Filmovi u kafanama II deo

Šta bi bilo pravilinije filmovi u kafanama ili možda kafane u filmovima?

Kako god nadamo se da ste pogledali naš prethodni članak i nastavljamo predloge sa još nekoliko filmova!

Who is Killing the Great Chefs of Europe?

Ko je ubija velike majstore kuhinje Europe? Film nudi ukusan recept – kombinaciju misterije i smeha. Ovaj film je panorama živopisnih likova, kao što su Max – engleski snob, urednik časopisa za gurmane, Robbie, drzak američki vlasnik fast food lanca ishrane i niz ekscentričnih kuvara.

Film je prava uživancija, praznik za oči pun šarenila i divnih kafana i restorana Londona, Pariza i Venecije, da ne spominjem prizore spremanja hrane za potrebe haute cuisine (visoke kuhinje).

Jagode u grlu

U kakve su ljude izrasli Bane Bumbar, Uške, Goca, Rubiroza i ostali junaci omiljene nam serije „Grlom u jagode„? U filmu vidimo dokle su svi dogurali.

Poput neke rekapitulacije prisustvujemo jednoj ludoj noći na jednom od splavova u Beogradu gde se staro društvo sastalo nakon petnaest godina i uz piće, jelo i muziku proslavljaju, sećajući se mladosti. Sentimentalni sastanak starih drugara prerasta u noć neobičnih događaja – smešnih, tužnih, često apsurdnih.

„O, mladosti…“ nikad mi nije zvučala tako strašno tužno kao u završnici filma, dok odvezani splav plovi nekuda nizvodno…

Život je lep

Lokalni voz se zaustavlja u nepropisano vreme, na nepropisanom mestu. Pokušavajući da se nekako prevezu i stignu do mesta kud su krenuli, putnici provode taj dan u lokalnoj kafani uz prugu.

U kafani na videlo izlazi prava ljudska priroda, taj bircuz je personifikacija palanke: karakteri su najraznovrsniji – svirači, vlasnik kafane, kelner, koljač živine, razočarani intelektualci. Svi su oni međusobno u raznim odnosima, pa tako ima i nasilnih scena, erotskih, tužnih i mučnih.

Svedoci smo malog staničnog eksperimenta u osnovi ljubavna priča pretvara se u maskenbal ljudskih prevara, mržnje i jada. Sve to vreme dok se čeka prevoz u kafani, sviraju muzikanti i doprinose još sumornijoj atmosferi. Neobičan prostor, neobičan scenario i odlična gluma Dragana Nikolića, Sonje Savić, Radeta Šerbedžije i ostalih. U nekim trenucima deluje kao da je dokumentarac.

Ratatouille

Moramo spomenuti i jedan animirani film produkcijske kuće Pixar. Remi živi u Parizu i ima dovoljno znanja i strasti da postane profesionalni kuvar. No, problem je u tome što je Remi – pacov!

Remi ne želi jesti otpatke iz kanalizacije i uličnih kanti za đubre, nego umesto toga bira fancy restorane, inspirisan Gustavom, legendarnim pariskim kuvarom. Jedne noći Remi odlučuje da isproba svoje veštine u Gustavovoj kuhinji.

No, budući da je bio neoprezan, otkrio ga je čistač Linguini, nespretni mladić koji radi u njegovoj kuhinji. Njih dvojica sklapaju dogovor u kojem će Remi govoriti Linguiniju šta da radi, skrivajući se pritom ispod njegove kape.

Slasna jela koja zajedno spravljaju Gustavov restoran dovode u centar pažnje pariskih istreniranih nepaca, ali postavlja se pitanje – bi li restoran poslovao s jednakim uspehom kada bi svi znali da se iza poslastica krije jedan pacov?

A ‘ratatouille’ iz originalnog naslova osim igre rečima označava i tradicionalni provansalski specijalitet od kuvanoga povrća. Ključni sastojak je paradajz, a ostali sastojci su: beli luk, crni luk, tikvice, patlidžan, crvena paprika i nešto začina.

Pa ako vam ne bude dosta hrane na filmu, a Remi vas inspiriše da se i sami oprobate u kulinarskim vratolomijama, evo predloga za vegetarijanski ručak. Bon appétit!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *