sa porodicom, prijateljima ili sami, meksičke plaže biće nepogrešivo dobar izbor i prava destinacija za vas.

Gastronomija

Meksička kuhinja pravi je hedonistički raj. Tu će uživati sva čula, jer jela obiluju različitim bojama, ali i zanosnim mirisima i neponovljivim ukusima. Obilne porcije zasitiće i najveće gurmane. Na meniju se mogu naći i vegetarijanske varijante i jela s mesom. Ono što je karakteristično za meksičku kuhinju je da jela obiluju povrćem, pre svega kukuruzom i pasuljem, a bogatstvo ukusa postiže se raznim dodacima u vidu soseva od avokada ili voća, najčešće nara, banana ili ananasa. Hrana je dosta začinjena, a neretko i veoma ljuta – čuvene papričice neće vam biti poslužene jedino ako naglasite da ih ne želite. 

meksička hrana

Ovde oživljava i san svakog ozbiljnog sladokusca. Drevne civilizacije ostavile su im u amanet i uzgajanje kakaa, kao i najrazličitije načine pravljenja čokolade.

Osim najukusnijih voćnih koktela, egzotičnog ukusa i neverovatnih boja, moramo spomenuti i čuvenu tekilu. Ljubazni domaćini služiće vam je svuda i u svako doba, kad god poželite. Autentičnog i jedinstvenog ukusa, to je piće koje se ne može uporediti ni sa jednim koje ste možda probali kod kuće.

Kada poželite da otputujete negde daleko, Meksiko je svakako destinacija iz snova. Da doživite nešto novo, nesvakidašnje. Da ostanete zauvek impresionirani i poželite uvek da se tamo vratite, a da pri svakom povratku otkrivate nešto novo. Meksiko je nepresušna inspiracija, zemlja velikih prirodnih lepota i nesagledivo bogate kulturne zaostavštine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *