Moodle aplikacija

LMS(LearningConent Management System) je jedan od popularnijih sistema za elektronsko učenje koji se godinama koristi u Srbiji . Sve je veći broj ustanova u našoj zemlji, koje danas koriste ovaj softverski paket u razvoju i unapređenju nastavnog procesa.

Aplikacija koja se najviše koristi na fakultetima je Moodle (Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment) koji je u stvari doktorska disertacija australijskog naučnika i predavača Martina Dugimasa. Trenutno ima oko 36 miliona korisnika u 210 zemalja sveta.

Može se besplatno preuzeti sa službene stranice https://moodle.org/. Moodle je u stvari softverski paket koji je dizajniran da pomogne predavačima da kreiraju kvalitetno online obrazovanje: kurseve i usmeravaju rezultate svojih učenika.

Takvi elektronski sistemi za učenje ponekad se nazivaju  „Sistemi učenja na daljinu”, „Menadžer sistema sadržajnog učenja”. Studentu je potreban samo „pretraživač” (npr. Google Chrome, Firefox, Internet Explorer, Opera) da bi učestvovao u kursu kreiranom pomoću Moodle-a.

Moodle koriste univerziteti, škole i individualni instruktori.

Jednostavan je i pristupačan, u radu koristi deljene datoteke, apstrakcije i kaskadne stilove za definisanje interfejsa.

Pionir u primeni učenja na daljinu u Srbiji je Medicinski fakultet u Beogradu koji je 1999/2000. godine krenuo u realizaciju prvih on-line kurseva za klasična predavanja i vežbe iz histologije.

U periodu do 2004. godine korišćene su i druge forme elektronskog učenja (mejling liste, forumi, blogovi itd.). Prednosti ovakvog načina učenja bili su razlog što se Medicinski fakultet  2004.  godine odlučio za softversko rešenje Moodle, kao odličan open-source način. Ostaje da vežbate i steknete samopouzdanje, ostalo je sve moguće sa  online alatima!

Istina je, složili se ili ne:

Promena je zakon života. Oni koji gledaju samo u prošlost ili sadašnjost sigurno će propustiti budućnost

(John. F. Kennedy)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *