Sve što je važno znati za opušteno vođenje trudnoće

Uživanje u nedeljama „drugog stanja“ može da traje od samog početka i ranog otkrića da će beba rasti u stomaku, posebno u slučaju ukoliko se buduća mama opredeli za redovno vođenje trudnoće. U tom pogledu važno je odabrati ginekologa sa kojim će se razviti odnos saradnje, podrške i neizmernog poverenja, jer je to put ka opuštenosti i rasterećenosti tokom nekada ne tako jednostavnih i često dugih 9 meseci. 

Vođenje trudnoće počinje sa prvim simptomima, dobijenim pozitivnim testom ili odlaskom kod lekara radi provere stanja. Sve dalje analize, ispitivanja, testiranja i pregledi koji su potrebni realizuju se u skladu sa predlogom ginekologa, kako bi trudnoća bila bezbrižna, uspešna i bez pratećih tegoba. U svakom slučaju, bitno je razvijati svest o značaju redovnih ginekoloških pregleda u svakodnevnici, a posebno tokom trudnoće.

Saradnja i poverenje sa ginekologom – put ka rasterećenosti i osećaju opuštenosti

Kako bi vođenje trudnoće bilo u skladu sa protokolom i pravilima struke, najvažniji korak jeste odlazak kod ginekologa i spremnost na maksimalnu saradnju. Činjenica je da „drugo stanje“ nekada sa sobom nosi i nagle promene raspoloženja, ali je veoma važno imati poverenje u svog lekara i spremno dočekati sve potrebne analize. Tokom trudnoće obavezno se proveravaju analize krvi i nekada urina, ispituje krvna grupa, uzimaju brisevi i realizuju raznovrsni testovi, u cilju zdravlja ploda i buduće mame. 

Za razliku od nekadašnjih vremena, danas su dostupni različiti paketi prenatalnih testova koji se rade najčešće u prvom trimestru trudnoće, radi utvrđivanja da li je plod genetski u redu. Pored toga, ginekolozi zakazuju i ekspertski ultrazvuk radi proveravanja stanja ploda, na kojem se pregledaju svi organi bebe, utvrđuje količina plodove vode, karakteristike posteljice i mnogo toga drugog. Sve navedeno realizuje se isključivo u cilju zdravlja ploda i uspešne trudnoće, a na osnovu stručnog saveta ginekologa, što zahteva kontinuiranu saradnju, dogovor i konsultovanje. 

Upoznavanje sa trudničkim protokolom i pravilima tokom 9 meseci

Za uspešno i rasterećeno vođenje trudnoće veoma je važna spremnost na saradnju sa lekarima, kao i upoznavanje sa osnovnim protokolom koji važi za sve buduće mame. Naime, u skladu sa potrebama trudnice se bar jednom mesečno javljaju odabranom ginekologu, kako bi se uradio vaginalni, a u odmakloj trudnoći i ultrazvuk ploda putem stomaka. Na samom početku trudnoće uzima se uzorak krvi, brisevi i proverava stanje materice i grlića, kao i položaj ploda. 

Obično od 8. nedelje realizuje se „Double“ test koji ispituje određene hromozome, ali je danas potpuniji izbor kompletnog prenatalnog ispitivanja. Konkretno, u skladu sa starosnom grupom, stanjem i drugim opštim faktorima predlaže se određeni prenatalni test, kao način ispitivanja genetskog zdravlja ploda. Vođenje trudnoće podrazumeva i ultrazvuk „4D“ koji je svima poznat kao ekspertska provera stanja i nivoa razvijenosti organa bebe između 3. i 5. meseca trudnoće. Nakon toga, ulaskom u 9. mesec posećuje se ginekolog i radi praćenja nivoa kontrakcija materice putem inovativnog uređaja i „CTG“ ispisanih izveštaja.

Da bi vođenje trudnoće bilo bez briga, najvažniji korak jeste odlazak kod odabranog ginekologa, sa kojim će se razviti odnos saradnje, podrške i poverenja, kao i realizuju sve preporučene i potrebne analize. To je put ka osećaju opuštenosti i rasterećenja, kao i slobodi da se svaka nedoumica reši, postavi pitanje i dobije odgovor koji će umiriti nekada uzburkane misli i osećanja trudnice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *